Χορωδιακή πανδαισία στο ΔΩΛ

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ Η 4η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ

Δημοσίευση: 20 Δεκ 2019 16:20

«Χριστός γεννάται» έψαλαν όλοι μαζί χθες στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας, όπου πραγματοποιήθηκε η 4η Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Παραδοσιακών και Βυζαντινών Χορωδιών.

Τη λαμπρή και εορταστική συνάντηση απόλαυσε πλήθος Λαρισαίων που γέμισε το Δημοτικό Ωδείο για να παρακολουθήσει τρεις χορωδίες της πόλης που απέδωσαν με εξαιρετικό τρόπο χριστουγεννιάτικα -και όχι μόνο- τραγούδια. Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας (που ήταν και ο διοργανωτής σύλλογος) κ. Δέσποινα Θεοδώρου, που, αφού ευχαρίστησε την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λάρισας για τη μεγάλη στήριξη, αναφέρθηκε στο μεράκι και τον κόπο που χρειάζεται για να διοργανωθεί για άλλη μια χρονιά Χριστουγεννιάτικη Συνάντηση Παραδοσιακών και Βυζαντινών Χορωδιών, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον μαέστρο της χορωδίας Αντώνη Μαρέτη. Ακολούθως τον λόγο πήρε ο διδάκτορας Βυζαντινής Φιλολογίας ΑΠΘ κ. Χαράλαμπος Στεργιούλης που μίλησε με θέμα «Η ιστορία της Εικόνας της Γεννήσεως», με τις διάφορες απεικονίσεις της γεννήσεως στη βυζαντινή Τέχνη. Ο κ. Στεργιούλης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «Από τον 6ο αι. αρχίζουν να ενσωματώνονται στην παράσταση της Γέννησης λεπτομέρειες που συναντούμε στα απόκρυφα Ευαγγέλια. Το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα επεισόδιο από τα απόκρυφα ευαγγέλια είναι αυτό της μαίας και της άπιστης Σαλώμης. …Σε ελεφαντοστέινο πλακίδιο από το Βρετανικό Μουσείο με θέμα την προσκύνηση των Μάγων στο κάτω μέρος τοποθετείται η φάτνη με τον Χριστό και τα ζώα, ενώ μπροστά η Σαλώμη γονατίζει δεόμενη για το χέρι της και στην άλλη η Θεοτόκος αναπαύεται πάνω σε στρώμα γεμάτο άχυρα, κοιτάζοντας προς το θαύμα της ίασης. Το επεισόδιο της ίασης της Σαλώμης αποτελεί ουσιαστικά ένα θαύμα που τελείται μέσα στους κόλπους του μεγάλου θαύματος της Γέννησης». Ακολούθησαν οι χορωδίες με πρώτη να είναι αυτή του Μουσικού Συλλόγου Λάρισας με μαέστρο τον κ. Χρήστο Κτιστάκη. Ακολούθησε το Βυζαντινό και Δημοτικό Εργαστήρι υπό τη διεύθυνση του χοράρχη και πρωτοψάλτη του Ι.Ν. Αναλήψεως του Σωτήρος Λάρισας κ. Θεοδόσιου Διαμαντή και την εκδήλωση έκλεισε η χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Λάρισας υπό τη διεύθυνση του κ. Αντώνιου Μαρέτη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού κ. Νίκος Λιούπας, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Πάνος Σάπκας, ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας κ. Ρίζος Κομήτσας, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πάρα πολύς κόσμος. Την 4η Συνάντηση συντόνιζε η δημοσιογράφος κ. Μίνα Μαυρογιάννη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass