Φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 23 Δεκ 2018 15:26

Η Λάρισα βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στον χάρτη της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Δεν είναι ούτε απλό, ούτε αυτονόητο αυτό που συνέβη από τις 12 έως τις 16 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Ωδείο της πόλης.

Η παρουσίαση της σύγχρονης μουσικής μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Αυτό όμως που συντελέστηκε ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Το Φεστιβάλ σύγχρονης σύνθεσης, χώρεσε διακεκριμένες προσωπικότητες και κυρίως υποδέχθηκε το μουσικό σύνολο Klangforum Wien, μια σπάνια παρουσία για τα ελληνικά δεδομένα. Στην Ελλάδα, η μοναδική παρουσία τους, ήταν στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, έναν φορέα πολιτισμού που ξεπερνά το ελληνικό καλλιτεχνικό γίγνεσθαι με τις μοναδικές καλλιτεχνικές προσκλήσεις στη σκηνή του. Η συμβίωση, αυτών των ημερών, με αυτούς τους ανθρώπους μας έδωσε πολλά. Μας συγκίνησε η ταπεινότητα, η αγάπη και το πάθος σ’ αυτό που κάνουν. Η βασική τους σκέψη ήταν πώς μπορούν να προσφέρουν, ν’ αφήσουν κάτι στην πόλη μας. «Μπορούμε να κάνουμε σεμινάρια για τις τεχνικές εγχόρδων σύγχρονης μουσικής» ανέφερε ο κ. Πολυζωίδης, μέλος του Klangforum. «Να δεχτούμε έργα παιδιών σας και να τα ερμηνεύσουμε». «Θα χρειαστούμε περισσότερες ημέρες σε επόμενη διοργάνωση. Ένα κλιμάκιο μαθητών του Klangforum από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς θα πρέπει να ενισχύσει τη μουσική πλαισίωση της διοργάνωσης» ανέφερε ο κ. Ορέστης Τουφεκτσής, εκ μέρους του Πανεπιστημίου του Γκρατς. «Μπορεί το τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ να συνεργαστεί με το ωδείο σας, ώστε να διδάξει τους τρόπους σύγχρονης γραφής στους μαθητές που έχουν ταλέντο κι ενδιαφέρον» ανέφερε ο κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, επίκουρος καθηγητής στο ΑΠΘ. Νέοι ορίζοντες ανοίγονται για τα μουσικά δρώμενα της πόλης μας. Την περασμένη Κυριακή, παρουσιάστηκε το μουσικό σύνολο Klangforum στην πανηγυρική συναυλία λήξης. Ερμήνευσαν έργα νέων συνθετών, που επιλέχτηκαν αποκλειστικά για το outHEAR New Music Week, μετά από ένα διεθνές κάλεσμα-διαγωνισμό. Οι νέοι συνθέτες απ’ όλο τον κόσμο έδωσαν το «παρών» με ασυγκράτητο ενθουσιασμό σε αυτή τη μοναδική εμπειρία που τους δόθηκε μέσα από το διεθνές φεστιβάλ, το οποίο υποστηρίχθηκε από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, το Δημοτικό Ωδείο, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μουσικής και Εικαστικών Τεχνών του Γκρατς Αυστρίας και την Αυστριακή Πρεσβεία Αθηνών. Το κοινό της πόλης, ένα κοινό ανοιχτό σε προκλήσεις, αγκάλιασε με την παρουσία του τη συναυλία λήξης και δικαίως αποθέωσε τους μουσικούς του Klangforum. Η Λάρισα άνοιξε μια νέα σελίδα στη μουσική της ιστορία, γιατί είναι μια πόλη που μπορεί και ξέρει να υποστηρίζει τον πολιτισμό.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass