Στην «Αμφικτυονία αρχαίων ελληνικών πόλεων» ο Δήμος Αγιάς

Δημοσίευση: 28 Απρ 2018 22:02

Την ένταξη του Δήμου στην «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων» αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης μετά από σχετική εισήγηση του δημάρχου Αντώνη Γκουντάρα.

Πρόκειται για αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα στον Δήμο Μαραθώνα, η οποία ήδη αριθμεί 160 δήμους – μέλη.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος «σε μια χώρα με έντονο ιστορικό και πολιτιστικό στοιχείο και κύριο παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης τον τουρισμό πρέπει να πραγματοποιηθούν συντονισμένες προσπάθειες ενίσχυσης και προώθησής του στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη τους κοινούς στόχους που μπορούν ευκολότερα να επιτευχθούν υπό μορφή συνεργασίας, τις σημερινές συνθήκες της παγκοσμιοποίησης και της ενιαίας αγοράς, αλλά και την ευνοϊκή αντιμετώπιση των δικτύων από τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς χρηματοδότησης, την ανάγκη ανταλλαγής εμπειριών, τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης που αποτελούν σημαντικό παράγοντα επιτυχίας των στόχων μας, προέκυψε το Δίκτυο Πόλεων. Ήταν μια ιδέα για την ανάπτυξη πολύπλευρης συνεργασίας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης για θέματα ιστορίας, πολιτισμού και αθλητισμού μέσω της αναβίωσης του αρχαίου θεσμού της Αμφικτυονίας».

Στόχος του Δικτύου αποτελεί η κοινή δράση και συνεργασία των ελληνικών πόλεων μεταξύ τους, καθώς και με άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου, στις οποίες είχαν ιδρυθεί ελληνικές πόλεις στην αρχαιότητα. Αυτός μπορεί να επιτευχθεί με τη συντονισμένη προσπάθεια των μελών του, την αξιοποίηση προγραμμάτων και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας στον διεθνή, κυρίως ευρωπαϊκό χώρο, με παράλληλη συμμετοχή – εκπροσώπησή του σε διεθνείς οργανισμούς και «fora», την ανταλλαγή εμπειριών για τη βελτίωση της λειτουργίας, της απόδοσης, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών των μελών του αναφορικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την «Κοινωνία Πολιτών», τη γόνιμη συνεργασία με τις καθ’ ύλην αρμόδιες υπηρεσίες και με φορείς για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό σε σχέση με τις εθνικές πολιτικές.

Ο ρόλος του Δικτύου είναι συντονιστικός και τα μέλη του διατηρούν την αυτονομία τους ως φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τόσο στην επικράτεια του κράτους στο οποίο ανήκουν, όσο και στο εξωτερικό.

Σκοποί της Αμφικτυονίας είναι η ανάδειξη και προαγωγή της διασυνοριακής, διακρατικής ή και διαπεριφερειακής συνεργασίας μεταξύ των μελών για θέματα ιστορίας, πολιτισμού, τουρισμού και αθλητισμού, η συνεργασία με διεθνείς αυτοδιοικητικούς και πολιτιστικούς οργανισμούς, η ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, η ανάδειξη, προβολή και προώθηση καλών πρακτικών σε θέματα που αφορούν την ιστορία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό και τον αθλητισμό, η ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών και των φορέων των τοπικών κοινωνιών των μελών στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνεργασίας τους.

Η Αμφικτυονία για την επίτευξη των στόχων προβαίνει σε κάθε ενέργεια που θα συμβάλει στην υλοποίηση των σκοπών της, όπως, συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και προγράμματα διεθνών φορέων, εκπόνηση μελετών, διοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων, σεμιναρίων, συνεδρίων ή άλλων συναφών εκδηλώσεων σε συνεργασία με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς, φυσικά ή νομικά πρόσωπα από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, έκδοση βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και λοιπών συγγραμμάτων και εντύπων, καθώς και δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού (ντοκιμαντέρ, ενημερωτικά cd, dvd κλπ.), εξεύρεση χορηγών και χορηγιών για τη συγκέντρωση χρημάτων και υλικών αγαθών.

Οι πόροι του Δικτύου προέρχονται από επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, εθνικούς, ευρωπαϊκούς, κατά κύριο λόγο την Ευρωπαϊκή Ένωση, και διεθνείς, χορηγίες και δωρεές φυσικών ή νομικών προσώπων, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, καθώς και κληρονομίες και κληροδοσίες, εισφορές των τακτικών μελών, το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση της γενικής συνέλευσης, έσοδα από διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις που πραγματοποιεί η Εταιρεία για την επιδίωξη του σκοπού της, έσοδα από υπηρεσίες παρεχόμενες σε τρίτους, συνδρομές και άλλες εισφορές των υποστηρικτών και φίλων της, καθώς και από άλλα περιουσιακά δικαιώματα και στοιχεία που αποκτά η Εταιρεία και από τη διαχείρισή τους και, τέλος, από άλλες μορφές χρηματοδότησης (συμμετοχική κ.λ.π.).

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass