ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΩΝ ΚΟΣΜΗΜΑΤΩΝ

Θησαυροί των Σλάβων στο Διαχρονικό Μουσείο

Δημοσίευση: 27 Απρ 2018 22:14

Μια ιδιαίτερα σημαντική έκθεση, αποτελούμενη από 445 τεχνουργήματα που χρονολογούνται από τον 11ο έως τον 13ο αιώνα και προέρχονται από αρχαιολογικές ανασκαφές στην Πολωνία, τη Λευκορωσία και την Ουκρανία και φιλοξενούνται στο Κρατικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βαρσοβίας, εγκαινιάστηκε χθες στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας.

Καλωσορίζοντας τους επίσημους προσκεκλημένους, ανάμεσά τους και η πρέσβης της Πολωνίας στην Ελλάδα κ. Άννα Μπαρμπάζακ και ο διευθυντής του Κρατικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Βαρσοβίας κ. Βόιτσεκ Μπρετζίνσκι, σημείωσε ότι μέσα από την έκθεση προβάλλεται μια επιλογή από τα καλύτερα κοσμήματα των σλαβικών πληθυσμών της Ανατολικής Ευρώπης, αληθινά αριστουργήματα τέχνης. «Αντικείμενα από χρυσό, ασήμι, γυαλί και πολύτιμους λίθους, κατασκευασμένα με πολύπλοκες τεχνικές, μαρτυρούν πολλά για τους ανθρώπους της εποχής και μας προκαλούν να μάθουμε περισσότερα γι’αυτούς. Είναι μια περιοχή που βρέθηκε σε επαφή με το Βυζάντιο και αποτελεί μια πρόκληση για μας να εκτιμήσουμε τις ιδιαιτερότητες αυτών των έργων τέχνης και να αναλογισθούμε για τις συγγένειες» τόνισε ενώ αναφέρθηκε και στη σημαντική προσπάθεια του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού που ενθαρρύνει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και πρόθυμα αποδέχθηκε τη σχετική πρόταση να συνεχίσει η έκθεση αυτή το ταξίδι της στην Ελλάδα, που ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η κ. Μπαρμπάζακ μίλησε για την ευτυχή αυτή συγκυρία και για τη συνεργασία με το Διαχρονικό Μουσείο λέγοντας ότι είναι ιδιαίτερη τιμή να παρουσιάζεται στους χώρους του αυτή η σημαντική έκθεση, ευχαρίστησε την κ. Σδρόλια για την πρόσκληση και κάλεσε τους Λαρισαίους να επισκεφθούν την έκθεση. Με τη σειρά του ο κ. Μπρετζίνσκι δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που οι θησαυροί της Πολωνίας συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο και στην Ελλάδα, ενώ ευχήθηκε να έχουν την ευκαιρία όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται να θαυμάσουν τα μοναδικά αυτά ευρήματα.

Η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Αρχοντούλα Αναστασιάδου, προϊσταμένη του Βυζαντινού Τμήματος της Εφορείας, σημείωσε ότι η συλλογή που παρουσιάζεται μέσα από την έκθεση «Μεσαιωνικοί Θησαυροί» καταδεικνύει την υψηλή καλλιτεχνική οξύνοια, την ικανότητα και τη δεξιοτεχνία των τεχνιτών του πρώιμου Μεσαίωνα, ενώ η αρτιότητα των έργων τους υποδηλώνει πως ήταν σε θέση να αξιολογήσουν την ποιότητα των υλικών και ήταν εξοικειωμένοι με τις φυσικές και χημικές τους ιδιότητες.

Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Θανάσης Παιδής, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Απόστολος Σουρλαντζής, η αντιπρόεδρος της ΔΠΛ κ. Άννυ Ψάρρα- Περήφανου και η υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου κ. Φανή Καλοκαιρινού, εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Λάρισας, καθώς και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας, Υποστράτηγος κ. Ιωάννης Τόλιας.

Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass