ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΤΙΡΙΤΟΜΠΑ «Ω, ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΠΑΙΔΙΑ»

Οι κούκλες και ο Πασχάλης επί σκηνής

* Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Π. Τσαρούχα

Δημοσίευση: 19 Απρ 2018 20:00 | Τελευταία ενημέρωση: 19 Απρ 2018 20:49

Μια πρωτότυπη κουκλο-επιθεώρηση με τίτλο «Ω, τι κόσμος παιδιά» παρουσιάζει ο Δημοτικός Κουκλοθίασος «Τιριτόμπα» σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού & Επιστημών Δ. Λαρισαίων και την ομάδα Υπηρεσιών Θεάματος Κουκλοθεάτρου «Όλα Κύκλος». Πρόκειται για ένα έργο για παιδιά, με αφορμή το γνωστό θεατρικό έργο «Ω, τι κόσμος παιδιά!» του Πασχάλη Τσαρούχα. Οι μικροί θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν επί σκηνής τον ίδιο τον Πασχάλη Τσαρούχα, αλλά και την ψυχή του «Τιριτόμπα», Φωτεινή Καλούδη να παίζουν και να χειρίζονται κούκλες διαφόρων τύπων και μαριονέτες, να εναλλάσσονται σε ρόλους, σ’ ένα διπλό σκηνικό, κουκλοθεάτρου και σανιδιού.


Στη συνέντευξη Tύπου που δόθηκε με αφορμή την αυριανή πρεμιέρα της παράστασης ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Πάνος Σάπκας σημείωσε ότι είναι μεγάλη τιμή να είναι βρίσκεται στη Λάρισα και να συμμετέχει σε αυτή την παραγωγή ο δημοφιλής ηθοποιός, σκηνοθέτης και συγγραφέας Πασχάλης Τσαρούχας, ενώ εξήρε τη δουλειά που κάνει στον Δημοτικό Κουκλοθίασο με πολλή αγάπη και μεράκι η Φωτεινή Καλούδη. «Λίγο πριν την έναρξη του 4ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τη νέα του παραγωγή, μια επιθεώρηση για παιδιά, βασισμένη στο γνωστό θεατρικό έργο «Ω, τι κόσμος παιδιά!» του Πασχάλη Τσαρούχα, καθώς και την επανέκδοση του ομώνυμου βιβλίου. Μάλιστα, η πρωτότυπη ιστορία του βιβλίου και αυτή της πραγματικής ιστορίας του Κουκλοθιάσου «Τιριτόμπα» έχουν συμπτωματικά, πολλά κοινά στοιχεία και τεράστια συναισθηματική αξία για μας» ανέφερε.
Ο Πασχάλης Τσαρούχας ευχαρίστησε τον αντιδήμαρχο και δήλωσε ευτυχής για τη συνεργασία του με τον «Τιριτόμπα» και κάλεσε το κοινό της Λάρισας να παρακολουθήσει αυτή τη μοναδική παράσταση που συνδυάζει με τρόπο αριστοτεχνικό την υποκριτική με το κουκλοθέατρο, περνώντας παράλληλα μηνύματα κατά της βίας και του ρατσισμού, όπως και κατά του εθισμού στα υλικά αγαθά αλλά και το διαδίκτυο. Το θεατρικό έργο «Ω, τι κόσμος παιδιά!» πρωτοεκδόθηκε το 1999 από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και η πρώτη του παρουσίαση έγινε από τον «Θίασο ‘81» σε κείμενο - στίχους του Πασχάλη Τσαρούχα και μουσική Γιάννη Ζουγανέλη. Στη τωρινή διασκευή, ειδικά προσαρμοσμένη για κουκλοθέατρο από τον ίδιο τον συγγραφέα οι θεατές θα απολαύσουν επί σκηνής 33 κούκλες διαφόρων τεχνικών προδιαγραφών κατασκευής. Μάλιστα, ο κ. Τσαρούχας σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι το έργο γράφτηκε πριν από περίπου 20 χρόνια, είναι το ίδιο επίκαιρο. Με τη σειρά της η υπεύθυνη του Δημοτικού Κουκλοθίασου αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία αυτής της πολύ απαιτητικής παραγωγής, που περιλαμβάνει δεκάδες κούκλες και πολλές τεχνικές, λέγοντας ότι σίγουρα θα καθηλώσει τους θεατές, τόσο με τα νοήματα, όσο και με το εικαστικό αποτέλεσμα. Τέλος, σημείωσε ότι η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη και την ιστορία των δημιουργών του Δημοτικού Κουκλοθίασου, Κώστα Χατζηανδρέου και Σοφίας Φουτζοπούλου.
Η ΥΠΟΘΕΣΗ
Εποχή, εκατό χρόνια πίσω. Ο θεατρικός συγγραφέας, σ’ ένα καμαρίνι θεάτρου, γράφει – ή προσπαθεί να γράψει- στα σκόρπια χαρτιά μπροστά του. Συλλογίζεται, σκίζει, ξαναρχίζει. Ο Θεατρώνης, ιδιοκτήτης του κουκλοθεάτρου, τον απειλεί με απόλυση αν δε του γράψει άμεσα μια επιθεώρηση για παιδιά. Οι κούκλες, κρεμασμένες στα παρασκήνια, περιμένουν υπομονετικά την έμπνευση του συγγραφέα. Ώσπου ξαφνικά, στο καμαρίνι εμφανίζεται η Φαντασία. Ο συγγραφέας ανοίγει το ασκί της και… ιδού Κυρίες και Κύριοι!
Ημερομηνίες παραστάσεων έχουν ως εξής: Παρασκευές: 20 και 27 Απριλίου, 4 και 11 Μαΐου στις 7 το απόγευμα. Σάββατα: 21 και 28 Απριλίου, 5 και 12 Μαΐου στις 7 το απόγευμα. Κυριακές: 22 και 29 Απριλίου, 6 και 13 Μαΐου ώρες 12 το μεσημέρι και 6 το απόγευμα. Προπώληση: Δημοτικός Κουκλοθίασος Τιριτόμπα. Πληροφορίες: 6989460969, 2410251657, fokaloudi85@gmail.com.
Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass