«Οι Απόγονοι» του Αλεξάντερ Πέιν

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2018 11:27

Ο κινηματογράφος είναι ένα σημείο συνάντησης. Όπως κάθε τέχνη. Όπως οι άνθρωποι συναντούν ο ένας τον άλλο καθώς προχωρούν στον δρόμο τους. Σήμερα στο ΣΚΑΪ στις 00:45 θα προβληθεί το λεπταίσθητο αριστούργημα «Οι Απόγονοι» του Αλεξάντερ Πέιν (2011).

Για τη διασκευή του σεναρίου (που βασίστηκε στο μυθιστόρημα της Κάουι Χαρτ Χέμινγκς) ο Πέιν τιμήθηκε και με Όσκαρ μαζί με τους Νατ Φάξον και Τζιμ Ρας. Στους «Απογόνους», ο Ματ Κινγκ (ο Τζορτζ Κλούνεϊ σε μία μεγάλη ερμηνεία), ένας μεγαλοκτηματίας στη Χαβάη, προσπαθεί να δει (για) τα βήματά του μετά τον σοβαρό τραυματισμό της γυναίκας του σε ατύχημα. Εκεί που κάποιος πρέπει ακόμα και να (ξε)χάσει για να θυμηθεί ό,τι χρειάζεται. Απροσδόκητα, ο Ματ ανακαλύπτει παρεμβάσεις στη ζωή του από ξένους όπως ο Μπράιαν Σπιρ (ο έξοχος Μάθιου Λίλαρντ) ή ακόμα και από συγγενείς όπως ο ξάδερφός του Χιου (ο θαυμάσιος Μπο Μπρίτζες). Χρώματα και σκιές της μνήμης φωτίζονται στην παλέτα του Πέιν σε όλες τους τις διαστάσεις από τον Φαίδωνα Παπαμιχαήλ, έναν πολύ μεγάλο καλλιτέχνη της διεύθυνσης φωτογραφίας. Ο Αλεξάντερ Πέιν (ή Αλέξανδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος) λέει ότι γυρίζει κωμωδίες. Οι ταινίες του είναι κωμωδίες με όλη την καλύτερη έννοια. Αυτό μου θυμίζει κάτι από τον τρόπο που ο Άντον Τσέχωφ αποκαλούσε κωμωδίες τα έργα του με τη «γλυκόπικρη» τρυφερότητα για καθεμιά στιγμή τους. Εκεί που οι άνθρωποι δεν μπορούν ίσως να διακρίνουν το αστείο. Με τον τρόπο που τους διαφεύγουν και τόσα άλλα. Όπως ίσως κάποιοι μπορεί να βλέπουν άλλους ακόμη και μόνο ως αναλώσιμα μέσα συναλλαγής. Όπως όταν αυτοί μπορεί να ξεχνούν ή ακόμα (χειρότερα) και να αγνοούν ότι όλοι είναι ίσοι στον πόνο και στην αγάπη. 

Ο Πέιν θα μπορούσε να είναι απόγονος του Τσέχωφ, του Ερνστ Λιούμπιτς και του Γουΐλιαμ Γουάιλερ. Οι ταινίες του δεν αφήνουν ανέπαφη καμία αίσθηση. Ο λόγος του έρχεται πριν από κάθε στιγμή και αφότου περάσει. Ανά πάσα στιγμή και για καθεμιά τους. Τα πρόσωπα των εικόνων αγγίζουν τη ροή της κάθε φλέβας. Οι εικόνες των προσώπων γεμίζουν (με) αισθήματα ακόμα και στη σιωπή των σκέψεων. Όπως έρχονται πριν από εμάς και μας ακολουθούν. Ακόμα και εάν δεν τα βλέπουμε όπως πριν. Όπως όταν ακόμα και ο πόνος αρκεί για να θυμίζει την αγάπη. Όπως μπορεί να αρκεί ένα κερί για τη νύχτα πριν από κάθε μέρα. Όπως ένα κερί είναι αναμμένο και αρκεί για να φωτίσει και άλλα. Σαν μία ευχή ανθρώπων για τους απογόνους τους. Κάτι σαν αυτό που κάνει και ο Αλεξάντερ Πέιν ως υπέροχος, μεγάλος ποιητής του κινηματογράφου.


Μιχάλης Δ. Ταμπούκας
Ηθοποιός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass