ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

Μακρά και περίπλοκη η πορεία του Ν. Καζαντζάκη

*Συνεχίζονται και σήμερα οι εκδηλώσεις

Δημοσίευση: 24 Νοε 2017 22:11

Τιμή στο έργο και την προσφορά του Νίκου Καζαντζάκη στην ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία, αποτίει ο Δήμος Λαρισαίων με εκδηλώσεις που ξεκίνησαν χθες στο «Χατζηγιάννειο» και ολοκληρώνονται σήμερα.

Στη χθεσινή εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίκουρος Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Δημήτρης Κόκκορης, που ανέπτυξε το θέμα: «Η λογοτεχνική πορεία και η κριτική πρόσληψη του Νίκου Καζαντζάκη». Όπως τόνισε, ο κ. Κόκκορης στη διάρκεια της ομιλίας του, η λογοτεχνική πορεία του Καζαντζάκη(1883-1957)υπήρξε μακρά και περίπλοκη. Στις ποικίλες φάσεις της συγγραφικής του παρουσίας, καλλιέργησε την ποίηση, τη φιλοσοφική μελέτη, τη θεατρική γραφή, το ταξιδιωτικό και λογοτεχνικό δοκίμιο, τη μεταφρασμένη ποίηση, τη μυθοπλαστική πεζογραφία. Στη συνέχεια ο ομιλητής, ανέλυσε το γλωσσικό και ιδεολογικό πλούτο πολλών έργων του Καζαντζάκη, για να καταλήξει ότι ακόμη και σήμερα για πολλούς ο Νίκος Καζαντζάκης παραμένει σημείο αμφιλεγόμενο. Παρ'όλα αυτά επεσήμανε, οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, ώστε όχι μόνο οι φιλόλογοι αλλά και γενικότερα οι αναγνώστες να εγκύψουν νηφάλια στο καζαντζακικό έργο, ξεπερνώντας τη χονδροειδή διελκυνστίδα, στη μία άκρη της οποίας βρίσκονται οι φανατικοί χριστιανοί και οι τιμητές της ηθικής που αδικούν το συγγραφέα κατάφωρα και στην άλλη άκρη δραστηριοποιούνται οι υπερβολικά ενθουσιώδεις υποστηρικτές του, που άκριτα υπερτιμούν και τις αδύνατες πλευρές ενός πολυδαίδαλου έργου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε και η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Δέσποινα Αράπκουλε, η οποία δώρισε στον ομιλητή ένα λεύκωμα του Δήμου Λαρισαίων. Η κ. Αράπκουλε μεταξύ άλλων σημείωσε ότι ο Νίκος Καζαντζάκης είναι μια πολυσύνθετη πνευματική προσωπικότητα, του οποίου το έργο υπάρχει προοπτική να διαβάζεται και στους επόμενους αιώνες, γι’ αυτό που είναι και γι’ αυτό που συμβολίζει. Το 2017 που ονομάστηκε Έτος Καζαντζάκη, είναι μια ευκαιρία, είπε, να προσεγγίσουμε και να τονίσουμε τη σημασία και τη χρησιμότητα του έργου του.

«Η επέτειος αυτή βάζει μπροστά και θέτει σε λειτουργία τη μνήμη και την ιστορία στην υπηρεσία της τέχνης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Η προσφορά του Καζαντζάκη είναι ουσιαστική, γιατί έχει συνάφεια και αναφέρεται στην ίδια την κοινωνία, στον ίδιο τον άνθρωπο και τα προβλήματα του» κατέληξε. Στη διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκαν κι αποσπάσματα από έργα του Ν. Καζαντζάκη, από τους : Στέλλα Νταβαρούκα, Διαμάντω Ιωάννου, Δημήτρη Κατσαούνη και Τάσο Μάτο.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

Το αφιέρωμα που διοργανώνει ο Δήμος Λαρισαίων και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Λάρισας σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλολόγων νομού Λάρισας και το Πολιτιστικό Κέντρο Εκπαιδευτικών ν. Λάρισας συνεχίζεται σήμερα, στις 7:30 μ.μ., όπου θα παρουσιαστεί το θεατρικό δρώμενο : «Σκεπτομορφές του Καζαντζάκη», από τους ερασιτέχνες ηθοποιούς : Γιάννη Μπακουρτζή, Σταυρούλα Ταμβάκη, Σοφία Νταμήτρου, Θανάση Χαραλάμπους, Βάιο Παπαμιχάλη, Πέτρο Βλαχάβα, Κωνσταντίνα Καφαλή, Χρήστο Τσάκο και Γιώργο Λέπουρη, με σύνθεση κειμένων και σκηνοθετική επιμέλεια από τον Θοδωρή Κανάκη.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass