ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΒΟΛΗ

«Καυτός ήλιος» στη Νίκαια

Δημοσίευση: 03 Νοε 2017 15:44

Μεθαύριο Κυριακή 5 Νοεμβρίου και στις 7 μ.μ. θα προβληθεί από την Κινηματογραφική Λέσχη Νίκαιας η κροάτικη ταινία «Καυτός ήλιος», αντί της βουλγάρικης «ο κόσμος είναι μεγάλος και η σωτηρία της ψυχής είναι στη γωνία» ,λόγω τεχνικού κωλύματος. Βραβευμένη στις Κάννες(« ένα κάποιο βλέμμα»), η επίσημη πρόταση της Κροατίας για το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας ,αφηγείται τρεις διαφορετικές ιστορίες με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο στη πρώην Γιουγκοσλαβία.

H κεντρική ιδέα γύρω από τον ιδιότυπα σπονδυλωτό «Καυτό Ηλιο» του Κροάτη Ντάλιμπορ Μάτανιτς είναι τρεις ερωτικές ιστορίες που καλύπτουν το πριν, το παρόν και το μετά του εμφύλιου στην πρώην Γιουγκοσλαβία με δύο ηθοποιούς να υποδύονται και τα τρία ζευγάρια της ταινίας σε ένα χρονολόγιο για τα ανοιχτά τραύματα, τις παράπλευρες απώλειες και τις χαμένες γενιές που γεννιούνται ακόμη και σήμερα στην πιο πληγωμένη πλευρά των Βαλκανιών. Η ταινία ακολουθεί τα τρία ζευγάρια σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες στα 1991, 2001 και 2011, ενώ αυτά προσπαθούν να μείνουν μαζί, ενώ γύρω τους υπάρχουν έντονες εθνικές κρίσεις και συγκρούσεις

Υπηρετώντας πιστά τον τίτλο της ταινίας του, ο Ντάλιμπορ Μάτανιτς φωτίζει τις ιστορίες του κάτω από έναν καυτό ήλιο (σε πλήρη αντίθεση με το στερεότυπο του «σύννεφου του πολέμου») και με έναν ερωτισμό που αντανακλά την παράνοια κάθε πολέμου (στα χαρακώματα, μέσα στην οικογένεια, ανάμεσα σε «αδέλφια»), ο Μάτανιτς εμπιστεύεται δικαίως τους δύο υπέροχους ηθοποιούς του (με έμφαση στη συγκλονιστική Τιχάνα Λάζοβιτς) και πάνω στα πρόσωπα, τα κορμιά τους και τη δική τους εκδοχή της Ιστορίας γράφει το δικό του χρονολόγιο μιας ολόκληρης χώρας που ζει αναπνέοντας τις ανάσες του πριν, του τότε και του μετά. Και μαζί παραδίδει μια ταινία που παραμένει διαρκώς ενδιαφέρουσα, μια ιδιάζουσα ματιά πάνω σε ένα γνωστό θέμα, αν και σημαδεμένη και αυτή - όπως και η ίδια η πρώην χώρα - από την ανισότητα των εντάσεών της. Η προβολή θα γίνει στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας και η είσοδος είναι δωρεάν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass