ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΑΡΗ ΤΖΙΚΑ

Χαρτογραφώντας μύθους, θρύλους και το νερό

Δημοσίευση: 02 Νοε 2017 17:00 | Τελευταία ενημέρωση: 02 Νοε 2017 17:28

O Χάρης Τζίκας εκθέτει ξανά στη Λάρισα και στον Μύλο του Παππά, σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, μια καινούργια θεματογραφία με τίτλο «Οι Δρόμοι του Νερού», μικτή τεχνική γκραβούρας - ακουαρέλας σε μεγάλες επιφάνειες.


«Το νερό, που δίνει Ζωή και ενώνει όλους τους τόπους γύρω μας, συνδέει εικαστικά το ένα θέμα με το άλλο στην έκθεση», αναφέρει ο κ. Τζίκας.
Οι χάρτες δεν είναι απλές γεωγραφικές απεικονίσεις φυσικών μνημείων και οικισμών, αλλά χάρτες όπου η ιστορία κάθε περιοχής μπλέκεται με τους μύθους και τους θρύλους που την περιβάλλουν, ενώ τα αγροτικά προϊόντα που παράγονται σε κάθε τόπο έχουν τη δική τους ξεχωριστή θέση. «Αυτά που βγαίνουν στο φως μετά από έρευνα θα πρέπει να μείνουν, έτσι σκέφτηκα να τα αποτυπώσω σε μια επιφάνεια, και προέκυψαν οι χάρτες».  
Γοητευμένος εδώ και χρόνια από το περιβάλλον της λίμνης Βοιβηίδα τη σημερινή λίμνη Κάρλα, και τον θρύλο της πριγκίπισσας που στη συνέχεια πήρε και το όνομά της άρχισε να αποτυπώνει πάνω στο χαρτί, χάρτες, που ταξιδεύουν σε άλλες εποχές, όπως ήταν αυτές των κρυμμένων θησαυρών και των πειρατών.
Όπως δηλώνει στην «Ε» διαλέγει την περιοχή και σκιτσάρει το ανάγλυφο, αποτυπώνοντας ιστορικά μνημεία, μονοπάτια, διαδρομές καθώς και τη φύση με τα δέντρα, τα φυτά. Είναι ένας έγχρωμος χάρτης που εκτός από την εικαστική του αξία είναι πληροφοριακός και πολιτιστικός. Για παράδειγμα ο χάρτης που αποτυπώνει το μονοπάτι της Μελιβοίας είναι καλύτερος και από «gps» για τον περιπατητή. Ο Χάρης Τζίκας έχει καταφέρει να αποτυπώσει τον ορεινό όγκο της Ανατολικής Θεσσαλίας, τον Κίσσαβο, την Αγιά, το Μεταξοχώρι, το Μεγαλόβρυσο, τη Μελιβοία, την Αστυπάλαια. Επόμενος στόχος είναι ο Όλυμπος «πήρε αρκετό χρόνο αυτή η δουλειά, και δείχνει πόσο δύσκολο είναι να αποτυπώσει κανείς ένα θεϊκό βουνό».
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν σήμερα Πέμπτη στις 7 το απόγευμα στον Μύλο του Παππά. Την επιμέλεια έχει η Ρούλα Αντωνοπούλου, ενώ θα προλογίσει ο δικηγόρος Στέλιος Τσουκανάρας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως το Σάββατο 11 Νοεμβρίου και θα είναι επισκέψιμη από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ εκτός Κυριακής.
Ζ.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass