Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Αιώνιο σώμα»: Ωδή στον Ιπποκράτη από τον Γιάννο Αιόλου

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2017 22:13

Χρησιμοποιώντας ως βασικό μουσικό όργανο της ανθρώπινη φωνή ο Γιάννος Αιόλου συνέθεσε ένα χορωδιακό έργο, εμπνεόμενος από τον Ιπποκράτη, ενώ το ίδιο το έργο αποτελεί μια ωδή στον πατέρα της Ιατρικής που έζησε και έδρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στη Λάρισα.

Θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο επιστήμονα ο γνωστός Λαρισαίος συνθέτης συμπράττει με τον επίσης Λαρισαίο εικαστικό Χρήστο Παπανικολάου και από κοινού θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε μια εκδήλωση με τίτλο «Ιπποκράτης – Η αέναη επιστροφή», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στον υπαίθριο χώρο του Μύλου του Παππά. Ο συνθέτης μίλησε στην «Ε» για τη σημασία της παρουσίας του Ιπποκράτη στην πόλη, την έμπνευση που πήρε από το έργο του και την ανάγκη οι εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον μεγάλο γιατρό της αρχαιότητας να εξελιχθούν σε θεσμό.

Της Παναγιώτας Φούντα

Τον λατινικό τίτλο “Corpus Aeternum” που στα ελληνικά μεταφράζεται «αιώνιο σώμα» επέλεξε ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου για το χορωδιακό έργο που δημιούργησε εμπνεόμενος από το έργο και τις ιδέες του Ιπποκράτη και το οποίο θα ερμηνεύσει η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του επίσης Λαρισαίου μαέστρου Δημήτρη Κτιστάκη.

«Όλα ξεκίνησαν σε μια συνάντησή μου με τον Ρίζο Χαλιαμπάλια, τον πρόεδρο του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα», ο οποίος εδώ και χρόνια προσπαθεί για την ανάδειξη της γενέτειράς μας ως πόλη του Ιπποκράτη» λέει ο κ. Αιόλου. “Εκείνος μου έδωσε το έναυσμα λέγοντας ότι μια καλλιτεχνική εκδήλωσε θα βοηθούσε στο να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό τα έργα και οι ημέρες του πατέρα της Ιατρικής στη Λάρισα. Συμφώνησα με την ιδέα ότι μια πολιτιστική εκδήλωση θα ήταν το καλύτερο όχημα ώστε να μεταφέρουμε αυτού του είδους τη γνώση στον κόσμο και συμφώνησα. Αυτός, λοιπόν, ο άνθρωπος που ήταν τόσο μπροστά από την εποχή του και δίδαξε σε όλη την ανθρωπότητα τις αρχές της επιστήμης του 2.500 χρόνια πριν, είχαμε την ευκαιρία να ζήσει και να πεθάνει εδώ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον τόπο μας και πρέπει να το αναδείξουμε. Άλλωστε, η Λάρισα είναι γενέτειρά μου, και αυτό είναι κάτι που όφειλα στην πόλη μου» αναφέρει ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνει πηγή της έμπνευσης του “Corpus Aeternum”. «Όσο διάβαζα κείμενα για τον Ιπποκράτη και έκανα έρευνα για εκείνον, τόσο μαγευόμουν από το έργο και τις ιδέες του. Όμως δυσκολευόμουν να ταυτιστώ συναισθηματικά και ξέρετε αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμένα, προκειμένου να γράψω μουσική.

Αν δεν αντιληφθώ κάτι με το συναίσθημα, η συνειδητοποίηση του η νοητική, δεν είναι αρκετή για να δημιουργήσω. Μου έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση όσα ήθελε να πει για το «όλον» του σώματος. Για τη σύνδεση σάρκας και ψυχής. Ξέρετε ο Ιπποκράτης έχει κάνει πρωτοποριακή έρευνα πάνω σε αυτό. Ήταν ο πρώτος που συστηματοποίησε την Ιατρική και έθεσε βάσεις που ισχύουν μέχρι και σήμερα, όμως μίλησε και για το πώς μπορεί κάτι που συμβαίνει στο σώμα να προέρχεται από την ψυχή και το αντίστροφο. Ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα αυτής της πραγματικότητας έχει να κάνει με τον βασιλιά Περδίκκα της Μακεδονίας, ο οποίος κάλεσε τον Ιπποκράτη στην αυλή του επειδή ο γιος του ήταν βαριά άρρωστος. Ο Ιπποκράτης όμως είδε τα σημάδια και διέγνωσε ότι η αρρώστια του νέου οφειλόταν στον έρωτά του για μια παλλακίδα του πατέρα του. Μέσα από τη μελέτη μου αντιλήφθηκα ότι ταυτίζομαι περισσότερο με την εικόνα που είχε για το ανθρώπινο σώμα και αποφάσισα να κάνω ένα έργο που να έχει ως αφετηρία τον Ιπποκράτη αλλά να αναφέρεται στο σώμα, το οποίο όσο το ψάχνει κανείς και το αναλύει συνειδητοποιεί την ευθραυστότητα και την παντοδυναμία του. Αυτός είναι ο λόγος που αποφάσισα να γράψω ένα χορωδιακό έργο, που χρησιμοποιεί ως μουσική το τελειότερο των μουσικών οργάνων, την ανθρώπινη φωνή, και το ονόμασα το «Αιώνιο Σώμα». Η μόνη προσθήκη μουσικού οργάνου είναι αυτή του πιάνου, που για εμένα αντικατοπτρίζει τον εξωτερικό κόσμο» εξηγεί ο γνωστός μουσικοσυνθέτης ενώ εκφράζει τη χαρά του που σε αυτό το σημαντικό εγχείρημα, που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, συνεργάζεται με επιφανείς Λαρισαίους, όπως ο μαέστρος της χορωδίας της ΕΡΤ Δημήτρης Κτιστάκης, ο καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας αλλά και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου. «Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε να οργανώνουμε αυτή την εκδήλωση, ο άνθρωπος που μου ήρθε στο μυαλό γιατί θα μπορούσε να αποδώσει τη σχέση του θνητού και του αιώνιου, του πνεύματος μέσα από την ύλη, δηλαδή πολύ κοντά στις ιδέες του Ιπποκράτη, ήταν αυτός ο ξεχωριστός καλλιτέχνης, ο Χρήστος Παπανικολάου. Έχει φτιάξει 77 έργα τα οποία θα προβάλλονται πάνω στο κτίριο του Μύλου σε μια προβολή πλάτους 30 μέτρων και ύψους 4 περίπου. Είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα αφήσει έκπληκτους, όσους βρεθούν στην εκδήλωση» καταλήγει ο κ. Αιόλου, αποκαλύπτοντας ότι φιλοδοξία του Δήμου Λαρισαίων είναι οι εκδηλώσεις για τον Ιπποκράτη να εξελιχθούν σε ετήσιο θεσμό, αρχής γενομένης από φέτος.

Ιπποκράτης – Η αέναη επιστροφή

Οι δύο κορυφαίοι Λαρισαίοι καλλιτέχνες συμπράττουν, βάζοντας τον «θεμέλιο λίθο» στο εγχείρημα του Δήμου Λαρισαίων να καταγραφεί η Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη, δημιουργώντας τον θεσμό «Ιπποκράτης – Η Αέναη επιστροφή», σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Σύλλογο «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και με την υποστήριξη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας.

Το έργο του Γιάννου Αιόλου θα αποδώσει, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση στην πόλη μας, η Μικτή Χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη, με τον Θάνο Μαργέτη στο πιάνο, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, στον αύλειο χώρο του Μύλου του Παππά.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, είναι ο Λαρισαίος διακεκριμένος καρδιοχειρουργός Σωτήρης Πράπας, εκπρόσωπος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος Κω. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Της Παναγιώτας Φούντα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass