ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Εκδήλωση για την αρχαιοελληνική τέχνη

Δημοσίευση: 11 Σεπ 2017 15:34

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, και οι Εκδόσεις Καπόν πραγματοποιούν εκδήλωση-συζήτηση για την αρχαιοελληνική τέχνη και την κλασική κληρονομιά με αφορμή την επανέκδοση των βιβλίων: «Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» και «Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία, 1200-30 π.Χ.».

Η εκδήλωση θα γίνει στον αύλειο χώρο του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας αύριο Τρίτη στις 7.30 το απόγευμα. Θα μιλήσουν οι συγγραφείς: Πάνος Βαλαβάνης, καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και Δημήτρης Πλάντζος, αναπληρωτής καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας ΕΚΠΑ. Παρουσίαση και σχολιασμό θα κάνουν η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας Σταυρούλα Σδρόλια και η διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας Χρύσα Βουλγαράκη.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

«Ελληνική Τέχνη και Αρχαιολογία, 1200-30 π.Χ.»

Το εγχειρίδιο Ελληνική τέχνη και αρχαιολογία, που έγραψε ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Πλάντζος και δημοσίευσαν το 2011 οι Εκδόσεις Καπόν, επέλεξε ο εκδοτικός οίκος Lockwood Press, με έδρα την Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών να διακινήσει, ως το πρώτο του εκδοτικό εγχείρημα στον χώρο της κλασικής αρχαιολογίας. Η μετάφραση του βιβλίου έγινε από την βρετανίδα αρχαιολόγο Nicola Wardle. Με την ευκαιρία της αγγλόφωνης έκδοσης, που κυκλοφορεί παράλληλα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από τις Εκδόσεις Καπόν, το βιβλίο επανεκδίδεται και στα ελληνικά. Το κείμενο αναθεωρήθηκε συστηματικά, και προστέθηκαν νέες ενότητες και εικονογράφηση. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση του είδους της που είναι γραμμένη από έλληνα πανεπιστημιακό και κυκλοφορεί εκτός Ελλάδος.

«Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα»

∆ώδεκα χρόνια µετά την πρώτη του έκδοση, το βιβλίο «Ιερά και Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα» του καθηγητή Αρχαιολογίας Πάνου Βαλαβάνη, επανεκδίδεται επαυξηµένο και βελτιωµένο. Νέα συµπεράσµατα της ιστορικής και αρχαιολογικής έρευνας για τα πανελλήνια ιερά και τους αγώνες, καθώς και εµπλουτισµένο φωτογραφικό υλικό προσφέρουν στον αναγνώστη ένα πλήρως εκσυγχρονισµένο βιβλίο, σχετικά µε τους πανελλήνιους αγώνες και τον αρχαίο ελληνικό αθλητισµό.

Πάµπολλοι αγώνες —είχαν ως πρότυπο αγωνίσµατα και αγώνες προγενέστερων πολιτισµών της Εγγύς Ανατολής— έλαβαν χώρα στον αρχαίο ελληνικό κόσµο, σε κάθε γωνιά της Μεσογείου, εκεί όπου άνθηζε ο ελληνικός πολιτισµός. Από τους πολυάριθµους αυτούς αγώνες τέσσερις έγιναν πανελλήνιοι: οι αγώνες στην Ολυµπία προς τιµήν του ∆ιός, στους ∆ελφούς, στην εορτή του Απόλλωνος, στην Ισθµία στο ιερό του Ποσειδώνος, και στη Νεµέα στο ιερό του ∆ιός. Οι Παναθηναϊκοί αγώνες, που τελούνταν στην εορτή των Παναθηναίων στην Αθήνα προς τιµήν της Αθηνάς, ήταν, την εποχή της ακµής τους, εξίσου λαµπροί µε τους αγώνες που διεξάγονταν στα πανελλήνια ιερά. Στους πέντε αυτούς αγώνες, περισσότερο απ’ οπουδήποτε αλλού, αναδείχθηκε ο θαυµαστός πολιτισµός και οι ιδέες της ελληνικής αρχαιότητας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass