ΔΗΜΟΣ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, ΙΑΤΡΙΚΗ ΣΧΟΛΗ, ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Η Λάρισα φιλοδοξεί να γίνει Ιπποκρατική πόλη

Δημοσίευση: 06 Σεπ 2017 22:04

Η Λάρισα τολμά και ξεκινά ένα νέο ταξίδι με στόχο την επιστροφή του Ιπποκράτη στην πόλη. Οι δυνάμεις της πόλης, ο Δήμος Λαρισαίων, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Σύλλογος «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» και σπουδαίοι Λαρισαίοι καλλιτέχνες όπως ο συνθέτης Γιάννος Αιόλου και ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, ενώνονται και υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας, φιλοδοξούν να καθιερώσουν ένα νέο θεσμό με τίτλο «Ιπποκράτης-Η Αέναη Επιστροφή».

Για αυτή την πολύ σημαντική εκδήλωση που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στο προαύλιο του Μύλου του Παππά, δόθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο συνέντευξη Τύπου. Πέρα από όσα ελέχθησαν για την εκδήλωση έγιναν και δύο σημαντικές τοποθετήσεις. Ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου ανέφερε ότι έφτασε η ώρα η Ιατρική Σχολή της Λάρισας να πάρει το όνομα του Ιπποκράτη και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Ντίνος Γιαννακόπουλος σχολίασε ότι ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες ώστε από του χρόνου στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, να γίνει και η αναβίωση του όρκου του Ιπποκράτη από αριστούχους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο στην Κω, τη γενέτειρα του Ιπποκράτη.
Αναφορικά με την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης είπε ότι στόχος είναι να καταγραφεί η Λάρισα ως Ιπποκρατική πόλη και να ξεκινήσει ένας νέος θεσμός που θα βγάλει τη Λάρισα και εκτός συνόρων. «Στόχος όλων μας είναι να μπορέσουμε να εξελίξουμε σε θεσμό αυτή την προσπάθεια.
Είναι ύψιστη τιμή για μας, η Προεδρία της Δημοκρατίας να βάζει υπό την αιγίδα της τη συγκεκριμένη εκδήλωση. Με αυτό τον τρόπο αποτίνουμε φόρο τιμής στον σπουδαίο αρχαίο Έλληνα γιατρό . Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί ένα έργο «ωδή» στο ανθρώπινο σώμα, που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας δυο γνωστών Λαρισαίων δημιουργών. Ο συνθέτης Γιάννος Αίολος, ο εικαστικός Χρήστος Παπανικολάου, η μικτή χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Δημήτρη Κτιστάκη, όπως και η ομιλία του πολύ γνωστού καρδιοχειρουργού Σωτήρη Πράπα ως εκπρόσωπο του Ιπποκράτειου ιδρύματος, είναι οι εγγυητές της επιτυχίας» πρόσθεσε μεταξύ άλλων. Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός τόνισε ότι Λάρισα αποκτά νέα ταυτότητα με την αέναη επιστροφή του Ιπποκράτη, σε μια πόλη που διαθέτει την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλες μονάδες υγείας. «Ενώνουμε τις δυνάμεις για να κερδίσουμε το μέλλον της Θεσσαλίας αλλά και της χώρας, με την καθιέρωση ενός σημαντικού θεσμού για τη Λάρισα. Πρόκειται για μια φιλόδοξη προσπάθεια που πρέπει να έχει συνέχεια. Πρόκειται για κάτι εμπνευσμένο και διαφορετικό» τόνισε ο κ. Αγοραστός.
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας καθηγητής Γιάννης Στεφανίδης χαρακτήρισε ιδιαίτερη τιμή για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και ιδιαίτερα για την Ιατρική Σχολή να συμπράττει σε μια εκδήλωση για τον πατέρα της Ιατρικής. «Εδώ και αρκετό καιρό συζητούσαμε με τον πρόεδρο του συλλόγου Ιπποκράτης για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να φέρουμε στο προσκήνιο τον Ιπποκράτη. Εξάλλου, η Ιατρική Σχολή στα 25 χρόνια λειτουργίας της, είναι φορέας της αέναης επιστροφής του Ιπποκράτη».
Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας και εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια, τονίζοντας «Στόχος είναι να καθιερωθεί αυτή η εκδήλωση ως θεσμός. Του χρόνου τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης, είναι στα σχέδια να γίνει η αναβίωση του όρκου του Ιπποκράτη από αριστούχους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής όπως ακριβώς γίνεται κάθε χρόνο στην Κω, τη γενέτειρα του Ιπποκράτη».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ο Ιπποκράτης στη Λάρισα» κ. Ρίζος Χαλιαμπάλιας εξέφρασε την ικανοποιήσή του για τη διοργάνωση της εκδήλωσης κάνοντας αναφορά και στο έργο του Συλλόγου και κυρίως στην προσπάθεια γνωριμίας και σύνδεσης του Ιπποκράτη με τους μαθητές της Λάρισας, μέσω της συνεργασίας και των εκδηλώσεων με φορείς και μουσεία της πόλης.
Ο Λαρισαίος συνθέτης Γιάννος Αιόλου, δημιουργός του έργου «Corpus Aeternum (Αιώνιο Σώμα)», που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην εκδήλωση της 16ης Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή η συμμετοχή του σ’ αυτή την προσπάθεια που αφορά μάλιστα στο παγκόσμιο σύμβολο του Ιπποκράτη. Όπως τόνισε ο κ. Αιόλου, το έργο του αφορά το ανθρώπινο σώμα το οποίο δεν είναι θνητό, αλλά αθάνατο, γι’ αυτό και το έργο ονομάστηκε «Corpus Aeternum». (Αιώνιο Σώμα). «Όταν πριν 1 χρόνο μου ζητήθηκε να κάνω κάτι για τον Ιπποκράτη, βρέθηκα προ των ευθυνών μου ως γέννημα θρέμμα της Λάρισας. Το όφειλα στην πόλη να κάνω κάτι για εκείνη. Έτσι μελέτησα και κατέληξα στο να κάνω ένα έργο για το ανθρώπινο σώμα. Προσπαθώντας να βρω τη μουσική, θεώρησα ότι οι καλύτερες μελωδίες παράγονται από τα ανθρώπινα σώματα γι’ αυτό και επέλεξα τη χορωδία. Τι καλύτερο από τη χορωδία της ΕΡΤ. Για μένα είναι κάτι σπουδαίο». Τέλος, από την πλευρά του ο εικαστικός κ. Xρήστος Παπανικολάου, αφού αναφέρθηκε στην φιλία του με τον Γιάννο Αιόλου, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι συνεργάζονται για μια εκδήλωση που αποτελεί κορυφαία στιγμή για την πόλη. «Από μικροί ονειρευόμασταν να κάνουμε κάτι μαζί με το Γιάννο. Ήρθε η ώρα που η πόλη μάς ενώνει. Η διάσταση που δίνουν οι αρχές της πόλης στο γεγονός αυτό, δίνει μια δυναμική στον τόπο. Είναι ωραίο που αυτή τη στιγμή όλοι είναι ενωμένοι σαν γροθιά».
Τέλος πρότεινε η Ιατρική Σχολή της Λάρισας να πάρει το όνομα του Ιπποκράτη που έζησε τα περισσότερα χρόνια της ζωής του στη Λάρισα.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass