ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΣΠΡΕΪ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

Όταν ο Τσίπρας φίλησε τη Μέρκελ…

Δημοσίευση: 07 Αυγ 2017 22:30

Τα γκράφιτι, η ζωγραφική με σπρέι στους τοίχους, είναι η πιο διαδεδομένη τέχνη του δρόμου. Πέρα από καλλιτεχνική αξία, η οποία συχνά αμφισβητείται, έχουν και κοινωνικοπολιτική διάσταση.

Αρκετοί καλλιτέχνες επιλέγουν μέσα από τις τοιχογραφίες να σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και να κριτικάρουν θεσμούς, όπως η εκκλησία, και πολιτικούς για τον τρόπο ζωής τους και τη σκληρή τους στάση απέναντι σε διάφορα ζητήματα.

Ο πιο διάσημος σήμερα καλλιτέχνης γκράφιτι, ο Banksy, έχει γίνει γνωστός εξαιτίας ακριβώς των μηνυμάτων που περνά μέσα από τα σχέδιά του. Αν και οι γραμμές του είναι απλές, σε σχέση με εντυπωσιακές δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών, τα σχόλιά του για τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τον πόλεμο και τη βία είναι που έχουν κάνει το όνομά του – και τη δουλειά του – αναγνωρίσιμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα γκράφιτι των τελευταίων ετών είναι εκείνο που απεικονίζει το φιλί στο στόμα (!) του πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Λεονίντ Μπρέζνιεφ και του προέδρου της Ανατολικής Γερμανίας Έρικ Χόνεκερ και το οποίο είναι ζωγραφισμένο σε ένα κομμάτι του τείχους του Βερολίνου, που στέκει ακόμα για να θυμίζει μια από τις μαύρες σελίδες της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας.

Βέβαια, ο στόχος των «κοινωνικών» γκράφιτι δεν είναι πάντοτε να καταγγείλουν ή και να καυτηριάσουν μια κατάσταση, αλλά και πολλές φορές είναι φτιαγμένα για να εμπνεύσουν. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών γειτονιές Αφροαμερικανών σε διάφορες πολιτείες γέμισαν με γκράφιτι που απεικονίζουν τη μορφή του.

Μπορεί οι γκραφιτάδες, όπως λέγονται, του εξωτερικού να επιδίδονται στο σπορ, όμως και οι Έλληνες καλλιτέχνες δεν πάνε πίσω. Το έργο του Jupiterfab, που μπορεί να δει κανείς στους δρόμους της Αθήνας, απεικονίζει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε τρυφερό ενσταντανέ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κάνοντας ένα σχόλιο για τη σχέση της κυβέρνησης με την Ευρώπη και τους δανειστές.

Π.Φ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass