ΕΚΘΕΣΗ ILLUSTRATION-ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Η ομορφιά …της ανομοιομορφίας

* Περιγράψτε τον αγαπημένο σας και δείτε τον στην έκθεση «a human world map» που θα δημιουργηθεί χάρη στους κατοίκους της πόλης

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2017 9:28 | Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαρ 2017 14:00

Τριακόσιοι χρωματιστοί άνθρωποι φτιαγμένοι με τη φαντασία 100+1 ταλαντούχων εικονογράφων από 44 διαφορετικές χώρες του παγκόσμιου χάρτη είναι έτοιμοι να βρεθούν στη Λάρισα.

Πρόκειται για μια διεθνή ομαδική έκθεση σύγχρονης εικονογράφησης (illustration) και δύο εφαρμοσμένα εκπαιδευτικά εργαστήρια. Μέσα από καινοτόμες, διαδραστικές πρακτικές και ευφάνταστα παιχνίδια θα προβληθούν σύγχρονα καλλιτεχνικά έργα αναδεικνύοντας το επίκαιρο αλλά και διαχρονικό μήνυμα της πολυπολιτισμικότητας και της μοναδικής ομορφιάς που προκύπτει από την παγκόσμια ανομοιομορφία. «Σ΄ αυτή την έκθεση όλοι θα βρουν έναν χαρακτήρα να ταυτιστούν μαζί του», δηλώνουν στην «Ε» η Ραφαέλα Καραγιάννη και η Αναστασία Τερζίδου που είχαν τη σύλληψη, την επιμέλεια και την παραγωγή της έκθεσης.

Η ιδέα σύμφωνα με τους διοργανωτές προέκυψε παρακολουθώντας και συγκεντρώνοντας εδώ και αρκετά χρόνια illustrations (εικονογραφήσεις), «παρατηρούσαμε πως οι illustrators ανά τον κόσμο αναπαριστούν τους ανθρώπους. Πρόκειται για εικόνες τόσο διαφορετικές, αλλά κατά κάποιον τρόπο και τόσο ίδιες. Οπότε, προέκυψε το ζήτημα της διαφορετικότητας και της όμορφης ανθρώπινης ανομοιομορφίας και πώς αυτό θα μπορούσε να αποτυπωθεί μέσα από μια παγκόσμια οπτική, ξεκινώντας από τον παγκόσμιο χάρτη, αλλά τελικά ανατρέποντας όλα τα όρια και σύνορά του και αναδεικνύοντας από τι είναι πραγματικά φτιαγμένος ο κόσμος μας. Κάπως έτσι δημιουργήσαμε το “a human world map”, που είναι και το πρώτο μας project ως “six impossible wishes”», αναφέρουν.

Η ανθρώπινη ανομοιομορφία δημιουργεί ισορροπίες ή ταράζει; «Συχνά οι άνθρωποι φοβούνται να συναντήσουν κάτι διαφορετικό από αυτούς, εμείς πιστεύουμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή απλώς δεν έχουν καταφέρει να το δουν και να το γνωρίσουν. Ένας καμβάς φτιαγμένος από ανθρώπους όλου του κόσμου που περιλαμβάνει ανθρώπους από όλο τον κόσμο είναι ένα μικρό βήμα για να δείξουμε ότι η ισορροπία πηγάζει και από τη συνύπαρξη του διαφορετικού. Όπως ακριβώς και στον πραγματικό κόσμο, κανένας από όσους θα συναντήσεις στην έκθεση δεν σου μοιάζει και κανένας δεν είναι διαφορετικός από σένα», σχολιάζουν η Ραφαέλα και η Αναστασία.

Από τις 24 Μαρτίου οι «αγαπημένοι μας» θα βρουν τη θέση τους στην έκθεση που θα λάβει χώρα στον πολυχώρο «Wisedog» στη Λάρισα. Στην ανηφοριά της Διονύσου του Φιλοσόφου στο Φρούριο. Μια ενότητα της έκθεσης «a human world map» θα δημιουργηθεί χάρη στους κατοίκους της πόλης. Οι Έλληνες εικονογράφοι που συμμετέχουν στην έκθεση είναι στη διάθεση του κοινού για να σχεδιάσουν το πιο αγαπημένο πρόσωπο στον κόσμο. «Καλούμε όλους όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο project να στείλουν ευφάνταστες περιγραφές του αγαπημένου τους ανθρώπου συμπληρώνοντας ΕΔΩ τη φόρμα που θα βρουν μέχρι τις 10 Μαρτίου στη σελίδα στο facebook “a human world map”», αναφέρουν οι διοργανωτές καλώντας όποιον επιθυμεί να μπει και να συμπληρώσει τη φόρμα για να δει το αγαπημένο του πρόσωπο στην έκθεση.

Παράλληλα, στην έκθεση συμμετέχουν περισσότεροι από τριακόσιοι χρωματιστοί άνθρωποι. Ένας μεγάλος πολύχρωμος καμβάς γεμάτος χαρακτήρες, ένα διαδραστικό παιχνίδι όπου θα πρέπει να «μαντέψεις ποιος». «Όπως ακριβώς και στον πραγματικό κόσμο, κανένας από όσους θα συναντήσεις δεν σου μοιάζει και κανένας δεν είναι διαφορετικός από σένα», τονίζουν. Έτσι, λοιπόν, στην έκθεση οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν μέσα από καινοτόμες, διαδραστικές πρακτικές και ευφάνταστα παιχνίδια πάνω από τριακόσιους χαρακτήρες από όλο τον κόσμο. Είναι μια έκθεση που απευθύνεται σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας και «θέλουμε να αποτελέσει μια ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία για όποιον την επισκεφθεί», τονίζουν για να προσθέσουν ότι «στο “a human world map” θα πρέπει να παίξετε και να “μαντέψετε ποιος”, να μοιραστείτε ιστορίες, να ζωγραφίσετε πρόσωπα και σας περιμένουν κάποιες μικρές εκπλήξεις».

Η συνειδητή επιλογή της ανθρωποκεντρικής θεματικής ανταποκρίνεται σύμφωνα με τους διοργανωτές στον επίκαιρο προβληματισμό της πολυπολιτισμικότητας, της ειρηνικής συνύπαρξης και της διαφορετικότητας.

Στην έκθεση θα συμμετάσχουν αναγνωρισμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικονογράφοι δείχνοντας πρόσωπα γνωστά ή άγνωστα, πρόσωπα χαρούμενα ή κουρασμένα, πρόσωπα χρωματιστά ή ασπρόμαυρα. Πέρα από αυτό όμως, θα συνεργάζονται και με τους κατοίκους της πόλης, ώστε να δημιουργήσουν νέα έργα για αγαπημένα τους πρόσωπα.

ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ: ΛΑΡΙΣΑ

Η Λάρισα και το «Wisedog» είναι που θα πρωτοπαρουσιαστεί το «a human world map». «Θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν πολυδιάστατο χώρο που στηρίζει σύγχρονες καλλιτεχνικές ιδέες και χαιρόμαστε πολύ που θα είναι ο πρώτος που θα φιλοξενήσει την έκθεση αυτή. Έχοντας και οι δύο καταγωγή από μικρές πόλεις, μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε και να παρουσιάζουμε ανάλογα project εκτός της πρωτεύουσας».

Στόχος των διοργανωτών είναι το project να ταξιδέψει σε όσο το δυνατόν περισσότερες πόλεις και χώρες του κόσμου. Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και οι άνθρωποι που αναπαριστούν είναι από πολλές διαφορετικές μικρές και μεγάλες πόλεις αυτού του κόσμου. Μετά τη Λάρισα επόμενος σταθμός θα είναι η Αθήνα, ενώ δεν αποκλείεται και το ταξίδι σε κάποιες χώρες του εξωτερικού.

H «six impossible wishes» είναι μια νέα ομάδα επιμελητών που απαρτίζεται από τις Ραφαέλα Καραγιάννη και Αναστασία Τερζίδου, με έδρα την Αθήνα. Με μία δόση από το «τώρα» και με πολλή ψηφιακή δημιουργικότητα, η «six impossible wishes» εξερευνά πώς η τέχνη εξελίσσεται και προσλαμβάνεται στην ψηφιακή εποχή. Με τις δράσεις της στοχεύει στην ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τις ψηφιακές τέχνες, συσπειρώνει και προωθεί την ελληνική καλλιτεχνική κοινότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εστιάζοντας στη σύμπραξη τέχνης και τεχνολογίας, η δημιουργική ομάδα δραστηριοποιείται στη σύλληψη, παραγωγή και επιμέλεια new media art εκθέσεων. Χρησιμοποιώντας καινοτόμες πρακτικές και τεχνολογικές προσθήκες σε σχέση με τον εκάστοτε χώρο εμπλουτίζει την τυπική δομή και οργάνωση μιας έκθεσης μετατρέποντας την σε μια new media art εμπειρία. Μέσα από ένα ευρύ δίκτυο καλλιτεχνών και τεχνικών συνεργατών βασικός στόχος είναι η εξοικείωση του ελληνικού κοινού με τη new media art και η ολοκληρωμένη ένταξή της στη σύγχρονη ελληνική πολιτιστική σκηνή.

Της Ζωής Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass