ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΑΙΑ

Η Αλάσκα μέσα από τον φακό του Λεωνίδα Τζέκα

Δημοσίευση: 15 Φεβ 2017 13:37 | Τελευταία ενημέρωση: 15 Φεβ 2017 13:39

Μια ιδιαίτερη έκθεση φιλοξενείται από χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας. Ο φωτορεπόρτερ της «Ε» Λεωνίδας Τζέκας εκθέτει φωτογραφίες από το ταξίδι του στη μακρινή και παγωμένη Αλάσκα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης που τιτλοφορείται «Αλάσκα το τελευταίο σύνορο», πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα παρουσία φίλων, συγγενών και συναδέλφων και θα είναι ανοιχτή για το κοινό έως και τις 21 Φεβρουαρίου. Για τη φωτογραφική ματιά του Λεωνίδα Τζέκα μίλησε η δημοσιογράφος της «Ε» κ. Λένα Κισσάβου, ενώ ο αγιογράφος Κώστας Θεοδώρου αναφέρθηκε στην Ελληνική Κοινότητα της Αλάσκας. Η κ. Κισσάβου αναφερόμενη στο φωτορεπόρτερ Λεωνίδα Τζέκα σημείωσε «Ο Λεωνίδας δίνει στη φωτογραφία τη θέση που της αξίζει στις τέχνες. Ανήσυχο πνεύμα, δίνει στην καθημερινή στιγμή τη δική του αντίληψη και η δημιουργική του δύναμη τον ξεχωρίζει. Εκτός όμως από την καλλιτεχνική τους αξία αυτά τα έργα αποτελούν αδιάψευστο στοιχείο μιας πραγματικότητας… είναι η εικονική πληροφορία, που κατακτά όλο και περισσότερο έδαφος στις μέρες μας με αποτέλεσμα η δουλειά του Λεωνίδα να αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη αξία». Το ταξίδι στην Αλάσκα ήρθε μέσω της γνωριμίας του με τον Κώστα Θεοδώρου, ο οποίος επισκέπτεται ανά χρονικά διαστήματα την πόλη Άνκορατζ, καλεσμένος από την εκεί ελληνική κοινότητα που του ανέθεσε να αγιογραφήσει τη βορειότερη ελληνική ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου, η οποία είναι αφιερωμένη στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος ενώ έχουν προκύψει ήδη και άλλες δουλειές. Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στην Ελληνική Κοινότητα της Αλάσκας. Οι Έλληνες του Ανκορατζ έφτασαν στην Αλάσκα τη δεκαετία του 1980. Ασχολούνται με τον χώρο της εστίασης, διαθέτουν εστιατόρια με ελληνική κουζίνα, υπάρχουν επίσης κάποιοι γιατροί και λίγοι έμποροι και επιχειρηματίες. Στην Αλάσκα ζουν περίπου 280 Έλληνες οι οποίοι κατάγονται από διάφορες περιοχές και με τη συμπεριφορά τους έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των ντόπιων. Η Ελληνική Κοινότητα διαθέτει εκκλησία και πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί εκδηλώσεις και άλλων ορθόδοξων εθνών (Ρουμάνοι, Ρώσοι, Σέρβοι και Βούλγαροι). Οι επισκέπτες της έκθεσης εντυπωσιάστηκαν από τις φωτογραφίες του Λεωνίδα Τζέκα, που παρότι απαθανατίζει την πιο παγωμένη πολιτεία, η ζεστασιά που αναδύουν τα άγρια τοπία της είναι εκπληκτική.

Ο κ. Θεοδώρου αναφέρθηκε επίσης στη συνεργασία με τον Λεωνίδα Τζέκα και την απήχηση που είχε παλαιότερη έκθεσή του στην Αλάσκα. Μάλιστα αποκάλυψε ότι έχει γίνει πρόταση και από τη Ρωσία για να φιλοξενήσει έργα του με θέμα τα Μετέωρα. Ο ίδιος ο Λεωνίδας συγκινημένος ευχαρίστησε τους επισκέπτες της έκθεσης και με μεγάλη χαρά τους ξενάγησε στα έργα του.

Ο Ελληνισμός είναι παντού. Ταξίδι ονειρικό με αναφορές στον πολιτισμό και τη θρησκεία. Πρέπει να ενδυναμώσουμε τον πολιτισμό μας. Συγχαρητήρια Λεωνίδα, είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός κατά τον χαιρετισμό του. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος κ. Χατζούλης. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστησαν ο πρώην δήμαρχος Νίκαιας κ. Ρίζος Κομήτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Θανάσης Παιδής, αντιδήμαρχοι, ο διευθυντής Σύνταξης της «Ε» κ. Δημήτρης Χατζηευθυμίου και πολλοί συνάδελφοι του καλλιτέχνη.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass