Ημερολόγιο Ανδρέα Καρκαβίτσα από τους Σπηλιώτες

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2016 22:55

 Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 χρόνων από τη γέννηση του Ανδρέα Καρκαβίτσα, ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Σπηλιωτών  «Ο Κίσσαβος», αφιερώνει το νέο του ημερολόγιο για το 2017, στον σπουδαίο αυτόν Νεοέλληνα πεζογράφο.


Ο Ανδρέας Καρκαβίτσας γεννήθηκε το 1866 στα Λεχαινά της Ηλείας. Ήταν στρατιωτικός γιατρός και μ΄ αυτή του την ιδιότητα υπηρετώντας σε κάποιο στρατιωτικό απόσπασμα που κυνηγούσε ληστές εκείνης της εποχής, βρέθηκε κάποια στιγμή και στη Σπηλιά Λάρισας.
Εμπνεύστηκε απ΄ αυτήν κι από τους κατοίκους της, με αποτέλεσμα να γράψει ένα διήγημα που εξελίσσεται εξ΄ ολοκλήρου στη Σπηλιά. Το διήγημα αυτό με μικρές παραλλαγές το συμπεριέλαβε μάλιστα σε δύο του βιβλία. Στις «Παλιές Αγάπες» με τον τίτλο «Ο αποσπασματάρχης» και στα «Ταξιδιωτικά» με τον τίτλο «Ο γάμος της Ασήμως».
Στο διήγημα αυτό, ο μεγάλος μας λογοτέχνης περιγράφει τα ήθη, τα έθιμα και τον καθημερινό μόχθο των κατοίκων της Σπηλιάς. Στις διάχυτες από ειλικρίνεια σελίδες του έργου, ο συγγραφέας δε διστάζει να κρίνει με αυστηρότητα κάποιους ανθρώπινους χαρακτήρες, ενώ ταυτόχρονα καταδικάζει την ωμή πραγματικότητα για την κρατική διοίκηση και την πολιτική.
Στο ημερολόγιο παρουσιάζονται παλιές φωτογραφίες της Σπηλιάς οι οποίες συνοδεύονται από κείμενα που υπάρχουν στο έργο του «ο γάμος της Ασήμως».
Πληροφορίες στο 6936560555.
Την επιλογή των κειμένων και των φωτογραφιών επιμελήθηκε ο δάσκαλος Δημ. Κ. Καλογιάννης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass