ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ

«Κλειδώνουν τέλη κυκλοφορίας και ΦΠΑ

* «Παζάρι» για τις 100 δόσεις - Τι ζητούν οι δανειστές, ποιες είναι οι θέσεις της κυβέρνησης

Δημοσίευση: 11 Νοε 2015 0:27

 

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα προαπαιτούμενα μέτρα που εκκρεμούν, ώστε να καταφέρει η χώρα να λάβει τη δόση των 2 δισ. ευρώ. Θέμα ημερών θεωρούνται οι ανακοινώσεις για τα νέα τέλη κυκλοφορίας και τα ισοδύναμα για την αντικατάσταση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ συνεχίζεται η διαβούλευση με τους θεσμούς για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, μετά τις νέες απαιτήσεις που πρόβαλαν οι δανειστές. Συνολικά απομένουν περίπου 10 δράσεις για τις οποίες πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, χωρίς όμως να εκφράζεται ανησυχία ότι μπορεί να «κολλήσουν» την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Το σχέδιο για τα τέλη κυκλοφορίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, την κατάργηση των μηδενικών τελών για τα αυτοκίνητα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ενώ φαίνεται πως δεν θα προχωρήσει η σκέψη για την επιβολή τέλους ακινησίας στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που καταθέτουν στην Εφορία τις πινακίδες κυκλοφορίας. Το τελευταίο σενάριο που συζητείται προβλέπει για τα αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, για τα οποία τα τέλη κυκλοφορίας προσδιορίζονται με βάση τους ρύπους που εκπέμπουν ανά χιλιόμετρο, να προστεθεί και το κριτήριο των κυβικών. Σε αυτό το σενάριο, τα νέα τέλη κυκλοφορίας για τα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας θα αντιστοιχούν στο μισό των τελών κυκλοφορίας για τα αυτοκίνητα τα οποία ταξινομήθηκαν πριν την 1η Νοεμβρίου του 2010.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΠΑ 23%

Ως ισοδύναμο μέτρο για να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση προτείνει την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτά του ευρώ ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, ΚΙΝΟ, Λόττο). Τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών εξετάζουν την πρόταση, ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως μπορεί το μέτρο να αποφέρει στα κρατικά ταμεία τα 330 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση. Παράλληλα, με την επιβολή του ειδικού τέλους στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, η κυβέρνηση προωθεί το άνοιγμα της διαδικτυακής στοιχηματικής αγοράς, ενεργοποιώντας τις διαδικασίες για την παραχώρηση αδειών με διαγωνισμό σε διεθνείς εταιρείες στοιχημάτων.

ΓΙΑ ΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών βρίσκεται και το θέμα των δόσεων για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογούμενων προς την Εφορία. Πληροφορίες αναφέρουν σε ότι αφορά στις 100 δόσεις, ότι οι δανειστές ζητούν να χάνεται η ρύθμιση για κάποιον που έστω και για μία φορά ήταν ασυνεπής στην καταβολή δόσης της ρύθμισης, από την επόμενη μέρα της λήξης της προθεσμίας πληρωμής της. Η κυβέρνηση από την πλευρά της εξακολουθεί να θέτει ως σημείο απώλειας της ρύθμισης τις 30 μέρες από τη στιγμή που μια οφειλή της ρύθμισης καταστεί ληξιπρόθεσμη. Αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζουν ότι δεν έχει τεθεί θέμα αλλαγών στο επιτόκιο της ρύθμισης των 12 δόσεων. Ωστόσο άλλες πηγές διευκρινίζουν ότι οι δανειστές θέτουν θέμα αυστηροποίησης των κριτηρίων υπαγωγής στη ρύθμιση. Επίσης, από την πλευρά των δανειστών προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής ρύθμισης σε δώδεκα δόσεις και για οφειλές που δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Με βάση το ισχύον καθεστώς, ένας φορολογούμενος μπορεί να ρυθμίσει ηλεκτρονικά τις οφειλές του σε 12 δόσεις εφόσον αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ή όταν μία δόση της τρέχουσας οφειλής είναι ληξιπρόθεσμη. Βεβαιωμένες οφειλές που δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες ρυθμίζονται σε δώδεκα δόσεις μόνο στην Εφορία του υπόχρεου. Τυχόν υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα απλοποιήσει σημαντικά την όλη διαδικασία. Ωστόσο, επισημαίνεται ο κίνδυνος να ρυθμισθούν μαζικά τρέχουσες οφειλές των φορολογούμενων και αρνητικές συνέπειες στην είσπραξη των εσόδων του δημοσίου τους δύο τελευταίους μήνες του έτους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass