ΘΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ

Οι στόχοι των τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση

Δημοσίευση: 10 Νοε 2015 8:09

Η έμφαση στις ουσιαστικές τραπεζικές εργασίες που αποτελούν η χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και η προσέλκυση καταθέσεων, είναι ο απώτερος σκοπός των τραπεζών, μετά τη διαδικασία ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης τους. Κάτι που τονίζουν με κάθε ευκαιρία όλα τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Που κινούνται όμως σήμερα, μετά 6 χρόνια ύφεσης οι χρηματοδοτήσεις προς τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να γίνει κατανοητή η ανάγκη δυναμικής επαναδραστηριοποίησης των τραπεζών στον τομέα τω χρηματοδοτήσεων; Ο καθοδικός ρυθμός της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζεται με ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό. Ειδικότερα, η συνολική χρηματοδότηση προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα νοικοκυριά μειώθηκε κατά 1,5%, σε ετήσια βάση, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση προς τα νοικοκυριά, ο δωδεκάμηνος ρυθμός μείωσης ήταν τον Σεπτέμβριο 2015 (-3,2%) παραπλήσιος του Αυγούστου (-3,1%). Τα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών κινήθηκαν με τον αρνητικό ρυθμό του Αυγούστου (-3,5%), ενώ τα καταναλωτικά δάνεια μειώθηκαν περαιτέρω κατά -2,8%. Η μείωση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών επιχειρήσεων έφθασε τα 4,8 δισ. των νοικοκυριών τα 2 δισ. ευρώ και των ελεύθερων επαγγελματιών τα 90 εκατ..

Αναφορικά με την πορεία των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα, αυξήθηκαν περαιτέρω τον Σεπτέμβριο 2015 (+531 εκ.), ακολουθώντας την χαμηλότερη αύξηση του Αυγούστου (+305 εκ.), έναντι της πτώσης κατά 1,397 δισ. ευρώ που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο 2015. Η αντιστροφή για δεύτερο κατά σειρά μήνα των εκροών των καταθέσεων οφείλεται κυρίως στην επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων καθώς και στην αποκλιμάκωση της αβεβαιότητας. Η αύξηση του υπολοίπου των καταθέσεων εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί και τον Οκτώβριο.  Όπως επισημαίνουν επιτελικά τραπεζικά στελέχη, το πάγωμα σχεδόν των νέων χρηματοδοτήσεων δεν οφείλεται μόνον από την πλευρά της περιορισμένης προσφοράς, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, αλλά και από την ιδιαίτερα μεγάλη πτώση στον τομέα της ζήτησης από πλευράς νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα στον τομέα της στεγαστικής πίστης, η πτώση στη ζήτηση κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα των τελευταίων ετών, λόγω της κρίσης που έχει επηρεάσει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και έχει οδηγήσει τα περισσότερα νοικοκυριά που αναζητούν κατοικία σε στάση αναμονής. Σε κάθε περίπτωση, τα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι με την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών θα ξεκινήσει σταδιακά η ομαλή χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυρών που θα συμβάλει και αυτή στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass