ΤΟ 0,75% ΕΙΝΑΙ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΣΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤ

Ανάσα» στην οικονομία από μείωση - ρεκόρ των επιτοκίων

* Στο 1% αναμένεται να υποχωρήσει το επιτόκιο το 2009

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2008 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Στη μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων στην δεκαετή ιστορία της προχώρησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις συνέπειες της χειρότερης ύφεσης των 15 τελευταίων ετών. οικονομικής ύφεσης.
Συγκεκριμένα, το παρεμβατικό επιτόκιο μειώθηκε κατά 0,75% σε 2,50%.
Τα επίπεδα αβεβαιότητας για την προοπτική της ευρωζώνης παραμένουν υψηλά, αλλά υπάρχουν λόγοι για να πιστεύει κανείς ότι θα αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας στο δεύτερο εξάμηνο του 2009, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση του ΔΣ.
Ακόμη επισήμανε πως οι κίνδυνοι ανοδικής απόκλισης του πληθωρισμού έχουν περιοριστεί και πως η κάμψη στην εγχώρια ζήτηση της Ευρωζώνης θα είναι επίμονη.
Η τράπεζα αναμένει πως «η παγκόσμια οικονομική εξασθένηση και η πολύ νωθρή ζήτηση θα διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα» επισήμενε ο Ζαν Κλόντ Τρισέ.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως καθώς έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις περιορίζονται περαιτέρω, τα ποσοστά του πληθωρισμού αναμένεται να είναι σε συμφωνία με τη σταθερότητα των τιμών στο σχετικό ορίζοντα της πολιτικής της ΕΚΤ, ενισχύοντας, όπως είπε, την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων και των καταθέσεων.
Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ επισήμανε πως η μείωση του σε 2,1% το Νοέμβριο (από 3,2% τον Οκτώβριο και 4% τον Ιούλιο) οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός το 2008 θα κυμανθεί μεταξύ 3,2% και 3,4%, μεταξύ 1,1% και 1,7% το 2009, ενώ για το 2010 «βλέπουν» τη διακύμανση του πληθωρισμού μεταξύ του 1,5% και του 2,1%.
Βάσει των ίδιων προβλέψεων για την ευρωζώνη, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ θα κυμανθεί σε ετήσια βάση μεταξύ 0,8% και 1,2% το 2008, μεταξύ -1% και 0% το 2009 και μεταξύ 0,5% και 1,5% το 2010.
Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τόσο για το 2008 όσο και για το επόμενο έτος έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.
Ο Ζ.Κ.Τρισέ σημείωσε πως η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσει στο μέλλον, καθώς δρα όπως κρίνεται αναγκαίο, ενώ υπογράμμισε πως η μείωση των επιτοκίων στο 2,5% από 3,25% θα συμβάλλει στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
«Η ΕΚΤ θα παρακολουθεί πολύ στενά όλες τις οικονομικές εξελίξεις» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε πως πρέπει να διασφαλιστεί πως η μείωση των επιτοκίων περνά στην πραγματική οικονομία.
Στο 1% αναμένεται να υποχωρήσει το επιτόκιο το 2009
Οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν ότι το βασικό ευρωεπιτόκιο θα υποχωρούσε κατά 0,5%, ωστόσο οι ασφυκτικές πιέσεις των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και της αγοράς οδήγησαν την ΕΚΤ σε μεγαλύτερη μείωση.
«Αυτό είναι καλύτερο από το 0,50%, αλλά παρ΄όλα αυτά έχουν αργήσει» σχολίασε στο Bloomberg οικονομολόγος της Nomura International στο Λονδίνο.
«Η οικονομία είναι τώρα σε βαθιά ύφεση, έτσι τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα» προσέθεσε.
Σημειώνεται ότι σε έκθεσή της η JP Morgan προβλέπει ότι το βασικό ευρωεπιτόκιο θα υποχωρήσει στο 1% μέσα στο 2009, καθώς εκτιμά ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 1,6%.
ΔΝΤ: ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ 
Η "δραματική" μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Τράπεζα της Αγγλίας και άλλες κεντρικές τράπεζες αποτελούν σημαντικές παρεμβάσεις στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
"Η παγκόσμια οικονομία, και ιδιαίτερα οι αναπτυγμένες οικονομίες, αντιμετωπίζουν ραγδαία επιβράδυνση", δήλωσε η Caroline Atkinson, επικεφαλής των διεθνών σχέσεων στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης. "Σε αυτό το πλαίσιο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά προβλήματα και τα μακροοικονομικά ζητήματα που έχουν προκύψει", σημείωσε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass