ΑΠΟ ΧΘΕΣ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Ο 13ος ΜΙΣΘΟΣ ΤΟΥ ΟΓΑ - ΣΤΙΣ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ

Άρχισε η καταβολή των δώρων

* Μέχρι 21 Δεκεμβρίου στον Ιδιωτικό τομέα - Ξεκίνησε από τον ΟΑΕΔ Λάρισας η καταβολή επιδομάτων ανεργίας

Δημοσίευση: 02 Δεκ 2008 2:53 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 15:06
Ξεκίνησε από τον ΟΓΑ η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων για το 2008 μαζί με την καταβολή του ποσού συντάξεως μηνός Δεκεμβρίου. Το δώρο Χριστουγέννων μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου καταβάλλονται από χθες Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου έως 10 Δεκεμβρίου 2008 σε 820.762 συνταξιούχους.
Η συνολική δαπάνη ανέρχεται σε 667.792.500 ευρώ.
Εξάλλου, η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ενημερώνει τους συνταξιούχους του Ιδρύματος ότι την Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008, μαζί με την καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων θα λάβουν και τη σύνταξη μηνός Ιανουαρίου.
Επίσης την ίδια ημέρα δηλαδή στις 16 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων στους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους του Δημοσίου. Οι συντάξεις του μηνός Ιανουαρίου 2009 στους συνταξιούχους του Δημοσίου, λόγω των εορτών των Χριστουγέννων και του νέου έτους, θα καταβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου 2008.
ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Το δώρο Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα θα καταβληθεί μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Σχετικά με το ποσό που δικαιούνται οι εργαζόμενοι που αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο να σημειώσουμε πως όσοι εργάστηκαν από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πάρουν ως δώρο Χριστουγέννων έναν μισθό ή 25 ημερομίσθια στο ακέραιο.
Οι εργαζόμενοι, που έχουν δουλέψει τμήμα της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, δικαιούνται για κάθε 19 ημερολογιακές μέρες εργασίας 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού.
Οι εποχιακά εργαζόμενοι, για κάθε 8 ημερομίσθια που πραγματοποιούν θα πάρουν ως δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο ή 1/25 του μισθού.
 Για τον υπολογισμό του δώρου λαμβάνεται μεταξύ άλλων υπόψη:
1. Ο χρόνος της υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό.
2. Οι άδειες των σπουδαστών για συμμετοχή τους στις εξετάσεις.
3. Οι μισθωτοί που απουσίασαν λόγω ασθένειας δικαιούνται να υπολογίσουν ολόκληρο το χρόνο ασθένειάς τους αφαιρώντας μόνο τις ημέρες για τις οποίες έλαβαν επίδομα ασθένειας από το ταμείο τους. Για παράδειγμα αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του, λόγω ασθένειας 50 μέρες και πήρε επίδομα ασθένειας από το ταμείο μόνο για 30 ημέρες θα αφαιρεθούν από τον ασφαλιστικό τομέα μόνο οι 30 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 50.
ΔΩΡΟ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΟΑΕΔ
Εξάλλου από χθες ξεκίνησε από τον ΟΑΕΔ η προπληρωμή των τακτικών επιδομάτων ανεργίας και του δώρου Χριστουγέννων, καθώς και η προπληρωμή μισθού Δεκεμβρίου και δώρου Χριστουγέννων στις νέες μητέρες που αξιοποιούν την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας.
Το δώρο Χριστουγέννων, υπολογίζεται με βάση το χρόνο λήψης του επιδόματος ανεργίας, στη χρονική βάση από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους (όπως ισχύει δηλαδή και για τους εργαζόμενους).
Το ύψος του τακτικού επιδόματος ανεργίας ανέρχεται στα 430,75 ευρώ το το μήνα, ενώ για κάθε εξαρτώμενο από τον άνεργο μέλος της οικογενείας του το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.
Το τακτικό επίδομα ανεργίας (καταβάλλεται μία φορά τον μήνα για 25 ημέρες) λαμβάνουν οι μισθωτοί των οποίων η σύμβαση εργασίας καταγγέλθηκε από τον εργοδότη ή έληξε και οι οποίοι έχουν ασφαλισθεί στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ.
Συγκεκριμένα το ύψος του τακτικού επιδόματος ανεργίας, μετά την αναπροσαρμογή του την 1η Σεπτεμβρίου 2008, ανέρχεται στα 430,75 ευρώ το μήνα για άνεργο που δεν έχει προστατευόμενα μέλη οικογένειας (εφόσον οι μηνιαίες αποδοχές του ασφαλισμένου, κατά το διάστημα απασχόλησής του ήταν ίσες ή μεγαλύτερες από 375,85 ευρώ. Εάν οι μηνιαίες αποδοχές του ασφαλισμένου κατά το διάστημα απασχόλησής του είναι μεταξύ 187,93 και 375,84 ευρώ, το επίδομα ανεργίας διαμορφώνεται στα 323 ευρώ το μήνα για άνεργο χωρίς προστατευόμενα μέλη οικογένειας). Για κάθε εξαρτώμενο από τον άνεργο μέλος της οικογένειας το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10%.
Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, είναι οι εργαζόμενες μητέρες σε όλους τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (ανεξαρτήτως της φύσεως της εργοδοτικής δραστηριότητας) που πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις.
2. Έχουν ενεργή εργασιακή σχέση οποιασδήποτε μορφής (ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση).
3. Είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.
4. Υπάγονται στο άρθρο 9 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε ετών 2004-2005.
ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ
Να θυμίσουμε επίσης πως από την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για συμμετοχή σε δυο νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ: Το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας και το πρόγραμμα νέων ελεύθερων επαγγελματιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός των δυο προγραμμάτων ανέρχεται στα 124 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο να δημιουργηθούν συνολικά 10.000 θέσεις απασχόλησης και αυτοαπασχόλησης.
Το πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας 2008 προβλέπει την επιχορήγηση ιδιωτικών επιχειρήσεων για τη δημιουργία 6.500 θέσεων εργασίας που θα απευθύνονται σε ανέργους 31-44 ετών με προϋπολογισμό 64,8 εκατ. ευρώ και ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2010.
Το πρόγραμμα αυταπασχόλησης αφορά 3.500 ανέργους από 33-64 ετών που επιθυμούν να δημιουργήσουν δική τους ατομική επιχείρηση, με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ και χρόνο υλοποίησης το 2008 και 2009.
Επίσης από την τις 21 Νοεμβρίου ξεκίνησε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα «Νέοι Και Επιχειρηματικότητα» με στόχο την προώθηση ανέργων νέων στην απασχόληση, μέσω της οικονομικής ενίσχυσης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας που καταρτίζει ο ΟΑΕΔ μέσα στο 2008 και απευθύνεται σε 3.000 νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες ηλικίας 22-32 ετών. Να θυμίσουμε πως στο πρώτο κύκλο η Λάρισα είχε καλύψει 107 θέσεις ενώ τώρα αναμένεται να δοθούν διπλάσιες θέσεις.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass