ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με πρόστιμο πλέον η υποβολή της δήλωσης

* Περισσότερα από 13.000 άτομα προσήλθαν την τελευταία εβδομάδα για την κτηματογράφηση των ακινήτων

Δημοσίευση: 22 Νοε 2008 2:36 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:59
Το αδιαχώρητο επικράτησε και χθες στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας, από επαγγελματίες και ιδιώτες που άφησαν στην κυριολεξία την τελευταία ημέρα να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους. Οι υπάλληλοι του Γραφείου μέχρι και τις 6 το απόγευμα παραλάμβαναν δηλώσεις αν και το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού ήταν μέχρι τις 3.30 το μεσημέρι.
Οι Λαρισαίοι πολίτες στην πλειονότητά τους έχουν προσέλθει για την υποβολή της δήλωσης αφού τα δικαιώματα που καταγράφηκαν ξεπέρασαν κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις. Χθες τελευταία ημέρα της προθεσμίας καταγράφηκαν 3.786 δικαιώματα ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η καταγραφή 31.000 δικαιωμάτων. Πρόκειται για δικαιώματα των πολιτών που πήραν, από την περασμένη Τετάρτη νέες ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων, με το σύστημα της εμπρόθεσμης υποβολής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι, περισσότερα από 13.000 άτομα, προσήλθαν την τελευταία εβδομάδα να καταθέσουν τις δηλώσεις τους και ότι όλοι αυτοί θα πρέπει να προσέλθουν την ημέρα και την ώρα που τους έχει οριστεί για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής του φακέλου. Ενημερωτικά, τα ραντεβού που κλείστηκαν χθες, ήταν για τις 15 Δεκεμβρίου.
Δυστυχώς για μια ακόμη φορά αποδείξαμε ότι είμαστε λαός της τελευταία στιγμής… Βέβαια υπήρξαν πολίτες που είχαν εκκρεμότητες με κάποια πιστοποιητικά αλλά όπως ελέχθη, ήταν ελάχιστοι και σε ποσοστό, ένας προς δέκα!  
Από την ερχόμενη εβδομάδα, αφού παρά τις πιέσεις των επαγγελματικών φορέων δε δόθηκε καμιά παράταση, το Κτηματολογικό Γραφείο επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς και θα παραλαμβάνει δηλώσεις είτε αυτές είναι εκπρόθεσμες είτε εμπρόθεσμες. Το ωράριο εξυπηρέτησης του κοινού θα είναι από τις 8.30 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι. 
Πάντως όσοι δεν κατάφεραν να υποβάλουν τη δήλωσή τους χθες αλλά θα το πράξουν έως τις 12 Δεκεμβρίου θα έχουν "έκπτωση" 50% στο προβλεπόμενο πρόστιμο. Το ύψος των προστίμων κυμαίνεται από 50 έως 250 ευρώ ανάλογα με το είδος του δηλούμενου ακινήτου, ενώ δεν θα επιβληθεί κανένα πρόστιμο για δηλώσεις βοηθητικών χώρων που θα υποβληθούν έως τις 12 Δεκεμβρίου.
Πρόστιμα επίσης δεν θα πληρώσουν οι υπόχρεοι στις εξής περιπτώσεις:
Α) Στην περίπτωση κατά την οποία ο υπόχρεος σε υποβολή δήλωσης προσήλθε εμπρόθεσμα στο αρμόδιο γραφείο κτηματογράφησης και το σχετικό "αποδεικτικό εμπρόθεσμης υποβολής προσέλευσης".
Β) Στην περίπτωση κατά την οποία ο δικαιούχος έχει εγκατασταθεί ως κληρονόμος δυνάμει διαθήκης, η οποία δημοσιεύθηκε μέσα στον τελευταίο μήνα πριν από την υποβολή της δήλωσής του.
Γ) Στις περιπτώσεις των δικαιωμάτων κυριότητας των ΟΤΑ επί καταργούμενων κοινόχρηστων χώρων.
ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Α. Οικόπεδα και οικόπεδα με κτίσματα:
- Πρόστιμο 70 ευρώ για δικαίωμα επί αδόμητου γεωτεμαχίου (οικοπέδου) μικρότερου των 400 τ.μ. εντός αστικής περιοχής.
- Πρόστιμο 120 ευρώ για δικαίωμα επί αδόμητου γεωτεμαχίου (οικοπέδου) μεγαλύτερου των 400 τ.μ. εντός αστικής περιοχής.
- Πρόστιμο 150 ευρώ για δικαίωμα επί γεωτεμαχίου (οικοπέδου) με κτίσμα εμβαδού μικρότερου των 200 τ.μ. εντός αστικής περιοχής.
- Πρόστιμο 250 ευρώ για δικαίωμα επί γεωτεμαχίου (οικοπέδου) με κτίσμα εμβαδού μεγαλύτερου των 200 τ.μ. εντός αστικής περιοχής.
β. Διαιρεμένες ιδιοκτησίες και βοηθητικοί χώροι:
- Πρόστιμο 100 ευρώ για δικαίωμα επί διαιρεμένης ιδιοκτησίας μικρότερης των 200 τ.μ. εντός αστικής περιοχής.
- Πρόστιμο 250 ευρώ για δικαίωμα επί διηρημένης ιδιοκτησίας μεγαλύτερης των 200 τ.μ. εντός αστικής περιοχής.
- Πρόστιμο 50 ευρώ για δικαίωμα επί βοηθητικού χώρου (αυτοτελούς ιδιοκτησίας) εντός αστικής περιοχής.
γ. Γεωτεμάχια με ή χωρίς κτίσμα σε αγροτικές περιοχές:
- Πρόστιμο 70 ευρώ για δικαίωμα επί γεωτεμαχίου (οικοπέδου) μικρότερο από 4 στρέμματα σε αγροτική περιοχή.
- Πρόστιμο 100 ευρώ για δικαίωμα επί αδόμητου γεωτεμαχίου μεγαλύτερο (οικοπέδου) από 4 στρέμματα σε αγροτική περιοχή.
- Πρόστιμο 200 ευρώ για δικαίωμα επί γεωτεμαχίου (οικοπέδου) μεγαλύτερο από 4 στρέμματα με κτίσμα σε αγροτική περιοχή.
δ. Πρόστιμο 70 ευρώ για δικαίωμα επί οποιουδήποτε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος που δεν εμπίπτει στις ανωτέρω περιπτώσεις.
 
Τροπολογία
για τα «αγνώστου
ιδιοκτήτη»
ακίνητα
Στο μεταξύ να σημειωθεί ότι με τροπολογία που κατέθεσε προχθές το ΥΠΕΧΩΔΕ διευκολύνονται οι διαδικασίες κτηματογράφησης για τα "αγνώστου ιδιοκτήτη" ακίνητα. Η τροπολογία επιτρέπει τη διεύρυνση των περιπτώσεων στις οποίες δεν απαιτείται η συναίνεση του ελληνικού δημοσίου για τη διόρθωση πρόδηλων σφαλμάτων των αρχικών κτηματολογικών εγγράφων. Η διαδικασία αυτή αφορά σε διαμερίσματα πολυκατοικιών που είτε δεν δηλώθηκαν και στα οποία το Δημόσιο δεν έχει δικαίωμα, είτε το ίδιο το Δημόσιο τα είχε παραχωρήσει στον ιδιώτη ή στους δικαιοπαρόχους τους.
Μέχρι πρότινος, για τη διόρθωση μιας εγγραφής με την ένδειξη αγνώστου ιδιοκτήτη με τη διαδικασία του πρόδηλου σφάλματος, απαιτούνταν η συναίνεση του Δημοσίου. Σύμφωνα με το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ η λύση αυτή προωθείται προκειμένου να επιλύονται γρήγορα και ανέξοδα υποθέσεις των πολιτών που δεν υπάρχει κανείς λόγος να φτάνουν έως τα δικαστήρια, τα οποία ούτως ή άλλως καθυστερούν υπερβολικά στην εκδίκαση των υποθέσεων λόγω του μικρού αριθμό των κτηματολογικών δικαστών.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass