ΑΛΟΣΚΟΦΟΥΣΗΣ : ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΩ ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ

Δυσχερής η στήριξη της οικονομίας

Δημοσίευση: 15 Νοε 2008 2:49 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:57
Περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας έχουν οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, λόγω των ελλειμμάτων που κινούνται κοντά ή πάνω από το 3% του ΑΕΠ.Το μήνυμα αυτό έστειλε από το Λονδίνο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας σε εκδήλωση του London School of Economics, με θέμα «Η Ευρώπη, η κρίση και η παγκόσμια οικονομία», το οποίο έχει και αποδέκτες και πρόσωπα εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου, που πιέζουν για παροχές.Ειδικότερα ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η Κομισιόν και το ECOFIN αποφάσισαν την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας με ευέλικτο τρόπο στις παρούσες συνθήκες προσθέτοντας ότι «οι οικονομίες που έχουν δημοσιονομικό περιθώριο χειρισμών, μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να αντιμετωπίσουν την επιβράδυνση ή τη μείωση της συνολικής ζήτησης, είτε μέσω της λειτουργίας των αυτόματων σταθεροποιητών, ή με περιορισμένα μέτρα κατά τη διακριτική τους ευχέρεια».
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «οι οικονομίες που δεν έχουν αυτό το περιθώριο, πρέπει να προσέξουν ώστε να μην υπερβούν το όριο του 3%. Στην περίπτωση που μια χώρα υπερβεί το όριο αυτό, η απόκλιση πρέπει να είναι μικρή και σε κάθε περίπτωση προσωρινή».
Εξ άλλου την απροθυμία του να εγκαταλείψει το υπουργείο του δήλωσε από Το Λονδίνο ο Γ.Αλογοσκούφης. «Ανέλαβα πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κρίση. Αυτό θα κάνω και στη συνέχεια, δεν έχω καμία διάθεση και δεν είμαι από αυτούς που τα παρατάνε στα δύσκολα» είπε χαρακτηστικά ο υπουργός Οικονομίας.
Ακόμη τόνισε ότι οι άμεσες επιπτώσεις της κρίσης δεν έχουν έρθει ακόμη στην Ελλάδα και ότι η αποφυγή τους εξαρτάται «από την συμπεριφορά όλων μας, της κυβέρνησης, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης και του απλού κόσμου» και συνέστησε αποφυγή πανικού.
Σε ότι αφορά τα ληφθέντα από τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν μέτρα, που προβλέπουν αύξηση στις δημόσιες δαπάνες και μείωση της φορολογίας και το αν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, ο Γ.Αλογοσκούφης, απάντησε:
«Αυτή η συνταγή θα είναι αποτελεσματική μόνο αν εφαρμοστεί σε διεθνές επίπεδο. Αν εφαρμοστεί μόνο στην Βρετανία ή την Ελλάδα ή σε κάποια άλλη χώρα δεν αρκεί αυτό για να έχουμε αποτελέσματα. Διότι σε ένα βαθμό θα δημιουργήσει προβλήματα στη χώρα που αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία εάν δεν την ακολουθήσουν οι άλλες χώρες. Για αυτό έχει μεγάλη σημασία να υπάρξει συντονισμός σε οποιαδήποτε προσπάθεια δημοσιονομικής ενίσχυσης, και πρέπει να γίνει σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».
Σε ερώτηση για τις φήμες που τον φέρνουν να αλλάζει υπουργείο ο κ. Αλογοσκούφης είπε: «Εγώ δεν μπορώ να σχολιάσω τέτοιες φήμες, είμαι σε αυτή τη θέση αρκετά χρόνια, πιστεύω ότι το έργο που έχει γίνει είναι πολύ σημαντικό, βοήθησε και βοηθά την ελληνική οικονομία και ανέλαβα πρωτοβουλίες για να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτή την κρίση. Αυτό θα κάνω και στη συνέχεια, δεν έχω καμία διάθεση και δεν είμαι από αυτούς που τα παρατάνε στα δύσκολα».
Τέλος ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι η ψυχολογία του κόσμου είναι πολύ σημαντικό ζήτημα στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Ο κόσμος, είπε, πρέπει να καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης, αλλά παράλληλα πρέπει να αποφύγουμε τις ακρότητες, να μη δημιουργηθεί αίσθηση ευαισθησίας.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass