ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΝΕΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΟΧΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ

Πως θα διορθωθούν τα λάθη στο Ε.Τ.ΑΚ.

* Τι πρέπει να κάνουν όσοι τα παραλάβουν- Ποια σημεία πρέπει να προσέξουν

Δημοσίευση: 14 Νοε 2008 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:57
Από την ερχόμενη εβδομάδα αρκετοί Λαρισαίοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αρχίσουν να παίρνουν τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ενιαίου Τέλους. Μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε με τις συνιδιοκτησίες και τα λάθος εκκαθαριστικά που στάλθηκαν, εξαιτίας των τεχνικών αδυναμιών του μέτρου και την προχειρότητα με την οποία σχεδιάστηκε, όσοι το παραλαμβάνουν να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να το ελέγξουν εξονυχιστικά.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι αν έχουν εντοπιστεί λάθη ή παραλείψεις στο Ε9 που υπεβλήθη θα υπάρχει στο φάκελο μια επιστολή του Υπ. Οικονομικών η οποία θα δίνει προθεσμία δέκα ημερών για τη διόρθωσής τους. Αυτό θα μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικώς είτε ηλεκτρονικώς (οπωσδήποτε αν τα λάθη είναι πάνω από τρία) στο τηλεφωνικό νούμερο και την ηλεκτρονική διεύθυνση που θα σας κοινοποιηθεί. Αν στο Ε9 δεν προσδιορίζεται η γεωγραφική θέση του ακινήτου, τότε η όποια διόρθωση θα πρέπει να γίνει υποχρεωτικά από το internet. Εννοείται, πως για τη χρήση του διαδικτύου πρέπει να έχετε κωδικούς. Τι θα γίνει με όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο; Πρόβλεψη για εξυπηρέτηση μέσω των Κ.Ε.Π. προς το δεν υπάρχει, οπότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στους λογιστές σας με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει σε κόστος.
Αν περάσει η προθεσμία των δέκα ημερών, δεν κινδυνεύετε με πρόστιμο ή άλλη κύρωση, αλλά το ερώτημα είναι πώς θα διορθωθούν λάθη ή παραλείψεις, στις περιπτώσεις που κάποιοι δεν ανταποκριθούν στην κλήση;
Στην περίπτωση που λάβετε το εκκαθαριστικό και διαφωνείτε με τα στοιχεία του ακινήτου σας, όπως αυτά αναγράφονται εκεί, τότε μπορείτε να υποβάλλετε νέο Ε9 χωρίς πρόστιμο, αν η διόρθωση των στοιχείων γίνει μέσα σε 60 ημέρες από την έκδοση του εκκαθαριστικού. Ομοίως αν αμφισβητείτε τη φορολογική αξία των ακινήτων σας, τότε υποβάλλετε αίτηση στην Εφορία για νέα εκκαθάριση.
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό θα προβλέπει λανθασμένα φόρο σε αφορολόγητη περιουσία; Αυτό σχετίζεται και με αυτούς που ήδη έχουν λάβει το εκκαθαριστικό τους και πρόκειται για τις γνωστές περιπτώσεις συνιδιοκτησίας, που σύμφωνα με τις τελευταίες εξηγήσεις που δόθηκαν για τον υπολογισμό του φόρου θα πρέπει να έχει γίνει επιμερισμός του αφορολογήτου ορίου.  Από έγγαμους και παιδιά συνιδιοκτήτες αφαιρείται ποσό έως 300.000 ευρώ το οποίο επιμερίζεται αναλογικά μεταξύ μεγαλύτερων σε αξία εμπράγματων δικαιωμάτων και μεγαλύτερης αξίας κατοικίας του καθενός, κι εφόσον αναγράφονται στην ίδια δήλωση Ε9.
Στην περίπτωση λοιπόν που δεν έχει επιμεριστεί το αφορολόγητο των 300.000 ευρώ στους συνιδιοκτήτες, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφθούν την Εφορία τους για να υποβάλλουν αίτηση επανεκκαθάρισης με υπεύθυνη δήλωση, ζητώντας απαλλαγή και δηλώνοντας εμπράγματα δικαιώματα και συνιδιοκτήτες.
Του χρόνου όπως διαβεβαιώθηκε με τη φορολογική δήλωση του 2009 θα δηλώσουμε ποια είναι η κύρια κατοικία και μόνο για αυτήν θα υπάρχει απαλλαγή από φόρο για επιφάνεια μέχρι 200 τ.μ. και αξία μέχρι 300.000 ευρώ, όπότε φέτος η ταλαιπωρία δεν μπορεί να αποφευχθεί.
ΠΩΣ ΔΙΟΡΘΩΝΟΝΤΑΙ ΛΑΘΗ
Κωδικοποιώντας λοιπόν τα παραπάνω τα λάθη και τα αμφισβητούμενα σημεία διορθώνονται ως εξής:
1. Εάν ο ιδιοκτήτης παραλάβει αδικαιολόγητα «φουσκωμένο» εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ πρέπει να προσέλθει με το εκκαθαριστικό στην αρμόδια ΔΟΥ και να υποβάλει αίτηση επανεκκαθάρισης.
2. Σε περίπτωση άδικης φορολόγησης συνιδιοκτητών, χρειάζεται να υποβληθεί και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνονται οι συνιδιοκτήτες και τα εμπράγματα δικαιώματα για τα οποία ζητείται απαλλαγή.
3. Σε περίπτωση αμφισβήτησης της φορολογητέας αξίας ενός ακινήτου, μαζί με την αίτηση θα υποβάλλεται ειδικό έντυπο υπολογισμού της αξίας του ακινήτου.
4. Σε φορολογούμενους που διέπραξαν σοβαρά λάθη στα Ε9 των ετών 2005-2008, εξαιτίας των οποίων δεν μπορεί να γίνει η εκκαθάριση του Ε.Τ.ΑΚ., η Γ.Γ.Π.Σ. θα αποστείλει επιστολές. Οι ιδιοκτήτες θα καλούνται σε 10 ημέρες να διορθώσουν τα λάθη. Εάν είναι έως τρία τα λάθη, οι διορθώσεις θα γίνονται τηλεφωνικώς, μέσω call center, με ηχογραφημένες συνδιαλέξεις. Εάν είναι πάνω από τρία τα λάθη, οι διορθώσεις θα γίνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση. 
Επίσης πρέπει να ξέρετε ότι:
* Aν έχετε ακίνητο που απαλλάσσεται του E.T.AK. (π.χ. κτίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια ή πρωτόκολλο κατεδάφισης ή ακίνητο που έχει δεσμευτεί από την αρχαιολογική υπηρεσία) θα πρέπει να προσκομίσετε στην Εφορία τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να τύχετε της απαλλαγής.
* Aν το συνολικό ποσό της οφειλής είναι μέχρι 250 ευρώ καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από τη βεβαίωση του φόρου. Φόρος μέχρι 27 ευρώ δεν πληρώνεται.
* Απαγορεύεται η σύνταξη συμβολαίων ή μεταγραφών στο υποθηκοφυλακείο χωρίς το πιστοποιητικό της Εφορίας περί καταβολής του Ε.Τ.ΑΚ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass