ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΑ «ΛΟΥΚΕΤΑ», ΑΝ ΔΕΝ ΛΗΦΘΟΥΝ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΕΙ Ο ΣΘΕΒ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΥΠΕΡΟΓΚΗ ΚΑΙ ΑΤΕΚΜΗΡΙΩΤΗ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΟΣ

«Ασφυξία» για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις

* Μείωση επιτοκίων και spread, πάγωμα δόσεων και ελαστικότητα για «Τειρεσία» ζητά μεταξύ άλλων η διοίκηση του Συνδέσμου

Δημοσίευση: 08 Νοε 2008 2:34 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:55
Τον κώδωνα κινδύνου για τις πραγματικές και ορατές, πλέον, επιπτώσεις της κρίσης και στις θεσσαλικές επιχειρήσεις σημαίνει η διοίκηση του Συνδέσμου Θεσσαλικών βιομηχανιών, καθώς η ταμειακή ρευστότητά τους βρίσκεται στο ναδίρ, εξαιτίας της τακτικής του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η διοίκηση του Συνδέσμου υπογραμμίζει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, τότε είναι πιθανόν να υπάρξει παύση λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, και, κατά συνέπεια αύξηση και της ανεργίας. Ο φορέας καταθέτει δέσμη μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως μείωση επιτοκίων και πάγωμα δόσεων για δύο χρόνια.
Τα παραπάνω επισημαίνονται, μεταξύ άλλων, στο σχετικό υπόμνημα του ΣΘΕΒ προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργο Αλογοσκούφη. Ήδη, η κατάσταση που επικρατεί και στη Θεσσαλία είναι ασφυκτική, καθώς τα μέτρα που έχουν λάβει οι τράπεζες –μείωση πλαφόν, μείωση πιστοληπτικής ικανότητας, εξαιρετική φειδώ στη δανειοδότηση και τη χρηματοδότηση, αύξηση επιτοκίων στις δανειακές συμβάσεις και μάλιστα, μονομερώς- πλήττουν αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες, κατασκευαστικές εταιρίες, εταιρίες παροχής υπηρεσιών, αλλά και μεταποιητικές, αρκετές από τις οποίες ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί. Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί επαγγελματίες κινδυνεύουν να βρεθούν στις μαύρες λίστες του «Τειρεσία», με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ακόμη και για εξευτελιστικά ποσά.
«ΑΣΦΥΞΙΑ»
Για αδικαιολόγητη αύξηση του κόστους του χρήματος κάνει λόγο η διοίκηση του Συνδέσμου, επισημαίνοντας ότι η χρηματοπιστωτική κρίση έχει αρχίσει να πλήττει σοβαρά έναν από τους πλέον βασικούς συντελεστές λειτουργίας των επιχειρήσεων, την ταμειακή τους ρευστότητα. «Οι τράπεζες αντιμετωπίζουν με έντονη επιφυλακτικότητα τη δυνατότητα δανεισμού τους και αυξάνουν υπέρογκα και ατεκμηρίωτα το κόστος του χρήματος. Η κατάσταση στη Θεσσαλία κάθε άλλο παρά ενθαρρυντική είναι. Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, τότε είναι πιθανόν να υπάρξει παύση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων, να υπάρξει ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας και, κατά συνέπεια, συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την περιφέρεια», τονίζεται στην επιστολή.
ΜΕΤΡΑ
Οι Θεσσαλοί βιομήχανοι υπογραμμίζουν ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα το ταχύτερο δυνατό, ώστε να συμβάλλουν ουσιαστικά στην άμεση αναστροφή του αρνητικού κλίματος που επικρατεί, αλλά και να υπάρξει έμπρακτη υποστήριξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στη δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΘΕΒ περιλαμβάνονται τα εξής:
- Υποβολή αιτήματος από τη Τράπεζα της Ελλάδος προς τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων
- Σύσταση προς τις ελληνικές εμπορικές τράπεζες για μείωση του spread των επιτοκίων
- Εφαρμογή περιόδου χάριτος δύο ετών για την αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων (κατά την περίοδο αυτή να αποπληρώνονται μόνον οι τόκοι)
- Περαιτέρω αύξηση των πιστώσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που διατίθενται για την εκτέλεση έργων που χρηματοδοτούνται αμιγώς από εθνικούς πόρους
- Επιτάχυνση των διαδικασιών για την προκήρυξη των πρώτων προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ
- Ελαστικοποίηση των επιπτώσεων για τις επιχειρήσεις που για πρώτη φορά εν μέσω κρίσης εισάγονται στο σύστημα «Τειρεσίας»
 «ΚΕΡΑΣΑΚΙ»
Το... «κερασάκι στην τούρτα» έρχεται από τη ΔΕΗ και τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια που επιδιώκει η διοίκηση της εταιρίας για το τρίμηνο του 2009. Ο ΣΘΕΒ έστειλε και επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια, υπογραμμίζοντας πως την ίδια στιγμή που ανακοινώνεται η παρέμβαση μέσω ΤΕΜΠMΕ, αναγγέλλεται αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από το νέο έτος, μια αύξηση με αναμενόμενη επιβάρυνση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων, που αντιτίθενται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για αντιστροφή του αρνητικού οικονομικού κλίματος. «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιβληθεί αυτή η αύξηση», καταλήγει η διοίκηση του Συνδέσμου.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass