ΑΠΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΕΝΤΟΣ ΤΡΙΜΗΝΟΥ 2009, ΕΛΕΩ ΡΗΤΡΑΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Στήλη… «ρεύματος» επιχειρηματίες και καταναλωτές

* Για νέο αιφνιδιασμό κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος – Καταγγέλλει «παιχνίδι» των τραπεζών – Εκτιμά ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα τοκογλυφίας

Δημοσίευση: 05 Νοε 2008 2:50 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:54
Της Μαρίας Μίχου - michou@eleftheria.gr
Στήλη... «ρεύματος» -και όχι άλατος- έμειναν Λαρισαίοι επιχειρηματίες και καταναλωτές από την είδηση ότι η ΔΕΗ ετοιμάζεται για νέες αυξήσεις στα τιμολόγια, μέσω της ρήτρας καυσίμων. Αυτό πρόκειται να γίνει, σύμφωνα με την εταιρία, εντός του πρώτου τριμήνου του 2009, αλλά όχι εξαιτίας των τιμών του πετρελαίου, αλλά εξαιτίας των τιμών του φυσικού αερίου. Την ίδια στιγμή που η ΔΕΗ ανακοίνωνε τις προθέσεις της, οι Θεσσαλοί βιομήχανοι έστελναν επιστολή στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης για αποσύνδεση των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος έκανε λόγο για νέο αιφνιδιασμό, ενώ κατήγγειλε τις τράπεζες για «παιχνίδι» σε βάρος των πολιτών.
Τα μαντάτα για τις προθέσεις της ΔΕΗ ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη, δια στόματος του αντιπροέδρου και αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας, Νίκου Χατζηαργυρίου, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Med Power 2008». Η ρήτρα καυσίμου είχε οριστεί με περσινή απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Χρήστου Φώλια, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2009. Προβλέπει την προσαρμογή των τιμολογίων στις μεταβολές των τιμών υγρών καυσίμων, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του λειτουργικού κόστους των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Έτσι, όταν αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων θα μπορούν να αυξάνονται τα τιμολόγια και αντίθετα όταν πέφτουν οι τιμές θα πρέπει να μειώνονται τα τιμολόγια. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χατζηαργυρίου, αν και δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα το ύψος των αυξήσεων, από το πρώτο τρίμηνο του 2009 θα υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και στη συνέχεια, όταν μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου –υποτιθέστω ότι θα μειωθούν και θα ακολουθήσουν τις τιμές του πετρελαίου- θα προσαρμοστούν ανάλογα και τα τιμολόγια.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα οι τιμές του πετρελαίου είναι μειωμένες, αλλά το φυσικό αέριο, που είναι σημαντικό καύσιμο για τη ΔΕΗ, υπολείπεται των τιμών αυτών κατά έξι μήνες, οι τιμές του δηλαδή βρίσκονται ακόμη ψηλά.
ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ
Η εφαρμογή της ρήτρας καυσίμου σημαίνει ότι παρακολουθούνται οι τιμές των καυσίμων, που σημαίνει ότι όταν θα πέσουν οι τιμές του φυσικού αερίου θα πρέπει να υπάρξει και αναπροσαρμογή των τιμολογίων προς τα κάτω. Κανείς όμως δεν ξέρει μετά από έξι μήνες εάν επίσης οι τιμές του πετρελαίου θα εξακολουθήσουν να είναι στα σημερινά χαμηλά επίπεδα. Τουτέστιν, μόνον εάν υπάρξουν χαμηλές τιμές και φυσικού αερίου και πετρελαίου θα δουλέψει προς τα κάτω η ρήτρα καυσίμου της ΔΕΗ. Ως προς το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός υπογραμμίζοντας ότι «στην Ελλάδα, ό,τι ανεβαίνει, πολύ δύσκολα κατεβαίνει».
«Μένουμε για ακόμη μία φορά άφωνοι, ιδίως σε μια τέτοια περίοδο οικονομικής κρίσης. Δεν φτάνει που δεν μπορούμε να βρούμε κεφάλαια κίνησης μέσω των τραπεζών, δεν φτάνει που αυξάνονται τα επιτόκια και το περιθώριο κέρδους, δεν φτάνει που δεν δέχονται (οι τράπεζες) επιταγές πελατών μας, εάν εφαρμοστεί και η ρήτρα καυσίμου, τότε θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις», είπε ο κ. Ρώμνιος.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Χρήστο Φώλια, ο ΣΘΕΒ αναφέρει πως η τιμή του φυσικού αερίου, που σήμερα έχει διεισδύσει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας σε ποσοστό πάνω από 10% και συνεχώς αυξάνει, συναρτάται άμεσα, αλλά και με αδικαιολόγητο τρόπο, με τις μεταβολές των τιμών του πετρελαίου. «Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, επηρεάζει άμεσα κλάδους της οικονομίας μας, όπως τις μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας και τη μεταποίηση, στον βαθμό που τα καύσιμα αποτελούν, άμεσα ή έμμεσα, ουσιώδη συνιστώσα στη διαμόρφωση του κόστους των προϊόντων ή των υπηρεσιών». Για τους παραπάνω λόγους ο ΣΘΕΒ επισημαίνει ότι αποτελεί άμεση ανάγκη η αποσύνδεση των εγχώριων τιμών φυσικού αερίου από την πορεία των τιμών πετρελαίου – εάν τηρηθούν οι διακρατικές συμφωνίες – με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού κόστους των ελληνικών επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν το εν λόγω καύσιμο με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους.
«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ»
Ο κ. Ρώμνιος έκανε λόγο και για «παιχνίδια» των τραπεζών, σε βάρος των πολιτών. «Εάν δεν θέλουν οι τράπεζες τα 28 δισ. ευρώ, ας βρεθεί ένας τρόπος να δοθούν αυτά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στους χαμηλοσυνταξιούχους και στους χαμηλόμισθους. Επιτέλους πρέπει κάποιος να κάνει κάτι», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σημαντικότερα προβλήματα που έχουν προκύψει από τη συμπεριφορά του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος είναι ότι έχει μειωθεί το πλαφόν για τους επιχειρηματίες, δεν δίνονται δάνεια ή αυτά είναι ελάχιστα και με το σταγονόμετρο, αλλά δεν γίνονται δεκτές και οι επιταγές τρίτων (δηλαδή, η εταιρεία καλείται να πληρώσει με μετρητά την τράπεζα, η οποία πλέον δεν δέχεται επιταγές). «Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στον επιχειρηματικό κόσμο, κάτι που θα φανεί στο τρίμηνο. Παράλληλα, οι τράπεζες επιδιώκουν –και αυτό μας έχει καταγγελθεί- επαναδιαπραγμάτευση των δανείων που έχουν δώσει, με αυξημένα επιτόκια, αλλά και μικρότερη διάρκεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την ίδια στιγμή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Ε» ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ εκτίμησε ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αύξηση των κρουσμάτων τοκογλυφίας –«αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στις μικρές αγγελίες», σημείωσε με νόημα.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass