ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΜΠΟΡΕΥΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

Αλλαγές στον κανονισμό του χρηματιστηρίου

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2008 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:39
Το Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε την τροποποίηση του Κανονισμού με σκοπό την υιοθέτηση διαδικασίας αναπροσαρμογής των ποσοστών εμπορευσιμότητας στις τακτικές εξαμηνιαίες αναθεωρήσεις. Η απόφαση αυτή ελήφθη με γνώμονα το γεγονός ότι δεδομένης της αρνητικής συγκυρίας στις διεθνείς κεφαλαιαγορές η εφαρμογή των υφιστάμενων ποσοστών εμπορευσιμότητας θα είχε ως συνέπεια τη μεταφορά πολλών εισηγμένων εταιριών από την κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στην κατηγορία της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης και από την κατηγορία της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης στην κατηγορία της Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χαρακτηριστικών. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών αποφάσισε ότι θα μπορεί να αναπροσαρμόζει τα προβλεπόμενα ποσοστά εμπορευσιμότητας έως ποσοστό ± 30%, λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές μεταβολές στον όγκο συναλλαγών της αγοράς και εν γένει τις συνθήκες που επικρατούν στις κεφαλαιαγορές κατά μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Με βάση τα παραπάνω, τα ποσοστά που θα χρησιμοποιηθούν για την τρέχουσα αναθεώρηση προσδιορίζονται ως εξής:
- Για την παραμονή στην κατηγορία της Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης το ποσοστό εμπορευσιμότητας διαμορφώνεται σε 10%.
- Η άμεση μεταφορά στην κατηγορία της Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης θα πραγματοποιείται όταν το ποσοστό της εμπορευσιμότητας είναι μικρότερο του 10%.
- Η άμεση μεταφορά στην κατηγορία της Χαμηλής Διασποράς, Εμπορευσιμότητας και Ειδικών Χαρακτηριστικών θα πραγματοποιείται όταν το ποσοστό της εμπορευσιμότητας είναι μικρότερο του 3% .
Επιπλέον, παύει να ισχύει το κριτήριο της μεταφοράς μιας μετοχής από την κατηγορία Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στην κατηγορία Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης στην περίπτωση που η εμπορευσιμότητά της για 2 διαδοχικές αναθεωρήσεις είναι μικρότερη του 20% και μεγαλύτερη του 15% - κίτρινη κάρτα.
Οι αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από την προσεχή τακτική αναθεώρηση του Οκτωβρίου 2008 και τελούν υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Όσον αφορά τα κριτήρια της κεφαλαιοποίησης και της διασποράς παραμένουν ως έχουν.
ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Εξάλλου το Δ.Σ. του Χ.Α. ενέκρινε χθες την απόκτηση της ιδιότητας του Ειδικού Διαπραγματευτή στα παρακάτω παράγωγα της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ: στα Σ.Μ.Ε. επί των μετοχών της Alpha Bank, της AteBank, της Εθνικής, της Eurobank, του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, της Πειραιώς, της Τιτάν, της Motor Oil, της Coca Cola, και στα Σ.Μ.Ε. στο δείκτη FTSE/ATHEX 20 από την εταιρία - Μέλος της Αγοράς Παραγώγων του ΧΑ «BETA Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ.», και καθόρισε ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής διαπραγμάτευσης επί των παραπάνω παράγωγων προϊόντων στις 26 Σεπτεμβρίου 2008.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass