ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ

Αμετάβλητα στο 4,25% τα ευρωεπιτόκια

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2008 3:32 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
 H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο αμετάβλητο στο 4,25%, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες της αγοράς. Παραμένει ο κίνδυνος διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, λέει ο πρόεδρος Ζ.Κ.Τρισέ και επαναλαμβάνει ότι πρωταρχικό στόχο της τράπεζας αποτελεί «η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».
«Υπάρχει αποφασιστικότητα (εκ μέρους της ΕΚΤ) να διατηρηθούν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό (σε μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο) σε συμφωνία με τη σταθερότητα των τιμών, προκειμένου να διαφυλαχθεί η αγοραστική δύναμη σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο και να ενισχυθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση στην ευρωζώνη» τόνισε ο Τρισέ κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου.
Ειδικότερα, το Δ.Σ. της ΕΚΤ αποφάσισε ότι το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα στο 4,25%, 5,25% και 3,25% αντιστοίχως.
Υπεραμυνόμενος της απόφασης της ΕΚΤ -τον περασμένο Ιούλιο για αύξηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων- ο πρόεδρος Ζ.Κ.Τρισέ, επισήμανε, ότι τα στοιχεία -για το διάστημα από την απόφαση του Ιουλίου μέχρι σήμερα- καταδεικνύουν περαιτέρω την αιτιολόγηση της απόφασης του Ιουλίου, καθώς ο πληθωρισμός είναι πιθανό να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και οι κίνδυνοι για τη σταθερότητα των τιμών σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο παραμένουν, ενώ παραμένει κρίσιμο να αποφευχθούν εκτεταμένες δευτερογενείς επιπτώσεις σε ό,τι αφορά τους μισθούς και τον καθορισμό των τιμών.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ επισήμανε πως η αύξηση του πληθωρισμού σε ανησυχητικά επίπεδα (4% τον Ιούνιο και 4,1% τον Ιούλιο σύμφωνα με την Eurostat) οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις εξαιτίας των σημαντικών αυξήσεων που παρουσίασαν οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο τους τελευταίους μήνες.
Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωζώνη και «βάσει των τιμών που ισχύουν για τα εμπορεύματα, ο ετήσιος πληθωρισμός πιθανότατα θα συνεχίσει να κινείται το επόμενο διάστημα αρκετά πάνω από το 2% πριν υποχωρήσει μόνο σταδιακά το 2009».
ΦΟΒΟΙ ΥΦΕΣΗΣ
Στο μεταξύ αμετάβλητο στο 5% διατήρησε για τέταρτο μήνα το επιτόκιο της στερλίνας, η Τράπεζα της Αγγλίας με τη χώρα να έχει τα υψηλότερα επιτόκια μεταξύ των G-7, σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει τους φόβους για τον πληθωρισμό με τις αυξανόμενες ενδείξεις περί σοβαρής επιβράδυνσης της οικονομίας. Η απόφαση έρχεται μετά από απότομες αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας και την πτώση της κτηματομεσιτικής αγοράς, εξελίξεις που έχουν συμβάλει στην αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την ανάπτυξη. Επιπλέον, αντικατοπτρίζει την πρόβλεψη πολλών οικονομολόγων σχετικά με τον πληθωρισμό, ο οποίος στην παρούσα φάση βρίσκεται στο 3,8% και αναμένεται να ενισχυθεί μέχρι και στο 5% μέχρι το τέλος του έτους, αλλά να υποχωρήσει το επόμενο έτος.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass