ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ

Να δηλωθούν τα αυθαίρετα στο Κτηματολόγιο;

* Πρόβλημα χθες, από την πεντάωρη διακοπή ρεύματος στο Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας * Με ποια δικαιολογητικά αποδεικνύεται η 20ετής χρησικτησία

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2008 4:04 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Και για δεύτερη φορά θα πρέπει να επισκεφθούν το Κτηματολογικό Γραφείο Λάρισας όσοι επέλεξαν τη χθεσινή ημέρα να υποβάλλουν το φάκελο για την κτηματογράφηση των ακινήτων τους. Μια απρόβλεπτη πεντάωρη διακοπή ρεύματος, που σημειώθηκε στην περιοχή, εξαιτίας βλάβης που σημειώθηκε σε δίκτυο της ΔΕΗ, από τις 11 το πρωί έως τις 3.30 το μεσημέρι, έθεσε εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό σύστημα του Γραφείου, οπότε όσοι μετέβησαν εκείνες τις ώρες ή έφυγαν για να επανέλθουν σήμερα ή πέρασαν μόνον τον προέλεγχο και το νομικό έλεγχο, χωρίς να εντοπίσουν το ακίνητό τους στο υπολογιστή και δίχως να παραλάβουν τον αριθμό πρωτοκόλλου της δήλωσή τους.
Από σήμερα, σε κάθε περίπτωση η διαδικασία θα εξελίσσεται κανονικά… Πάντως καθώς ο δρόμος του κτηματολογίου προβλέπεται μακρύς και δύσκολος, η «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» θα συνεχίσει την προσπάθεια που άρχισε, φωτίζοντας κάποια σημεία του θεσμού προκειμένου να προλάβει κάποιες απορίες σας.
 Έτσι, σε γενικές γραμμές σας ενημερώνουμε ότι:
* Δηλώσεις υποβάλλονται μέσω ταχυδρομείου, εταιριών κούριερ και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συνιστάται όμως η κατάθεσή τους αυτοπροσώπως ώστε να γίνεται έλεγχος του αν έχει δηλωθεί η σωστή διεύθυνση και έχουν αναγραφεί σωστά τα στοιχεία του συμβολαίου.
* Η δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο δεν είναι κάτι απλό, γι αυτό πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην ορθή αναγραφή των στοιχείων ταυτότητας του δικαιούχου, στην περιγραφή του δικαιώματος (διεύθυνση και εμβαδόν οικοπέδου, όροφος και χρήση κτίσματος), στην ορθή αναγραφή των τίτλων κτήσης κάθε δικαιώματος (συμβολαίων κ.λπ.).
* Το Κτηματολόγιο δεν ζητεί οικοδομικές άδειες και όταν δηλώνεται ένα κτίσμα δεν ρωτά ούτε διακρίνει αν είναι νόμιμο ή αυθαίρετο. Συνεπώς δεν δημιουργείται βάση δεδομένων αυθαιρέτων κτισμάτων και τα αυθαίρετα, κάθε είδους (αυτοτελή κτίρια, προσθήκες κ.λπ.), δεν είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο. Εκτός και αν έχουν τακτοποιηθεί με το νόμο Τρίτση (1983). Αν όμως ένας ιδιοκτήτης επιθυμεί, μπορεί να τα συμπεριλάβει στη δήλωσή του.
* Εάν δηλωθούν όμως θα έχει ο δικαιούχος στο μέλλον πρόβλημα; Οι «ειδικοί» απαντούν ότι μπορούμε ένα θέλουμε να δηλώσουμε τα αυθαίρετα με μη διηρημένη ιδιοκτησία, στην περιοχή Β-3 (και γιατί στην περιοχή αυτή δεν είναι απαραίτητο να γραφεί η οικοδομική άδεια). Το Κτηματολόγιο άλλωστε όπως προαναφέραμε δεν ελέγχει τις πολεοδομικές παραβάσεις. Δεν γνωρίζουν και δεν απαντούν τι θα γίνει εάν αργότερα η Πολεοδομία μας δημιουργήσει προβλήματα από τη δήλωση αυτή. Το κράτος δεν διευκρίνισε τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες για να «διορθώσουν» τα λάθη τους στα αυθαίρετα. Γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να δηλώνουμε μόνο ό,τι είναι γραμμένο στο συμβόλαιο γιατί μπορεί να προκύψει το πρόβλημα εκ των υστέρων.
* Εάν έχετε δικαίωμα υψούν, δηλαδή ορίζετε τον «αέρα» ενός ακινήτου, πρέπει να το δηλώσετε με ξεχωριστό έντυπο και να πληρώσετε επιπλέον κτηματόσημο 35 ευρώ.
* Εάν υπάρχει βεβαίωση μεταγραφής του ακινήτου στο υποθηκοφυλακείο, καλό είναι να υποβληθεί σε απλή φωτοτυπία.
* Χρειάζεται προσοχή για ακίνητο με πολλούς ιδιοκτήτες, στο οποίο δεν έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας.
* Σε περίπτωση κληρονομιάς, αρκεί η δήλωση αποδοχής. Στο Κτηματολόγιο δηλώνει και πληρώνει κτηματόσημο ο κάθε κληρονόμος.
* Τα περισσότερα λάθη αφορούν τον ειδικό κωδικό του δήμου και χρειάζεται προσοχή, γιατί αυτός αναγράφεται και στην απόδειξη του κτηματοσήμου.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
Υποχρεωτικά έγγραφα για όλα τα φυσικά πρόσωπα που θα καταθέσουν το έντυπο Δ1 (το έντυπο αυτό αφορά τα δικαιώματα πλήρους και ψιλής κυριότητας, επικαρπίας και δουλείας είναι: 
* Απλά φωτοαντίγραφα των τίτλων που τεκμηριώνουν τα δικαιώματα σε ακίνητα (π.χ. συμβόλαια).
* Το πρωτότυπο αποδεικτικό καταβολής πάγιου τέλους κτηματογράφησης στην τράπεζα (το φωτοαντίγραφο το κρατάτε εσείς).
* Απλό φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας ή διαβατηρίου
* Ένα έντυπο από το οποίο να προκύπτει ο Α.Φ.Μ. του δηλούντος (π.χ. εκκαθαριστικό εφορίας, λογαριασμός Δ.Ε.Η. κλπ.).
* Και την εξουσιοδότηση σε περίπτωση που θα καταθέσει άλλος το φάκελο αντί για σας
Προαιρετικά έγγραφα για όλους για την πληρέστερη και ορθότερη καταχώριση της δήλωσης:
* Απλό φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού μεταγραφής του οικείου Υποθηκοφυλακείου.
* Τοπογραφικό διάγραμμα, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αγροτεμάχιο ή γενικά το δηλωθέν ακίνητο δεν διαθέτει ταχυδρομική διεύθυνση και Τ.Κ.
* Απλό φωτοαντίγραφο της σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας (οριζόντιων ή καθέτων ιδιοκτησιών).
ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΓΙΑ ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ
* Διαφορετικοί τίτλοι: Σε περίπτωση που το δικαίωμα επί ενός ακινήτου έχει περιέλθει στο δηλούντα δυνάμει διαφορετικών τίτλων απαιτείται η κατάθεση όλων των τίτλων και η συμπλήρωση των σχετικών πεδίων στην ενότητα «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΙΑΚΙΩΜΑΤΟΣ».
* Γειτονικά ακίνητα: Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται το έντυπο «ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ» της δήλωσης του Ν. 2308/1995 τόσες φορές όσο και τα ακίνητα.
* Δικαίωμα κυριότητας ή δουλείας που προέρχεται από κληρονομική διαδοχή: Στην περίπτωση αυτή υποβάλλεται διαζευκτικά:
α) συμβολαιογραφική δήλωση αποδοχής κληρονομιάς,
β) κληρονομητήριο και έκθεση περιγραφής ακινήτων,
γ) κάθε άλλο έγγραφο που από την κείμενη νομοθεσία περιέχει εγγραπτέα πράξη σύστασης δικαιωμάτων κυριότητας ή δουλείας.
* Εξ αδιαθέτου διαδοχή: εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί η αποδοχή κληρονομιάς πρέπει να υποβληθούν αθροιστικά τα ακόλουθα:
α) ληξιαρχική πράξη θανάτου,
β) πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών,
γ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως διαθήκης και
δ) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως κληρονομιάς.
* Διαδοχή εκ διαθήκης: Εφόσον ο κληρονόμος δεν έχει προβεί στην αποδοχή της κληρονομιάς θα πρέπει να συνυποβληθούν:
α) ληξιαρχική πράξη θανάτου,
β) αντίγραφο της δημοσιευμένης διαθήκης ή απόφαση με την οποία αυτή κηρύχθηκε κύρια, εάν πρόκειται για ιδιόγραφη διαθήκη,
γ) πιστοποιητικό περί μη δημοσιεύσεως άλλης διαθήκης και
δ) πιστοποιητικό περί μη αποποιήσεως της κληρονομιάς.
ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΙΚΤΗΣΙΑ
* Δήλωση έκτακτης χρησικτησίας: Για την επίκληση έκτακτης χρησικτησίας, ελλείψει τελεσίδικης δικαστικής απόφασης, υποβάλλονται ενδεικτικά αποδεικτικά, τα οποία αποτελούν ένδειξη για την άσκηση πράξεων νομής και παρέχουν έρεισμα, αν καλύπτουν χρονική περίοδο 20 ετών:
α) υποθήκες και εν γένει βάρη στα ακίνητα για τα οποία δηλώνεται ως λόγος κτήσεως χρησικτησία,
β) συμβολαιογραφικό προσύμφωνο μεταβίβασης ακινήτου, στο οποίο βεβαιώνεται η παράδοση της νομής στον εκ του προσυμφώνου δικαιούχο,
γ) συμβόλαιο όμορων ιδιοκτητών που αναφέρουν τον δηλούντα ως κύριο του δηλούμενου ακινήτου,
δ) πράξη αναγνώρισης ορίων,
ε) μισθωτήρια που εμφανίζουν ως εκμισθωτή τον δηλούντα, εφόσον φέρουν βέβαιη χρονολογία,
στ) δηλώσεις ενώπιον Δημόσιων Αρχών, ιδίως φορολογικών, όπως, λ.χ. δηλώσεις στο Ε9 της φορολογικής δήλωσης,
ζ) έγγραφα χορήγησης επιδότησης στον δηλούντα, από τα οποία προκύπτει ότι αυτός αντιμετωπίστηκε ως κύριος του ακινήτου στο οποίο στο οποίο αφορά η δήλωση, η) αποδείξεις καταβολής τελών πάσης φύσεως που βαρύνουν το δικαιούχο του ακινήτου στο όνομα του δηλούντος,
θ) αποδείξεις Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε., εταιρειών ύδρευσης κλπ. προς τον δηλούντα, ι) αποδείξεις καταβολής αμοιβής σε εργολάβο που περιέφραξε το ακίνητο ή ενδεχομένως για άλλες εργασίες, εφόσον είναι διάτρητες ή πάντως δεν αμφισβητείται η χρονολογία τους,
κ) παλαιά τοπογραφικά διαγράμματα που συντάχθηκαν με εντολή του δηλούντος και τα οποία τον αναφέρουν ως δικαιούχο,
λ) ένορκες βεβαιώσεις με το ως άνω περιεχόμενο.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass