ΑΝΗΛΘΕ ΣΤΟ 4% ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ 5%

Στα ύψη ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Δημοσίευση: 17 Ιουλ 2008 3:31 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Σε επίπεδα – ρεκόρ ανήλθε τον Ιούνιο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη λόγω της εκτίναξης των ενεργειακών τιμών. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ αναρριχήθηκε στο 4% από 3,7% το Μάιο και 1,9% τον Ιούνιο του 2007. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από το 1997, όταν ξεκίνησε η καταγραφή των σχετική στοιχείων από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές καταναλωτή στην Ευρωζώνη ενισχύθηκαν τον Ιούνιο κατά 0,4%.
Οι ενεργειακές τιμές εκτινάχθηκαν τον Ιούνιο κατά 16% σε ετήσια βάση και κατά 2,5% σε μηνιαία.
Οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο κατά 0,2% σε μηνιαία βάση και 6,4% σε ετήσια.
Στην Ε.Ε. ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στο 4,3% από 4% το Μάιο και 2,1% τον Ιούνιο του 2007. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, στην Ελλάδα ο πληθωρισμός παρέμεινε τον Ιούνιο στο 4,9%, στα επίπεδα του Μαΐου. Τον Ιούνιο του 2007 είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.
Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Λετονία (17,5%), τη Βουλγαρία (14,7%) και τη Λιθουανία (12,7%), ενώ τα χαμηλότερα στην Ολλανδία (2,3%), τη Γερμανία (3,4%) και την Πορτογαλία (3,4%).
ΡΕΚΟΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ                  
Στο μεταξύ το φράγμα του 5% φαίνεται πως θα σπάσει τον Ιούλιο ο πληθωρισμός, σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων πηγών, καταδεικνύοντας τα νέα, πρωτοφανή- τα τελευταία δέκα χρόνια- επίπεδα στα οποία έχει φτάσει η ακρίβεια και τη σοβαρή απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών.
Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει μόλις το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, οι μέχρι στιγμής τιμοληψίες της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας χτυπούν ανησυχητικά καμπανάκι, προεξοφλώντας ότι όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει ο πληθωρισμός από το 4,9% του περασμένου μήνα, όπως είχαν προβλέψει ορισμένοι, αλλά θα ανέβει κι άλλο. Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι θα φτάσει το 5%5,1%, αν όχι υψηλότερα.
Βασικός υπεύθυνος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είναι το πετρέλαιο. Μάλιστα η ελληνική αγορά καυσίμων δεν μετέφερε στην τιμή της βενζίνης την προσωρινή μείωση που σημειώθηκε στη διεθνή τιμή του πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα. 
Παράλληλα αυξητικά στον πληθωρισμό του Ιουλίου επέδρασε η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 7% από 1ης Ιουλίου, ενώ από πέρυσι τον Αύγουστο η συνολική αύξηση της τιμής του ρεύματος είναι σχεδόν 20%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΕΣΥΕ η επίδραση αυτή ήταν περίπου 0,1% και αντισταθμίστηκε από τη συγκράτηση των τιμών των ειδών διατροφής και των οπωροκηπευτικών. Ωστόσο, παρέμεινε η επίδραση της αύξησης των τιμών των καυσίμων.
Οι εκπτώσεις, που ξεκίνησαν από προχθές επισήμως, δεν αναμένεται να έχουν καμία επίδραση στον δείκτη, καθώς έγιναν την ίδια περίοδο και πέρυσι. Ο πληθωρισμός είχε να σημειώσει «πεντάρι» από το 1998, όταν τους 6 από τους 12 μήνες έκλεισε πάνω από 5% και κατά μέσο όρο διαμορφώθηκε στο 4,8%. Έκτοτε και ως σήμερα ούτε έναν μήνα δεν έφτασε τόσο υψηλά. Επιβεβαιώνεται έτσι ότι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για πληθωρισμό 3,5% κατά μέσο όρο το 2008 είναι ανέφικτη και όλοι αναμένουν πλέον τον δείκτη να κλείσει κατά μέσο όρο κοντά στο 4,5% από 2,9% το 2007.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass