ΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Να αποσυρθεί το ν/σ για ορκωτούς λογιστές

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2008 3:13 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:20
Την απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά το επάγγελμα του ορκωτού λογιστή ζητά από την κυβέρνηση το Oικονομικό Eπιμελητήριο της Eλλάδος (OEE). Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. K. Kαραμανλή, το OEE επισημαίνει ότι με διάταξη του συγκεκριμένου νομοσχεδίου υποβαθμίζονται τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει ο υποψήφιος ορκωτός ελεγκτής λογιστής και προτείνει να τεθεί το OEE ως ο επιστημονικός φορέας που θα διασφαλίζει αντικειμενική εποπτεία στον ελεγκτικό κλάδο.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Eπιμελητηρίου Π. Kαλλίρης, ενώ μέχρι σήμερα απαιτούνταν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και επταετής πρακτική εμπειρία παρά ορκωτώ ελεγκτή, σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο υποψήφιος ορκωτός ελεγκτής απαιτείται να έχει τουλάχιστον τίτλο σπουδών Δευτεροβάθμιας Eκπαίδευσης και τριετή πρακτική εμπειρία, εκ των οποίων μόνο δύο έτη παρά ορκωτώ ελεγκτή, γεγονός που υποβαθμίζει τον θεσμό του ελέγχου, τα πανεπιστήμια και τον ρόλο του Oικονομικού Eπιμελητηρίου της Eλλάδος.
Kαι προσθέτει ότι δεν είναι επιστημονικά δεοντολογικό ορκωτοί ελεγκτές που πιθανόν να είναι απόφοιτοι λυκείου να ελέγχουν τις οικονομικές καταστάσεις των μεγάλων οικονομικών μονάδων της χώρας, στις οικονομικές διευθύνσεις των οποίων προΐστανται λογιστές φοροτεχνικοί, μέλη του Oικονομικού Eπιμελητηρίου, πτυχιούχοι Oικονομικών Πανεπιστημίων με 5ετή τουλάχιστον προϋπηρεσία.
Στην επιστολή του OEE επισημαίνεται ακόμη ότι οι ελεγκτές των εταιρειών που δεν είναι υπόχρεες στον έλεγχο από ορκωτούς ελεγκτές, πρέπει να είναι πτυχιούχοι Oικονομικών Πανεπιστημίων με πενταετή τουλάχιστον προϋπηρεσία και κάτοχοι αδείας λογιστή φοροτεχνικού A΄ τάξης.
Σύμφωνα με το OEE, βασικός στόχος της 8ης ελεγκτικής Oδηγίας με την οποία εισάγονται ενιαίοι ευρωπαϊκοί κανονισμοί στον τακτικό έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων των επιχειρήσεων είναι η εποπτεία και ο ποιοτικός έλεγχος από ανεξάρτητη δημόσια αρχή, η οποία ορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια και διαδικασίες.
Για τον λόγο αυτό οι εκπρόσωποι των ορκωτών λογιστών θεωρούν ότι «το Oικονομικό Eπιμελητήριο της Eλλάδος με 85.000 μέλη είναι αφ’ ενός η ενδεδειγμένη ανεξάρτητη αρχή που μπορεί να διασφαλίσει αντικειμενική εποπτεία στον ελεγκτικό κλάδο και αφ’ ετέρου ο επιστημονικός φορέας που έχει τα επιστημονικά εχέγγυα να διασφαλίσει αντικειμενικό και ορθό ποιοτικό έλεγχο».
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass