Αυξήθηκε στο 3% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα

* ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ EUROSTAT * ΒΑΣΙΚΗ ΑΙΤΙΑ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2024 11:30

Στο 3% ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2024 αυξημένος κατά μισή μονάδα από τον Ιούνιο του 2024 που βρισκόταν στο 2,5% σύμφωνα με την προσωρινή εκτίμηση της Eurostat.

Αυξημένος πληθωρισμός καταγράφεται και στην Ευρωζώνη όπου ανήλθε στο 2,6% τον Ιούλιο του 2024, από 2,5% τον Ιούνιο, σύμφωνα με προσωρινή εκτίμηση της Eurostat. H χώρα μας κατέγραψε τον Ιούνιο τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, μετά από το Βέλγιο (5,5%), την Εσθονία (3,5%), την Ολλανδία (3,5%) και την Κροατία (3,4%). Σε ότι αφορά τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο. Στη Γαλλία στο 2,6% από 2,5% τον Ιούνιο, στην Ισπανία υποχώρησε στο 2,9% από 3,6% ένα μήνα πριν και στην Ιταλία ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 1,7% από 0,9% τον Ιούνιο.
Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούλιο (4,0%, έναντι 4,1% τον Ιούνιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,3%, έναντι 2,4% τον Ιούνιο), την ενέργεια (1,3%, έναντι 0,2% τον Ιούνιο) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,7% τον Ιούνιο).
ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αξίζει να σημειωθεί πως βασική αιτία για την νέα αύξηση του πληθωρισμού, αυτήn τη φορά είναι η ενέργεια, καθώς οι αυξήσεις των τιμών στο ρεύμα τον Ιούλιο συμπαρασύρουν τον γενικό δείκτη του πληθωρισμού. Ειδικότερα στην Ελλάδα οι τιμές στην ενέργεια τον Ιούλιο αυξήθηκαν 1,4% μετά από ένα πτωτικό σερί 17 μηνών.
Επί 17 μήνες ο πληθωρισμός στην ενέργεια ήταν αρνητικός, για παράδειγμα τον Ιούνιο -2,4%, τον Μάιο -1,8% κλπ. Ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο η ενέργεια είχε θετικό πληθωρισμό στην Ελλάδα (αύξηση τιμών) ήταν ο Γενάρης του 2023.
ΣΤΑΘΕΡΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Στα τρόφιμα ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός με ελαφρά άνοδο, δηλαδή ήταν 1,3% τον Ιούνιο και έκλεισε στο 1,4% τον Ιούλιο. Συνεχίστηκαν δηλαδή οι αυξήσεις, με τον ίδιο ισχνό ρυθμό του περασμένου μήνα. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούνιο, η Ελλάδα είχε σημαντική πτώση στον πληθωρισμό των τροφίμων, αφού τότε έπεσε στο 1,3% από 2,4% τον Μάιο και 4,8% τον Απρίλιο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass