REAL ESTATE: Περισσότεροι οι παράνομοι μεσίτες από τους νόμιμους

Δημοσίευση: 26 Ιουν 2024 12:30

Με αφορμή πρόσφατη έρευνα του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής που δημοσίευσε ο πρόεδρος του συλλόγου Λευτέρης Ποταμιάνος, η παράνομη μεσιτεία στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει.

Οι παραμεσίτες δρουν υποσχόμενοι πώληση σε υψηλότερη τιμή για να «αναλάβουν» την πώληση του ακινήτου. Θεωρούν πως «φουσκώνοντας» την αξία του ακινήτου θα δελεάσουν τον ιδιοκτήτη να τους αναθέσει την εκπροσώπησή του. Συχνό φαινόμενο λόγω της υπερβολικής εκτίμησης να παρακολουθούν την πορεία του ακινήτου να μένει απούλητο.
Η στρέβλωση αυτή υπάρχει στην αγορά από την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση, αυξήθηκε δε αρκετά από το 2019 και μετά. Άνθρωποι που δεν έχουν καμία γνώση της αγοράς ακινήτων και στερούνται οικονομικής παιδείας, έχουν παρεισφρήσει στην μεσιτική αγορά, προσπαθώντας να επωφεληθούν από την ανάπτυξη του χώρου και να αποκομίσουν ένα γρήγορο και ευκαιριακό κέρδος. Η ζημιά που προκαλούν είναι πολυεπίπεδη καθώς δημιουργείται αποστροφή στην πλειονότητα του κοινής γνώμης για το επάγγελμα του μεσίτη ενώ λειτουργούν με αυστηρό γνώμονα το προσωπικό κέρδος και όχι τη σωστή εκπροσώπηση και άρτια εξυπηρέτηση τόσο του πωλητή όσο και του αγοραστή.
Το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο σήμερα καθορίζει πως οι κυρώσεις που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι αυτοί, σε σχέση με έναν επαγγελματία μεσίτη, είναι αμελητέες. Αν ένας νόμιμος μεσίτης βρεθεί να επιδίδεται σε παράνομες πρακτικές, π.χ. να εξαπατά πελάτες του, να μην είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του κ.λπ., αντιμετωπίζει κυρώσεις, όπως αφαίρεση άδειας και πρόστιμο έως 30.000 ευρώ. Το μόνο που αντιμετωπίζει ένας παραμεσίτης είναι η επιβολή ενός χρόνου φυλάκισης με αναστολή.
Πολλά πρέπει να γίνουν προς τη θωράκιση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την καταστολή της παράνομης μεσιτείας. Η αντιποίηση του επαγγέλματος του μεσίτη αστικών συμβάσεων δημιουργεί πολλαπλό κακό, όχι μόνο στον κλάδο μας, αλλά και στην αγορά, λόγω της έλλειψης κατάρτισης και γνώσεων.
Προτροπή μας είναι να εμπιστεύεστε τους νόμιμους επαγγελματίες κτηματομεσίτες. Ζητήστε να δείτε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος καθώς και τον προσωπικό αριθμό ΓΕΜΗ του μεσίτη σας, από την πρώτη στιγμή.

Θανάσης Στάμου
Διευθυντής INVESTA Real Estate
Αντιπρόεδρος Συλλόγου Μεσιτών Λάρισα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass