ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Στα 10.920 ευρώ το ύψος του τεκμηρίου

Δημοσίευση: 01 Νοε 2023 11:22

Στα 10.920 ευρώ διαμορφώνεται το ύψος του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους από το 2024, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη φοροδιαφυγή.

Βάσει του νομοσχεδίου, από το 2024 οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι αποκτούν ένα σημείο αναφοράς για το τεκμαρτό τους εισόδημα που δεν θα μπορεί να είναι κατώτερο του βασικού μισθού. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι τα πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία από το νέο σύστημα φορολόγησης θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ.
Κατά την εξειδίκευση του νομοσχεδίου ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι το νέο σύστημα φορολόγησης υιοθετείται, καθώς το 2022 το 71% των αυτοαπασχολούμενων δήλωσε το 2022 ετήσιο εισόδημα κατώτερο από αυτό του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Όπως πρόσθεσε, το 4% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνει το 50% των φόρων του κλάδου.
Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται από τον επόμενο χρόνο κατά 50% για όσους δηλώνουν εισοδήματα πάνω από το τεκμήριο και κατά 25% για όσους δηλώνουν πιο κάτω από το όριο των 10.920 ευρώ.
ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες για περιορισμό της χρήσης μετρητών. Όπως είπε, οι πρωτοβουλίες αφορούν την υποχρέωση αγοραπωλησίας ακινήτων μόνο με τραπεζικά μέτρα πληρωμής και όχι με μετρητά, την καταβολή σχεδόν όλων επιδομάτων μέσω χρεωστικής προπληρωμένης κάρτας, αλλά και την επιβολή κυρώσεων για συναλλαγή με μετρητά άνω των 500 ευρώ.
Αναφορικά με τα επιδόματα ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η πλειονότητά τους θα καταβάλλεται από το 2024 με τη χρήση προπληρωμένων καρτών, ενώ μπαίνει όριο αναλήψεων μέχρι 50% για κάθε επίδομα. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο 50%, προβλέπεται η παροχή κινήτρων στα πρότυπα της φορολοταρίας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass