Πρωτοφανές ράλι στις τιμές του ελαιόλαδου

Ο ΤΕΝΕΚΕΣ ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΣΤΑ 180-185 ΕΥΡΩ ΑΠΟ 90-100 ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΝ ΠΕΡΥΣΙ!

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2023 11:13

Τους τελευταίους μήνες οι καταναλωτές γίνονται μάρτυρες ενός πρωτοφανούς ράλι στις τιμές του ελαιόλαδου. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη -μέχρι και 14,91 ευρώ το κιλό- και, όπως προβλέπεται... δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη, καθώς οι τιμές αυτές αφορούν μόνο την περσινή σοδειά. Ο δε τενεκές, που πολλοί Έλληνες προτιμούν, έχει φτάσει στα 180-185 ευρώ από 90-100 ευρώ πέρσι!
Η δραματικά μειωμένη παραγωγή, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, έχει εκτοξεύσει ήδη τις τιμές στα περσινά λιγοστά αποθέματα, ενώ προεξοφλείται ότι η φετινή παραγωγή θα πουληθεί για χρυσάφι. Ήδη, το περσινό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει φτάσει τα 8,5 ευρώ το κιλό στις τελευταίες δημοπρασίες, με χαμηλότερη τα 7,50 ευρώ. Μέχρι 8,84 ευρώ πωλούν οι Ισπανοί και μέχρι 12 ευρώ το κιλό οι Ιταλοί.
Κερδισμένοι οι παραγωγοί που θα απολαύσουν καλύτερο εισόδημα (και αυτό ως έναν βαθμό – γιατί το καλό εισόδημα για τους παραγωγούς δεν είναι από μόνη της η υψηλή τιμή, αλλά είναι συνάρτηση και της ποσότητας, που φέτος προβλέπεται μειωμένη ακόμα και πάνω από 40%).
Από την άλλη, οι καταναλωτές θα δυσκολευτούν πολύ να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους σε ελαιόλαδο, ενώ πολλοί ήδη στρέφονται σε εναλλακτικά φθηνότερα φυτικά έλαια για να τα φέρουν βόλτα.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΕΡΔΟΥΣ
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι καμία περίπτωση δεν υπάρχει να επιβληθεί πλαφόν για να συγκρατηθεί η εκτόξευση των τιμών, εξαντλώντας τον ρόλο του κράτους σε ελέγχους στα περιθώρια κέρδους. Όπως, για του λόγου το αληθές, δήλωσε πρόσφατα ο υπεύθυνος για την αγορά υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στη Βουλή, «εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; [..] Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε», ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ο οποίος προειδοποίησε με «πολύ αυστηρά πρόστιμα» όσους επιχειρήσουν να αποκομίσουν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που είχαν το 2021. Παρέπεμψε, δε, τους καταναλωτές στην πλατφόρμα του υπουργείου ekatanalotis όπου μπορούν να ενημερώνονται για τις τιμές των προϊόντων.
«ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ»
Για την «τέλεια καταιγίδα» η οποία έχει ξεκινήσει από την περσινή ελαιοκομική περίοδο και θα συνεχιστεί και εφέτος έκανε λόγο ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου (ΕΔΟΕ), Μανόλης Γιαννούλης.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν αυξήσεις τιμών «πάνω από 100%». «Υπολογίζουμε τη μείωση των ρυθμών παραγωγής στο ήμισυ φέτος», είπε. «Η ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς έχει ήδη οδηγήσει σε πολύ μεγάλες αυξήσεις τιμών, τις οποίες απολαμβάνουν οι παραγωγοί, αλλά βλάπτουν πολύ τους καταναλωτές», επεσήμανε.
Για την επερχόμενη ελαιοκομική περίοδο 2023/24, που ξεκινά σε λίγες μέρες, εκτιμάται ότι η παραγωγή ελαιόλαδου στο σύνολο της λεκάνης της Μεσογείου, δηλαδή στις κύριες παραγωγικές χώρες παγκοσμίως, θα είναι ακόμη πιο χαμηλή σε σχέση με την «κακή» περσινή χρονιά.
Κι αυτό γιατί υπολογίζεται ότι θα λείψουν περίπου 170 χιλιάδες τόνοι ελαιόλαδου συγκριτικά με το 2022/23 (από 2,560 εκατ. τόνοι η συνολική παραγωγή εκτιμάται ότι θα «πέσει» στους 2,390 εκατ. τόνους).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass