«Παράθυρο» για παράταση του μειωμένου ΦΠΑ

ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Δημοσίευση: 04 Οκτ 2023 11:02

Μπορεί ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η κυβέρνηση να μην προβλέπει το δημοσιονομικό κόστος της παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ, παρόλα αυτά το Υπουργείο αφήνει να εννοηθεί ότι το παράθυρο... δεν έχει κλείσει. Με βάση τα όσα αναφέρονται σε χθεσινό ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΟΙΚ - και συγκεκριμένα στην ερώτηση για το τι θα συμβεί με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά, μεταφορές κ.λπ. - αναφέρεται σχετικά:
«Στο Προσχέδιο αποτυπώνονται μόνο μέτρα που έχουν εξαγγελθεί ή νομοθετηθεί. Συνεπώς δεν αποτυπώνεται κάτι αυτήν τη στιγμή. Οι τελικές αποφάσεις θα αποτυπωθούν στο τελικό σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη και την εκτέλεση των εσόδων των επόμενων μηνών».
Αυτό σημαίνει πως η Κυβέρνηση θα κινηθεί και θα λάβει τελικές αποφάσεις ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της παράτασης για έξι μήνες ανέρχεται στο ποσό των 250 εκατ. ευρώ, ενώ για τρεις μήνες στα 125 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση εξετάζει το πώς μπορεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να χρηματοδοτήσει την παράταση του μέτρου, ως ένα ανάχωμα στην ακρίβεια.
ΠΟΥ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΦΠΑ
Μειωμένος ΦΠΑ ισχύει στις χρεώσεις των ξενοδοχείων που περιλαμβάνουν ημιδιατροφή ή πλήρη διατροφή, στα εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, στα αεροπορικά εισιτήρια, τα εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, καθώς και στις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
Σε σχέση με την εστίαση, ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
Ακόμη, φθηνότερα πωλούνται τα εισιτήρια στους κινηματογράφους και θέατρα λόγω μειωμένου ΦΠΑ στον πολιτισμό, ενώ μειωμένη φορολογία ισχύει και για τα δίδακτρα σε γυμναστήρια και σχολές χορού.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass