ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Σε αδιέξοδο οι επιχειρήσεις της Λάρισας

ΑΠΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΕ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ, ΣΚΡΕΚΑ ΚΑΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ «DANIEL» - «Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2023 11:03

Μέτρα στήριξης στις άμεσα και έμμεσα πληγείσες επιχειρήσεις από την κακοκαιρία “Daniel”, ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, με επείγουσα  επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία.
Συγκεκριμένα με την επιστολή του προς τον Υπουργό Εθν. Οικονομίας & Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη,  τον  Υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωνσταντίνο Σκρέκα και τον  Υπουργό Εργασίας & Κοιν. Υποθέσεων κ. Άδωνι-Σπυρίδων Γεωργιάδη ο Εμπορικός Σύλλογος αναφέρει:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να εφιστήσουμε την προσοχή σας και την προσοχή όλων των κυβερνώντων καθώς η Λάρισα και κατ’ επέκταση όλη η Θεσσαλία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Τα τελευταία χρόνια περάσαμε πολλά. Υγειονομική κρίση, ενεργειακή, οικονομική αστάθεια σε όλα τα επίπεδα. Προσπαθήσαμε όμως, να σταθούμε στα πόδια μας με ότι μέσο διαθέταμε και με ότι μέσο μας παρήχατε εσείς ως κυβέρνηση.
Η Λάρισα είναι η μητρόπολη της Θεσσαλίας και ένας από τους μεγαλύτερους τροφοδότες της Ελληνικής οικονομίας. Μια οικονομικά εύρωστη κατά τα άλλα μέχρι πρόσφατα περιοχή, με μεγάλη επισκεψιμότητα  από τις γύρω περιοχές και όχι μόνο.
Τώρα όμως φτάσαμε σε αδιέξοδο. Οι επιχειρήσεις της Λάρισας δεν αντέχουν άλλο και οι ημέρες που διανύουμε αλλά και ο χειμώνας που έρχεται, θα είναι δυστυχώς η ταφόπλακα για πολλούς επιχειρηματίες της πόλης μας αλλά και της ευρύτερης Θεσσαλίας και οι οποίοι θα αναγκαστούν ίσως να βάλουν λουκέτο σε επιχειρήσεις που μέχρι πρότινος ήταν καθόλα υγιείς.
Η πρόσφατη θεομηνία διέλυσε τα πάντα. Όποια προσπάθεια κάναμε τα προηγούμενα χρόνια χάθηκε. Τα πάντα σταμάτησαν. Το εμπόριο δεν κινείται και δεν γνωρίζουμε για πόσο καιρό θα βρίσκεται ακόμη σε αδράνεια. Όταν οι συνάνθρωποι γύρω μας υποφέρουν και δεν έχουν τα απαραίτητα για να επιβιώσουν δεν μπορούμε να μιλάμε για εμπόριο στη Θεσσαλία πια. Δεν υπάρχει πρόσβαση, δεν υπάρχουν χρήματα, δεν υπάρχει καταναλωτικό ενδιαφέρον. Τα ταμεία των επιχειρήσεων, τις τελευταίες 15 ημέρες είναι μηδενικά και η ψυχολογία όλων ανύπαρκτη.
Αθροιστικά και με τα προηγούμενα χρόνια καθώς και με ένα καλοκαίρι εκπτώσεων, από τα χειρότερα που έχουν περάσει ποτέ, το εμπόριο στη Λάρισα και στη Θεσσαλία γενικά,  βρίσκεται πια σε κίνδυνο.
Δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε, δεν θα μπορέσουμε να πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας, τα εμπορεύματά μας, τα τρέχοντα έξοδα, τις συσσωρευμένες οφειλές μας, τους υπαλλήλους μας. Επιχειρήσεις θα κλείσουν και πολλοί άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά.
Κύριοι Υπουργοί,
Η κατάσταση που βιώνουμε είναι τραγική. Τώρα είναι η στιγμή που πρέπει ως κράτος να σταθείτε δίπλα μας και να μας στηρίξετε με κάθε δυνατό τρόπο και ισχυρές παρεμβάσεις. Σαφέστατα προηγούνται οι συνάνθρωποί μας που επλήγησαν βαρύτατα και η άμεση αποκατάστασή τους.
Ωστόσο ο αντίκτυπος όλων αυτών είναι πολύ μεγαλύτερος και μακροχρόνιος και με τεράστιες διαστάσεις. Πρέπει να θωρακίσετε και να προστατεύσετε τις μικρές επιχειρήσεις της πόλης μας, που ακόμη υπάρχουν, καθώς και όλων των πόλεων της Θεσσαλίας που επλήγησαν.
Ζητάμε τη στήριξή σας τώρα χωρίς χρονοτριβές, χωρίς καθυστερήσεις. Δεν θα αντέξουμε περισσότερο. Τα μέτρα που θα παρθούν πρέπει να είναι οριζόντια τόσο για τις άμεσα πληγείσες επιχειρήσεις όσο και για τις έμμεσα.
Για τον λόγο αυτό κρίνουμε ως επιτακτική ανάγκη:
Αναστολή σφράγισης τραπεζικών επιταγών για διάστημα 12 μηνών και επικουρικά σε περίπτωση σφράγισης αυτών να μην λαμβάνει χώρα καταχώρηση των δυσμενών στοιχείων στην ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ Α.Ε., αλλά να ρυθμίζονται αυτομάτων σε 12 μηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση την 01.09.2024.
Αναστολή πάσης φύσεως φορολογικών υποχρεώσεων έως 31.12.2024 [ενδεικτικά καταβολής ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, τέλους επιτηδεύματος κλπ].
Πλήρης φοροαπαλλαγή των κερδών των επιχειρήσεων -συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών- για τα φορολογικά έτη 2023-2024.
Πλήρης απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2023-2024.
Πλήρης απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών για τα έτη 2023-204.
Ένταξη πάσης φύσεως φορολογικών & ασφαλιστικών οφειλών [ακόμα και των ήδη τυχόν ρυθμισμένων πλην αυτών που έχουν υπαχθεί στο Ν. 4738/2020] σε νέα ρύθμιση των 120 ή 240 δόσεων χωρίς όριο οφειλής.
Αναστολή πλειστηριασμών και κάθε άλλης πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας φυσικών ή νομικών προσώπων που εδρεύουν ή/και έχουν υποκατάστημα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έως 31.12.2024.
Αναστολή πάσης φύσεως δανειακών & τραπεζικών υποχρεώσεων έως 31.12.2024
Απαλλαγή καταβολής ενοικίου για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο και καταβολή μειωμένου ποσοστού για τις επαγγελματικές μισθώσεις έως 31.12.2024 κατά τα πρότυπα που ίσχυαν για τις επαγγελματικές μισθώσεις επί εποχής COVID-19 και με ταυτόχρονη αποζημίωση του εκμισθωτή ανεξαρτήτου ΚΑΔ.
Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού.
Ο χρονικός ορίζοντας της 31.12.2024 είναι ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ορθοποδήσουν και να επιστέψει η τοπική οικονομία της Θεσσαλίας στην κανονικότητα.
Αιτούμαστε να γίνει καθολικά αποδεκτό το αίτημα μέτρων στήριξης των άμεσα και έμμεσα πληγεισών επιχειρήσεων από την κακοκαιρία «Daniel».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass