Ξεκίνησε η αναζήτηση φθηνής στέγης

ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 6% ΦΕΤΟΣ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2023 11:40

Η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ, πυροδότησε και επίσημα το κυνήγι της φοιτητικής στέγης.


Με την ανάρτηση των βαθμολογιών, επί της ουσίας ξεκίνησε το σαφάρι φθηνής στέγης για τα παιδιά που πρόκειται να σπουδάσουν σε άλλη πόλη, και τα έως τώρα στοιχεία δεν είναι διόλου ενθαρρυντικά: αφενός περιορισμένος αριθμός ακινήτων, αφετέρου υψηλότερα ενοίκια.
Η αναντιστοιχία ζήτησης - προσφοράς χαρακτηρίζει, άλλωστε, συνολικά την αγορά των ενοικίων, όχι μόνο δηλαδή τη φοιτητική στέγη, κι αυτό αποτυπώνεται στους δείκτες των μεσιτικών γραφείων, που μοιάζουν να έχουν πάρει... φωτιά. Μετά από μια μικρή «κοιλιά», από τον περσινό Ιούλιο ως τον περασμένο Οκτώβριο -αφού βέβαια είχε προηγηθεί ένα σερί ανόδου- οι τιμές των ενοικίων πανελλαδικά αυξάνονται από 0,5% ως 1,60% μηνιαίως, με την κατάσταση να επιδεινώνεται όσο «τραβάει» διαθέσιμα ακίνητα η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.
Τα στοιχεία του Spitogatos δεν αποτυπώνουν απλώς τις αυξήσεις των ενοικίων. Δείχνουν ότι ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας η μέση ζητούμενη τιμή ξεπερνάει τα 9,50 ευρώ ανά τετραγωνικό -οι περιπτώσεις μιας απλής γκαρσονιέρας για την οποία ζητούνται 450 με 500 ευρώ δεν είναι ακραίες- ενώ στις «φοιτητουπόλεις» της περιφέρειας, όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα Ιωάννινα, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, η εικόνα είναι αποκαρδιωτική, καθιστώντας για πολλούς μονόδρομο τη συγκατοίκηση ή ακόμη και την εγκατάλειψη της προοπτικής των σπουδών εκτός έδρας.
ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Στη Λάρισα οι τιμές κατοικιών προς ενοικίαση το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς ανήλθε στα     7,14 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο σε αντίθεση με πέρυσι που οι τιμές μίσθωσης κυμαίνονταν κατά μέσο όρο στα 6,73 ευρώ ανά τετραγωνικό μετρό. Παρατηρείται δηλαδή μια αύξηση της τάξεως του 6,10% σε έναν χρόνο.
Αναμένοντας να αποδώσει καρπούς ο σχεδιασμός της Πολιτείας για περισσότερες και πιο σύγχρονες φοιτητικές εστίες, η πραγματικότητα αυτήν τη στιγμή έχει ως εξής:
Σαφώς λιγότερα φοιτητικά διαμερίσματα βρίσκονται διαθέσιμα στην αγορά σε σχέση με το 2017, καθώς ένα ποσοστό ακινήτων περί το 10%-15% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης. Η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω μείωση λόγω αύξησης του τουρισμού.
Όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες προβαίνουν σε περιορισμένη επίπλωση διαμερισμάτων για να έχουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. 
Καθώς οι φοιτητές αρχίζουν και επιλέγουν το αντικείμενο των σπουδών τους με βάση την έδρα του πανεπιστημίου και όχι το γνωστικό αντικείμενο, η ζήτηση στο μέλλον αναμένεται να ενταθεί κοντά στα μεγάλα πανεπιστήμια και να μειωθεί στην επαρχία.
Η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει να ενοικιάσει όσο το δυνατόν παλαιότερα και μικρότερα διαμερίσματα, ενώ καταγράφεται ραγδαία μείωση των φοιτητών που επιλέγουν να συγκατοικήσουν παρά το γεγονός ότι επιμερίζονται τα έξοδα. Αποτέλεσμα είναι τα μεγαλύτερα διαμερίσματα να εμφανίζουν σημαντικότερο ρίσκο διάθεσης από ό,τι οι γκαρσονιέρες.
Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί η προσπάθεια μεγάλων παικτών του real estate να δημιουργήσουν πολυκατοικίες στα πρότυπα «φοιτητικών εστιών», καθώς είναι πλέον διαπιστωμένο ότι με την προσφορά επιπρόσθετων υπηρεσιών (π.χ. φύλαξη και καθαρισμός) η συγκεκριμένη μορφή ανάπτυξης μπορεί να αποφέρει σημαντικά έσοδα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass