«Χωρίς δισταγμούς στη διαδοχή των επιχειρήσεων»

-«ΜΑΓΝΗΤΗΣ» ΓΙΑ ΔΕΚΑΔΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΘΕΒ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΔΡ. ΧΡΗΣΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2023 11:05

«Μπροστά σε νέες προκλήσεις βρίσκονται οι οικογενειακές επιχειρήσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό τοπίο, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη αβεβαιότητα, αναταραχές και αναπροσαρμογές».


Το παραπάνω τονίστηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου του δρ. Χρήστου Γεωργίου, γενικού διευθυντή του Ερευνητικού Ινστιτούτου «ΙΝΣΒΕ» του ΣΒΕ, με τίτλο: «Προετοιμάζοντας τη διαδοχή».
Στόχος της εκδήλωσης, που αποτέλεσε «μαγνήτη» για δεκάδες ενδιαφερόμενους επιχειρηματίες, οι oποίοι κατέκλυσαν την αίθουσα του ξενοδοχείου και περιελάμβανε ανοιχτή συζήτηση, ήταν η ανταλλαγή απόψεων για τη σπουδαιότητα της σωστής διαδοχής και τις μακροχρόνιες διαδικασίες, στις οποίες οι ίδιοι οι επιχειρηματίες πρέπει να εμπλακούν για να είναι, τελικά, πετυχημένη η διαδοχή αυτή.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΘΕΒ
Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος τόνισε πως «στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως, οι οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, κατέχοντας αξιοσημείωτο ποσοστό στο σύνολο των ενεργών επιχειρήσεων σήμερα. Με την έννοια αυτήν είναι ασφαλές να πούμε ότι η συνεισφορά τους τόσο στις οικονομικές επιδόσεις της χώρας όσο και στην κοινωνική ευημερία είναι σημαντική».
O κ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΣΑΪΤΗΣ
Από την πλευρά του, ο κ. Ελευθέριος Σαΐτης, πρόεδρος των εταιρειών «KRONOS», «INTERCOMM FOODS» και «AGROPHOENIX», προέτρεψε από το πάνελ των ομιλητών, μεταξύ άλλων, ότι οι ιδρυτές δεν πρέπει να αναβάλλουν το θέμα της διαδοχής. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το θέμα της διαδοχής είναι «ευθύνη των απερχομένων και όχι των επερχομένων» και τόνισε ότι η αιτία διάλυσης των επιχειρήσεων είναι «το καταραμένο εγώ και ο συναισθηματισμός των γονέων -των ιδρυτών- που θέλουν ντε και καλά τα παιδιά του να είναι συνεχιστές». Ας σημειωθεί πως ο κ Σαΐτης έγραψε και τον πρόλογο στο βιβλίο του κ. Γεωργίου.
Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Χατζηδημητρίου, πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγητής Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, αναφερόμενος στο βιβλίο του κ. Χρήστου Γεωργίου επισήμανε πως για τη διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις είναι μοναδικό στην ελληνική βιβλιογραφία και αποτελεί πολύτιμο βοηθό για όλα τα μέλη των οικογενειών που είναι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, ασχέτως μεγέθους. Όπως με πολύ κατανοητό τρόπο περιγράφει ο κ. Γεωργίου στο βιβλίο του, η σωστή διαδικασία διαδοχής στις οικογενειακές επιχειρήσεις αποτελεί κρίσιμο παράγοντα επιβίωσης της επιχείρησης, όταν η διοίκησή της μεταβιβάζεται από τη μια γενιά στην επόμενη.
Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Ο δρ Χρήστος Ε. Γεωργίου, γενικός διευθυντής του «Ινστιτούτου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος» και συγγραφέας του πρακτικού οδηγού, τόνισε πως η επιτυχημένη διαδοχή σε μια οικογενειακή επιχείρηση προϋποθέτει την ύπαρξη κανόνων. Κι αυτό για να επιλύονται οι αναπόφευκτες συγκρούσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η διαδοχή μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της εφαρμογής συγκεκριμένης επιστημονικής μεθοδολογίας, γι’ αυτό και δεν αποτελεί ένα απλό γεγονός, αλλά μια μακροχρόνια διαδικασία σχεδιασμού και εφαρμογής, που προετοιμάζει την οικογένεια και την επιχείρηση. Τέλος, προέτρεψε τα μέλη των οικογενειών να ξεκινήσουν τη διαδικασία της διαδοχής χωρίς δισταγμούς, αφού σε μια οικογενειακή επιχείρηση το μεγαλύτερο πρόβλημα που υπάρχει διαχρονικά είναι ο σχεδιασμός της διαδοχής
Την εκδήλωση χαιρέτισε από την πλευρά του και ο κ. Σταύρος Κουμεντάκης, managing partner της δικηγορικής εταιρείας «ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ».
Σημειώνεται πως την επιτυχημένη εκδήλωση συντόνισε η
κα Έλενα Καματέρη, γενική διευθύντρια του ΣΘΕΒ, ενώ στους συμμετέχοντες διενεμήθη το βιβλίο του δρ. Χ. Γεωργίου, προσφορά του κ. Ελ. Σαΐτη. Ακολούθησε κοκτέιλ πάρτι.
Την εκδήλωση στήριξαν οι ALPHA BANK, ENTERSOFT, KRONOS S.A., MELISSA Α.Ε., ΚΟΝΤΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΑΒΕΕ, ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ.
Γ. ΠΕΤΡΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass