Καλοκαίρι με μειωμένα τέλη κυκλοφορίας...

ΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΜΕ ΤΟΝ ΜΗΝΑ - ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ - «ΑΝΑΣΑ» ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΝ

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2023 11:20
Σε λειτουργία βρίσκεται η εφαρμογή της πλατφόρμας myCAR για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα Σε λειτουργία βρίσκεται η εφαρμογή της πλατφόρμας myCAR για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα οχήματά τους που τα είχαν θέσει σε ακινησία, πληρώνοντας μειωμένα τέλη, έχουν χιλιάδες ιδιοκτήτες της Λάρισας.

Η εφαρμογή myCAR της ΑΑΔΕ για την πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα, για όσους κατέθεσαν τις πινακίδες των οχημάτων τους, ηλεκτρονικά ή στην Εφορία, βρίσκεται σε λειτουργία από τον περασμένο Απρίλιο, δίνοντας τη δυνατότητα να θέσουν σε κυκλοφορία τα οχήματά τους με τη μερική και αναλογική καταβολή των τελών κυκλοφορίας. Να θυμίσουμε κατά μέσο όρο από τον Νομό Λάρισας οι αποσύρσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 4.000.
Ωστόσο, όποιος/-α κυκλοφορήσει το όχημά του καταβάλλοντας τέλη με τον μήνα, θα πρέπει να τηρήσει κάποιους κανόνες, διαφορετικά κινδυνεύει με βαρύ πρόστιμο. Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες οχημάτων υποβάλλουν αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (mycar.aade.gov.gr), στην οποία συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματός τους. Η είσοδος στην πλατφόρμα myCar γίνεται με τους κωδικούς TAXISnet. Στην πλατφόρμα ο/η φορολογούμενος έχει τη δυνατότητα:
* Να θέσει σε ψηφιακή ακινησία/κυκλοφορία το όχημά του, καταθέτοντας ψηφιακά τις πινακίδες του, χωρίς να πρέπει να επισκεφτεί τη Δ.Ο.Υ.
* Να κατεβάσει το ειδοποιητήριο για τα τέλη κυκλοφορίας και να λάβει βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας.
* Να άρει την ακινησία του οχήματός του και να πληρώσει τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα.
Η διάταξη για την άρση ακινησίας προβλέπει πως αν κάποιος επανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητό του για έναν μήνα θα πληρώσει το 1/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, για δύο μήνες τα 2/12, για 3 μήνες τα 3/12 και ούτω καθεξής. Αντίστοιχα, αν κάποιος θέλει να πραγματοποιήσει άρση ακινησίας από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο, τότε θα πληρώσει τα 7/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας του οχήματός του. Όμως, οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα πρέπει να γνωρίζουν πως υπάρχει χρέωση ολόκληρου του μήνα που γίνεται η άρση ακινησίας, ανεξάρτητα αν γίνεται στην αρχή ή στο τέλος του μήνα.
Το σύστημα «τέλη με τον μήνα», που ισχύει ανελλιπώς από το 2018, έδωσε διέξοδο σε πολλούς ιδιοκτήτες που είχαν καταθέσει πινακίδες για να ανακτήσουν και να θέσουν σε κυκλοφορία για κάποιους μήνες τα αυτοκίνητά τους. Γλίτωναν έτσι αναλογικά από τα τεκμήρια διαβίωσης, αλλά όχι και από τα τέλη κυκλοφορίας. Και αυτό γιατί για 1 μήνα κυκλοφορίας πλήρωναν τέλη 2 μηνών, για 3 μήνες πλήρωναν 4, ενώ για 5 ή 6 μήνες ως το τέλος του χρόνου πλήρωναν και επιπλέον τέλη για 2 μήνες! Το αντικίνητρο αυτό έχει αρθεί πλέον...
Δηλαδή για επιβατικό Ι.Χ. με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ και αν ο ιδιοκτήτης του πραγματοποιήσει άρση ακινησίας για έναν μήνα θα πληρώσει 10 ευρώ, για ένα τρίμηνο 30 ευρώ κ.ο.κ. Σε περίπτωση, όμως, που ο ιδιοκτήτης του οχήματος δεν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την προσωρινή ακινησία μετά τη λήξη της προθεσμίας που έχει λάβει, τότε αυτομάτως θα του επιβληθεί το πρόστιμο που ισούται με το διπλάσιο του ποσού των τελών κυκλοφορίας. Δηλαδή αν τα τέλη κυκλοφορίας του οχήματος είναι 120 ευρώ και ο κάτοχος πλήρωσε για άρση ακινησίας ενός μήνα (10 ευρώ), αλλά ποτέ δεν πραγματοποίησε ηλεκτρονικά τη νέα ακινησία μετά το πέρας των 30 ημερών, τότε η Εφορία του επιβάλλει πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή 240 ευρώ.
Πάντως, αυτό που πρέπει να προσεχθεί είναι πως από την άρση της ακινησίας θα πρέπει οι ιδιοκτήτες οχημάτων να έχουν ασφαλισμένα τα οχήματά τους. Η ΑΑΔΕ έχει τη δυνατότητα να εντοπίζει αυτόματα εάν υπάρχει ενεργό ασφαλιστικό συμβόλαιο μέσω της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών.
Επίσης, σημειώνεται πως η άρση ακινησίας για έναν ή τρεις μήνες είναι δεσμευτική και δεν μπορεί να γίνει για δεύτερη φορά εντός του έτους. Μοναδική περίπτωση, για την εκ νέου άρση της ακινησίας, είναι εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας, αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει αναλογικά ήδη καταβληθεί. Δηλαδή αν κάποιος κάτοχος Ι.Χ. με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ κάνει άρση ακινησίας για 3 μήνες και μετά το πέρας των 90 ημερών επιθυμεί και πάλι να κάνει άρση ακινησίας, θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον 90 ευρώ για τους υπόλοιπους μήνες του τρέχοντος έτους.
ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΑΡΣΗ
Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων που θέλουν να πραγματοποιήσουν άρση ακινησίας και έχουν πραγματοποιήσει ηλεκτρονικά την προσωρινή ακινησία, θα πρέπει να επισκεφθούν την ηλεκτρονική πλατφόρμα myCar της ΑΑΔΕ και να προχωρήσουν τις διαδικασίες.
Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες οχημάτων, αφού πληρώσουν τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας, θα πρέπει να προσκομίσουν ηλεκτρονικά και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ώστε να ελεγχθούν και στη συνέχεια να βεβαιωθεί η άρση της ακινησίας του οχήματος.
ΑΝ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ
Σε περίπτωση που οι πινακίδες κυκλοφορίας έχουν κατατεθεί στην Εφορία Λάρισας, τότε ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα πρέπει να προσκομίσει κατόπιν ραντεβού: Βεβαίωση Ακινησίας, Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα, Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας, Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ.
Με την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ιδιοκτήτες των Ι.Χ. θα παραλάβουν τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους, αλλά και μια δήλωση άρσης ακινησίας. Στην περίπτωση που υπάρχουν συνιδιοκτήτες σε ένα όχημα για να αρθεί η ακινησία θα πρέπει να είναι σύμφωνοι όλοι οι συνιδιοκτήτες, οι οποίοι ενημερώνονται μέσω της προσωποποιημένης πληροφόρησης ή με e-mail εφόσον έχει δηλωθεί και εφόσον συμφωνούν πρέπει να εγκρίνουν το αίτημα. Επίσης, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως σε περίπτωση που κάποιος έχει αφήσει τις πινακίδες του οχήματός του στην Εφορία για αρκετό καιρό, τότε εκείνες θα έχουν καταστραφεί και θα πρέπει να πάρουν από εκεί μία βεβαίωση, ώστε να εκδώσουν νέες πινακίδες κυκλοφορίας, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΝΑΚΙΔΑ Μ
Παράλληλα, για τα οχήματα που βρίσκονται σε ακινησία υπάρχει και η δυνατότητα της προσωρινής άδειας κυκλοφορίας λίγων ημερών αποκλειστικά και μόνο: για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ) ή για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται. Πρόκειται για την πινακίδα «Μ», η οποία επιτρέπει την κυκλοφορία ενός οχήματος για τρεις συνεχόμενες ημέρες ή δύο φορές εντός του έτους για συνολικό διάστημα έως τριών ημερών.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass