Ανοίγουν οι τροποποιητικές για Ε9 και ΕΝΦΙΑ

ΓΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΛΑΘΩΝ ΣΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ - ΠΩΣ ΘΑ ΓΛΙΤΩΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2023 11:19

Με τον χρόνο για την πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ να μετρά πλέον αντίστροφα, οι φορολογούμενοι που διαπιστώνουν λάθη στο εκκαθαριστικό τους θα έχουν σύντομα τη δυνατότητα να τα διορθώσουν, ώστε να μειώσουν τον φόρο με νέα εκκαθάριση που θα γίνει. Θυμίζουμε πως η πρώτη δόση θα πληρωθεί τέλος Μαΐου και η τελευταία δόση τον Φεβρουάριο του 2024. Η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή τροποποιητικών - διορθωτικών δηλώσεων στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες και θα είναι διαθέσιμη μέσω της εφαρμογής «Ε9 Περιουσιολόγιο», που βρίσκεται στον λογαριασμό κάθε φορολογούμενου στο σύστημα TAXISnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr.


Με δεδομένο ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ αποτυπώνει ό,τι ακριβώς έχει δηλώσει ο κάθε φορολογούμενος στο Ε9 για τα ακίνητά του, οπότε όποια λάθη εντοπίσει μπορεί να τα διορθώσει με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Μετά την υποβολή της εκδίδεται αυτομάτως νέο εκκαθαριστικό, εφόσον από τις αλλαγές προκύπτει αύξηση του οφειλόμενου φόρου ή μείωση έως και 300 ευρώ. Στις περιπτώσεις που από τις αλλαγές προκύπτει μείωση φόρου πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα μέσω του Taxisnet να προσκομίσει τα δικαιολογητικά (συμβόλαια κ.λπ.) στην εφορία, προκειμένου να ελεγχθούν και να ολοκληρωθεί η νέα εκκαθάριση.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ
Στο μεταξύ, επειδή ήδη τρέχει η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων και όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου συμψηφίζεται με την οφειλή ΕΝΦΙΑ υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος οι ιδιοκτήτες ακινήτων να μη χάσουν και την επιστροφή φόρου και τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα:
* Αν κατά τη διαδικασία υποβολής φορολογικής δήλωσης διαπιστώσουν ότι δικαιούνται να λάβουν επιστροφή, θα πρέπει να σταματήσουν τη διαδικασία και να μην την ολοκληρώσουν:
Και αυτό γιατί, αν προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της υποβολής, τότε αυτομάτως τα συστήματα της ΑΑΔΕ θα εντοπίσουν ότι έχει βεβαιωθεί φόρος ΕΝΦΙΑ και, αντί να εισπράξουν την επιστροφή, αυτή θα συμψηφιστεί με την οφειλή. Στην περίπτωση αυτή και την επιστροφή θα χάσουν και τις 10 δόσεις ΕΝΦΙΑ δεν θα εκμεταλλευτούν. Αν όμως κρατήσουν σε «προσωρινή αποθήκευση» το Ε1, μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ αντί σε 10 δόσεις. Τις επόμενες μέρες και αφού «σβήσει» η οφειλή ΕΝΦΙΑ, υποβάλλουν οριστικά το Ε1 και εισπράττουν εντός μιας εβδομάδας την επιστροφή φόρου που δικαιούνται.
Επίσης, αν επιλέξουν «προσωρινή αποθήκευση» του Ε1, μπορούν να αξιοποιήσουν στη συνέχεια τη δυνατότητα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ σε έως 12 άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικής κάρτας. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η οφειλή μεταφέρεται στην τράπεζα και «σβήνεται» από την Εφορία. Έτσι, μπορούν αμέσως μετά να κάνουν οριστική υποβολή της δηλώσεως εισοδήματος και να εισπράξουν την επιστροφή που δικαιούνται, γιατί το σύστημα της ΑΑΔΕ θα δείχνει τότε πως δεν υπάρχει άλλη οφειλή για να γίνει συμψηφισμός με το πιστωτικό ποσό φόρου που δικαιούνται.
Οι φορολογούμενοι όμως θα πρέπει να έχουν υπόψη τους το εξής. Η αποφυγή συμψηφισμού με ΕΝΦΙΑ είναι εφικτή, μόνον όταν δεν εκκρεμεί άλλη οφειλή που να μπορεί να συμψηφιστεί με την επιστροφή που δικαιούται ο φορολογούμενος ιδιοκτήτης.
ΓΙΑ ΤΙΣ 24 ΔΟΣΕΙΣ...
Όσον αφορά την πληρωμή του φόρου για όσους αδυνατούν να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του Υπ. Οικονομικών σε 10 δόσεις ή σε 12 δόσεις των τραπεζών υπάρχει και η δυνατότητα ένταξης της οφειλής στην πάγια ρύθμιση που προβλέπει έως 24 μηνιαίες δόσεις, οι οποίες ωστόσο επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο γύρω στο 5% περίπου. Για τις 24 δόσεις της πάγιας ρύθμισης βασική προϋπόθεση είναι η συνολική οφειλή να υπερβαίνει το ποσό των 300 ευρώ, καθώς η ελάχιστη μηνιαία δόση για την πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων που εντάσσονται στην πάγια ρύθμιση είναι το ποσό των 30 ευρώ. Για την ένταξη μάλιστα στη ρύθμιση δεν απαιτείται να καταστεί ληξιπρόθεσμη μία ή περισσότερες δόσεις, αλλά μπορεί να γίνει και από σήμερα, πριν λήξει η προθεσμία πληρωμής.
Η υποβολή της αίτησης γίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr. όπου υπάρχει η σχετική εφαρμογή, επιλέγοντας κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή» με τους κωδικούς του στο Taxisnet.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass