Τέλος η αποχή των Λαρισαίων λογιστών

ΟΙ ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ ΡΙΧΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΡΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ - ΟΙ ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2021 21:10

Στη «μάχη» των φορολογικών δηλώσεων μετά το πέρας της 10ήμερης αποχής τους, ρίχνονται από σήμερα λογιστές και φοροτεχνικοί της Λάρισας. Απομένοντας 24 ακόμα ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και καθώς ο αριθμός των Λαρισαίων φορολογουμένων είναι ακόμη μικρός σχετικά με το σύνολο αυτών που εκτιμάται ότι θα υποβάλουν δήλωση φέτος, οι λογιστές επιστρέφουν στα γραφεία τους σπεύδοντας να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την εφορία.


Θυμίζουμε πως η αποχή των λογιστών μετά την απόφαση που έλαβε η διοίκηση της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών του νομού (ΕΦΕΕΛ) ξεκίνησε στις 7 Αυγούστου και ολοκληρώθηκε χθες, όχι μόνο για να αξιοποιήσουν οι ίδιοι και το προσωπικό τους την καλοκαιρινή άδεια αλλά και να πιέσουν το Υπ. Οικονομικών να παρατείνει την καταληκτική προθεσμία υποβολής των δηλώσεων. Τελικά το ΥΠΟΙΚ έδωσε παράταση έως τις 10 Σεπτεμβρίου αλλά και πάλι λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν οι φοροτεχνικοί εκτιμούν πως δεν αρκεί και επιμένουν να θέλουν ως καταληκτική προθεσμία την 30ή Σεπτεμβρίου. Πάντως τα στατιστικά υποβολής των φορολογικών δηλώσεων επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των λογιστών που πρέπει να κάνουν ένα απίστευτο ράλι για να προλάβουν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής. Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 4.608.950 φορολογικές δηλώσεις, σε σύνολο 6,4 εκατομμυρίων, με ένα στα τρία σχεδόν εκκαθαριστικά σημειώματα (31,49%) να είναι χρεωστικά (με μέσο όρου φόρου 831 ευρώ) ενώ επτά στους δέκα φορολογούμενους οι οποίοι έχουν κάνει μέχρι τώρα τη δήλωσή τους να δικαιούνται είτε επιστροφή φόρου (246 ευρώ κατά μέσο όρο) είτε να είναι μηδενικά. Συγκεκριμένα το 17% περίπου είναι πιστωτικά και το 51,57% μηδενικά και όπως όλα δείχνουν η τάση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα.
Σύμφωνα με όσα υπολογίζουν οι επιτελείς του Υπουργείου Οικονομικών, επιστροφή φόρου θα λάβουν περίπου 1,4 εκατ. φορολογούμενοι από 1,1 εκατ. το περσινό έτος ενώ ο φόρος που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι λάβουν χρεωστικό σημείωμα θα είναι σημαντικα μικρότερος από τον φόρο που πλήρωσαν πέρυσι. Όλα τα παραπάνω βέβαια φέρνουν μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών υποχρεώσεων για τον Σεπτέμβριο. Η παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, που αποφάσισε το Οικονομικό Επιτελείο, σημαίνει ότι οι δύο πρώτες δόσεις πρέπει να καταβληθούν μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Η τρίτη δόση του φόρου θα πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Σε κάθε περίπτωση ο χρόνος για την αποπληρωμή του φόρου κυλά αντίστροφα. Όσοι φορολογούμενοι έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από οκτώ δόσεις που παρέχει το Υπουργείο Οικονομικών. Η ισχύουσα νομοθεσία παρέχει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του Δημοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης ή να χρησιμοποιήσουν την πιστωτική τους κάρτα και να πληρώσουν σε άτοκες δόσεις τον φόρο, ενώ όσοι μπορούν να πληρώσουν εφάπαξ θα δικαιούνται και έκπτωση. Συγκεκριμένα, ο φετινός φόρος εισοδήματος μπορεί να αποπληρωθεί:
* Εφάπαξ: Αν ο λογαριασμός της Εφορίας εξοφληθεί ολόκληρος μέχρι τις 27 Αυγούστου, ο φορολογούμενος θα εξασφαλίσει έκπτωση 3%. Αν όμως η δήλωση υποβληθεί έως τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει μέχρι τις 17 του ίδιου μήνα να πληρωθούν δύο δόσεις (του Ιουλίου και του Αυγούστου) και στις 30 Σεπτεμβρίου ακόμα μία δόση, η τρίτη μέσα στον ίδιο μήνα.
* Με την πάγια ρύθμιση: Η συγκεκριμένη ρύθμιση προσφέρει έως 24 δόσεις, οι οποίες όμως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω, από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος Τaxisnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στην ηλεκτρονική διεύθυνση aade.gr. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή και συμπλήρωση της αίτησης και της υπεύθυνης δήλωσης, ο οφειλέτης υποχρεούται να συμπληρώνει τα σχετικά πεδία που εμφανίζονται στην οθόνη του υπολογιστή του. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να συμπληρώσει στοιχεία που αποτυπώνουν την πραγματική εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Στο πλαίσιο αυτό θα μπορεί να επιλέξει την άντληση των στοιχείων αυτών από τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και τις ήδη υποβληθείσες δηλώσεις Ε9. Εφόσον διαθέτει εισοδήματα ή και ακίνητα τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στις σχετικές δηλώσεις, οφείλει να τα δηλώσει επιπροσθέτως. Ο φορολογούμενος πρέπει επίσης να δηλώσει τον IBAΝ τουλάχιστον ενός τραπεζικού λογαριασμού του, μέσω του οποίου θα πραγματοποιεί τις πληρωμές των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης.
* Πληρωμή με κάρτα. Οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό του φόρου με πιστωτική κάρτα. Ο φορολογούμενος που θα επιλέξει να πληρώσει ολόκληρο το ποσό εφάπαξ με την κάρτα του μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα πάρει την έκπτωση του 3% και θα πληρώσει τον φόρο σε 12 άτοκες δόσεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass