Σε ρύθμιση και τα δάνεια του ΟΕΚ με επιδότηση επιτοκίου

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ - «ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΤΑΙ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΑΠΟΦΑΣΗ» ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΔΡ. ΝΕΦΕΛΟΥΔΗΣ - ΤΙ ΣΧΕΔΙΑΖΕΤΑΙ - ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Η ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΑ «ΜΙΚΡΟΔΑΝΕΙΑ» ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ

Δημοσίευση: 05 Ιουν 2019 22:17

Του Γιώργου Νούλη

Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση μιας νέας ρύθμισης που θα αφορά σε χιλιάδες δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ και συγκεκριμένα αυτούς που έλαβαν στεγαστικό δάνειο από τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό βρίσκεται η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Νεφελούδης, δήλωσε χθες στην «Ε» πως η σχετική ρύθμιση βρίσκεται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας της και εντός της εβδομάδας θα κοινοποιηθεί η υπουργική απόφαση.
Μέσω της απόφασης αυτής 50.000 δανειολήπτες της χώρας εκ των οποίων εκατοντάδες της Λάρισας, θα μπορέσουν να επιμηκύνουν τη διάρκεια των δανείων τους, να πετύχουν καλύτερους όρους αποπληρωμής και να μειώσουν τα ποσά των μηνιαίων δόσεων. Δεν θα καταφέρουν ωστόσο να αναβιώσουν την επιδότηση επιτοκίου...


«Θα είναι κάτι καλύτερο από τη επιδότηση επιτοκίου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νεφελούδης αφήνοντας να εννοηθεί πως η λύση που εξετάζεται θα αφορά στην ένταξη περισσότερων δανειοληπτών σε μια ρύθμιση που θα περιλαμβάνει αφενός μεν «κούρεμα» τόκων ή και άληκτου κεφαλαίου και αφετέρου σημαντική μείωση στη μηνιαία καταβαλλόμενη τοκοχρεολυτική δόση που ανάλογα σε ποιο έτος ζωής του δανείου βρίσκεται, θα κινείται μεσοσταθμικά, κατ’ εκτίμηση στο 50%.
Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται με καθυστέρηση εξαιτίας των ενστάσεων που προέβαλαν οι θεσμοί, οι οποίοι θεωρούσαν παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα μια ρύθμιση που θα υποχρέωνε τις τράπεζες να δεχτούν επιμήκυνση των δανείων του ΟΕΚ. Να θυμίσουμε πως στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου σε συνέντευξή του στην «Ε» ο κ. Νεφελούδης είχε αναφερθεί σ΄αυτές τις διεργασίες τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «έχουμε δεσμευτεί πως θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατηγορία των δανειοληπτών.
Επειδή όμως είναι τραπεζικά δάνεια, είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για το ύψος και τον χαρακτήρα των ρυθμίσεων που σύντομα θα ανακοινωθούν». Τελικά φαίνεται πως το Υπ. Εργασίας εξασφάλισε το «πράσινο φως», προωθώντας μια ρύθμιση που θα αποτελέσει «ανάσα» για ένα σημαντικό κομμάτι δανειοληπτών του τ. ΟΕΚ.
Τα συγκεκριμένα δάνεια ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον τ. ΟΕΚ Τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ για τα πρώτα 9 έτη με συντελεστές από 50% έως 100%. Στα δάνεια αυτά, στα πρώτα 9 χρόνια της σύμβασης υπήρχε επιδότηση επιτοκίου που έφτανε να μειώνει το τελικό επιτόκιο έως και 50%. Για μια παράλληλη περίοδο 7,5 ετών υπήρχε και επιδότηση του Δημοσίου για ειδικές κατηγορίες (τρίτεκνοι) και έτσι, μαζί με την επιδότηση ΟΕΚ το δάνειο κατέληγε να έχει μηδενικό επιτόκιο τα πρώτα 7,5 έτη, μειωμένο επιτόκιο κατά 50% από τα 7,5% έως τα 9 έτη και κανονικό επιτόκιο από τα 9 έτη και μετά. Τα τελευταία δάνεια χορηγήθηκαν λίγο πριν την κατάργηση του Οργανισμού, το 2011. Ως γνωστόν, ο Οργανισμός καταργήθηκε το Φεβρουάριο του 2012 και η αρμοδιότητα πέρασε στον ΟΑΕΔ.
Θυμίζουμε επίσης πως στους εν λόγω δανειολήπτες είχε δοθεί μια πρώτη ευκαιρία να ρυθμίσουν τα δάνεια αυτά, παρατείνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής τους ως και 25 ή και 30 έτη, σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση 4053/2014, επί ΝΔ. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για την ένταξη στη ρύθμιση, ήταν οι δανειολήπτες, κατά το χρόνο της υποβολής της αίτησης, να μην έχουν καθυστερούμενες δόσεις για περισσότερους από έξι μήνες. Μετά τη ρύθμιση, το ποσό επιδότησης, καταβαλλόταν σε μικρότερο χρονικό διάστημα, χωρίς όμως να μεταβάλλεται το ύψος του. Και αυτό για να μην επιβαρυνθεί ο ΟΑΕΔ, λόγω της αύξησης των δόσεων αποπληρωμής των δανείων.
Η ρύθμιση αυτή αποδείχθηκε ατελέσφορη, καθώς αρκετοί δανειολήπτες αποκλείστηκαν μιας και χρωστούσαν πάνω από έξι μήνες, ενώ άλλοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν νέα δανειακή σύμβαση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χάνοντας την επιδότηση του ΟΕΚ. Έτσι, εγκλωβίστηκαν χιλιάδες δανειοληπτών καθώς η μηνιαία δόση άγγιζε τα 700 έως 800 ευρώ. Το πρόβλημα λόγω της οικονομικής κρίσης έγινε σταδιακά εντονότερο και πολλοί βρέθηκαν αντιμέτωποι με καταγγελμένα τα δάνειά τους και με τον κίνδυνο λήψης αναγκαστικών μέτρων εις βάρος τους, ζώντας με το φόβο κατασχέσεων.
Η πρώτη επιλογή της νέας ρύθμισης αφορά στην αύξηση του χρόνου υπερημερίας, από τους 6 μήνες, πιθανότατα στους 12 μήνες, ώστε να ενταχθούν περισσότεροι δανειολήπτες που έχουν υπερβεί το 6μηνο και κυρίως όσων το δάνειο έχει καταγγελθεί. Επιπροσθέτως θα υπάρχει ένα «κούρεμα», είτε σε τόκους είτε στο άληκτο κεφάλαιο, με ζητούμενο πλέον το ποσοστό του. Εννοείται βεβαίως πως όσοι δανειολήπτες αξιοποιήσουν τους όρους της νέα ρύθμισης θα ανασταλεί αυτομάτως η λήψη των αναγκαστικών μέτρων. Η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί αναμένεται να αποσαφηνίσει πολλά για τους όρους και τις προϋποθέσεις ένταξης.
ΣΕ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ «ΜΙΚΡΟΔΑΝΕΙΑ»
Στο μεταξύ σοβαρή εκκρεμότητα στην περυσινή ρύθμιση των «μικροδανείων» συνιστά το γεγονός ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει ζητήσει ακόμα από την Εθνική τράπεζα τα στοιχεία των δανείων που της είχαν παραχωρηθεί από τον τ. ΟΕΚ για να παρακολουθεί την εξέλιξή τους. Χιλιάδες δικαιούχοι, ανάμεσά τους και πολλοί Λαρισαίοι, περιμένουν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση, η οποία εφαρμόζεται εδώ και έναν χρόνο, χωρίς όμως να καλούνται από τον ΟΑΕΔ να υποβάλουν τα δικαιολογητικά τους. Από την υπηρεσία τούς εξηγούν ότι δεν έχουν παραληφθεί στον Οργανισμό τα στοιχεία των δανείων τους τα οποία διατηρεί η τράπεζα, ενώ άγνωστο παραμένει αν ο ΟΑΕΔ της τα έχει ζητήσει. Πρόκειται για οφειλέτες οι οποίοι είχαν λάβει από το τ. ΟΕΚ ‘’μικροδάνεια’’, για αποπεράτωση ή επισκευή πρώτης κατοικίας, την περίοδο 1995-2000 και τα οποία ο Οργανισμός είχε παραχωρήσει στην Εθνική τράπεζα για να παρακολουθεί την εξέλιξή τους. Εδώ και έναν χρόνο τα στοιχεία των δανείων αυτών, για ανεξήγητους λόγους, δεν έχουν φράσει στο ΟΑΕΔ για να τα εντάξει στη ρύθμιση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass