Αναζητούν τη "χρυσή τομή" για τις Κυριακές της αγοράς

ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΜΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΚΛ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ "ΚΟΝΤΡΑΣ" ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ

Δημοσίευση: 12 Ιουλ 2018 22:02
Να μην ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή καλεί τα μέλη του ο ΕΣΛ, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία… Να μην ανοίξουν την ερχόμενη Κυριακή καλεί τα μέλη του ο ΕΣΛ, ενώ οι εμποροϋπάλληλοι κήρυξαν 24ωρη απεργία…

Στη σκιά της "κόντρας" για την αλλαγή του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, έμποροι και εμποροϋπάλληλοι του ν. Λάρισας θέτουν σήμερα προς συζήτηση το μείζον θέμα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων.

Με τις σχέσεις των εμπλεκομένων φορέων του τοπικού εμπορίου να έχουν δοκιμαστεί στο θέμα του ωραίου, δημιουργώντας συγκρουσιακό κλίμα, η πρωτοβουλία του Ε.Κ.Λ. να συγκεράσει απόψεις και να κεντρίσει τις διαθέσεις για τη διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικης αργίας φαντάζει ουτοπικό μιας και έχουν αντικρουόμενες θέσεις. Ωστόσο αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία, στις πολλές που έχουν παρουσιαστεί, για να ακουστούν απόψεις και επιχειρήματα για να καταλήξουν σε μια κοινή συνισταμένη που θα διαφυλάττει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

 Πρωτίστως και ενημερωτικά να σημειώσουμε πως η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ν. Λάρισας έχει καλέσει σε σύσκεψη σήμερα στις 7 μ.μ, στα γραφεία του, τα Δ.Σ των σωματείων των εργαζομένων στο εμπόριο και τα Δ.Σ των Εμπορικών Συλλόγων Λάρισας, Φαρσάλων, Τυρνάβου, Ελασσόνας, της ΟΕΒΕ Λάρισας και των σωματείων των ΕΒΕ, με αφορμή την απεργία στον κλάδο του εμπορίου την Κυριακή 15 Ιουλίου.

Η σύσκεψη γίνεται για να συζητήσουν και να αποφασίσουν ένα κοινό πλαίσιο αιτημάτων, αλλά και τις πρωτοβουλίες για την αγωνιστική διεκδίκηση της νομοθετικής κατοχύρωσης της κυριακάτικής αργίας. Παρενθετικά να σημειώσουμε πως την ερχόμενη Κυριακή 15 Ιουλίου, πρώτη Κυριακή των εκπτώσεων, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα προαιρετικά να λειτουργήσουν. Ο εμπορικός σύλλογος Λάρισας με το σκεπτικό ότι τα καλοκαιρινά Σάββατα τα εμπορικά είναι κλειστά δεν είχε λόγο να προτείνει στα μέλη του να ανοίξουν την Κυριακή…

Συνεπώς η σύσκεψη γίνεται σε μια ευνοϊκή συγκυρία, γιατί αν η διοίκηση του ΕΣΛ πρότεινε στα μέλη του να ανοίξουν και να λειτουργήσουν τα καταστήματα την ερχόμενη, η πρωτοβουλία του ΕΚΛ δεν θα είχε προοπτική. Σε κάθε περίπτωση αφετηρία της προσπάθειας αυτής, όπως τονίζεται, είναι τα κοινά προβλήματα εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών και η αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Ανάγκες που αφορούν στο δικαίωμα στην ξεκούραση, στο δημιουργικό χρόνο με τις οικογένειές μας και το φιλικό μας περιβάλλον, στη διασκέδαση, στη δωρεάν πρόσβαση σε πολιτιστικές δράσεις, σε κάθε πεδίο των ενδιαφερόντων μας, στις φθηνές, ποιοτικές διακοπές, στον ελεύθερο χρόνο.

ΟΚΤΩ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Το ζητούμενο βεβαίως και το μεγάλο "στοίχημα" είναι να βρεθεί μια κοινή γραμμή, μια "χρυσή τομή" για το μείζον θέμα του αριθμού των Κυριακών που τα καταστήματα μπορούν να ανοίγουν. Το σημερινό θεσμικό πλαίσιο ορίζει οκτώ Κυριακές το χρόνο. Οι εμποροϋπάλληλοι όχι μόνο δε θέλουν τη λειτουργία της αγοράς της Κυριακή αλλά ζητούν και νομοθετική κατοχύρωση της αργίας. Από την άλλη ο εμπορικός κόσμος της περιοχής, μπορεί μεν να έχει τις ενστάσεις του για τις οκτώ Κυριακές, αλλά τις τρείς Κυριακές του χρόνου, των Βαΐων δηλαδή και των δύο του Δεκεμβρίου, τις θεωρεί αδιαπραγμάτευτες.  

Αν από τη σύσκεψη οι εμπλεκόμενοι φορείς καταφέρουν να συμφωνήσουν και να βάλουν ένα τέλος στις αχρείαστες Κυριακές, να αυτορυθμιστούν και να καθορίσουν τη λειτουργία της αγοράς ανάλογα με τις ανάγκες της και τις συνήθειες της τοπικής κοινωνίας θα βγουν κερδισμένοι, ειδάλλως θα ξαναμπούν στα "χαρακώματα και σε θέσεις μάχης… Άλλωστε

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΕΛΠΕ

Επίσης να σημειώσουμε πως όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) την Κυριακή 15 Ιουλίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά σε όλη τη χώρα από 11 πμ έως 8μμ. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι λιανεμπορικές επιχειρήσεις θα εκθέσουν μεγάλη ποικιλία προϊόντων τους σε εξαιρετικά ελκυστικές και συμφέρουσες τιμές, ανέφερε ο Σύνδεσμος.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ

"Δε χαρίζουμε ούτε μία Κυριακή δουλειάς. Οκτάωρο, πενθήμερο, 40ωρο για όλους τους εργαζόμενους» διαμηνύει η διοίκηση του σωματείου Υπαλλήλων-Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας, καλώντας τα μέλη του να συμμετάσχουν στην πανελλαδική απεργία στο εμπόριο, την ερχόμενη Κυριακή ενάντια στη συνεχιζόμενη λειτουργία των Καταστημάτων τις Κυριακές". Σύμφωνα με τη διοίκηση του σωματείου «οι εργαζόμενοι εμποροϋπάλληλοι για μια ακόμα Κυριακή δεν θα ξεκουραστούν, δεν θα έχουν χρόνο για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Θα εξαναγκαστούν, παρά τη θέλησή τους, να δουλέψουν, επειδή για μια ακόμα Κυριακή, τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά λόγω των εκπτώσεων, όπως προβλέπει η μνημονιακή νομοθεσία του 2013 (Ν. 4177/13), την οποία έχει αφήσει ανέγγιχτη και η σημερινή κυβέρνηση». Σημειώνεται πως η διοίκηση του σωματείου έχει προγραμματίσει απεργιακή συγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στο ΕΚΛ πράγμα που σημαίνει ότι το κλίμα τη συγκεκριμένη ημέρα προμηνύεται θερμό…

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass