ΣΤΑ 5,90 € ΤΟ ΚΙΛΟ Η ΜΕΣΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΝΙ ΚΑΙ ΣΤΑ 6,75 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ

Φθηνότερο κατά 5% το πασχαλινό καλάθι στα Σ/Μ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2018 15:10

Μείωση 5% σε σχέση με το 2017 παρουσιάζουν οι τιμές του τυπικού πασχαλινού καλαθιού του 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαπιστώνει μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ).  


Συνολικά το μέσο τυπικό καλάθι του 2018 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ υπολογίζεται για τη Μ. Εβδομάδα  στα 55,74 ευρώ και παρουσιάζει μείωση 5% σε σχέση με το 2017 που ήταν 58,53 ευρώ. Σ
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, η μείωση αυτή είναι αποτέλεσμα τριών κυρίως προϊοντικών ομάδων:
- Τα οπωροκηπευτικά, τα οποία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στην τιμή, οι πατάτες κατά -29%, οι ντομάτες κατά -24% και τα μαρούλια κατά -7% ως αποτέλεσμα και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών
- Προϊόντα με πολλές και έντονες προωθητικές ενέργειες όπως το αλεύρι με νέες σημαντικές μειώσεις κατά -12%, η μουστάρδα κατά -11% και τα αναψυκτικά κατά -7% (λόγω και προωθητικών ενεργειών στο προϊόν).
- Προϊόντα με αύξηση στην έμμεση φορολογία την προηγούμενη 3ετία (είτε με την αύξηση του ΦΠΑ από 13% σε 24% είτε με ειδικούς φόρους κατανάλωσης) τα οποία εμφανίζουν διόρθωση μετά από προηγούμενες αυξήσεις όπως το κρασί και οι μπύρες με μείωση κατά -9% και -5% αντίστοιχα και το τσουρέκι κατά -12%.Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΟΒΕΛΙΑ
Η τιμή του αρνιού στις μεγάλες αλυσίδες σού0περ μάρκετ την Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να διαμορφωθεί στις ίδιες τιμές περίπου με το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του αρνιού την Μεγάλη εβδομάδα αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με το 2017 κατά -1% στα 5,90 ευρώ ανά κιλό και η τιμή του Κατσικιού κατά -1% στα 6,75 ευρώ ανά κιλό. Σημειώνεται ότι αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και βασίζονται σε εκτιμήσεις και πως ανάλογα με τη ζήτηση της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο, ενώ επίσης δεν εμπεριέχουν τις προωθητικές-εκπτωτικές ενέργειες που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.
Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, το χαμηλό συγκριτικά με το παρελθόν επίπεδο τιμών του τυπικού πασχαλινού καλαθιού είναι αποτέλεσμα της έντασης του ανταγωνισμού λόγω τόσο του μειωμένου διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών, όσο και των σημαντικών επιχειρηματικών αλλαγών των προηγούμενων ετών. Επίσης, η διαφορά τιμών των καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ από την υπόλοιπη αγορά (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την τιμή του αρνιού) είναι αποτέλεσμα των οικονομιών κλίμακας, της αποτελεσματικής λειτουργίας των οργανωμένων τμημάτων προμηθειών των σουπερμάρκετ και της μακροχρόνιας συνεργασίας με οργανωμένους μεγάλους προμηθευτές.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass