ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΤΟΥ ΟΕΚ

«Κούρεμα» δανείων σε 47.000 δανειολήπτες

* Για νέα στεγαστική πολιτική με όρους αξιοπρέπειας έκανε λόγο ο ειδικός σύμβουλος του υπ. Εργασίας Μάριος Μουζάλας

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2018 22:08
Από τη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων για τη ρύθμιση δανείων του τ. ΟΕΚ στο Επιμελητήριο Από τη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων για τη ρύθμιση δανείων του τ. ΟΕΚ στο Επιμελητήριο

«Η ρύθμιση για τα δάνεια του τ. ΟΕΚ έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων αποφάσεων που αφορούν στις εργατικές κατοικίες στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ. Το σύνολο των μέτρων που έως σήμερα έχουν παρθεί εξασφαλίζουν συνολικά σε 120.000  οικογένειες την απόκτηση της κατοικίας τους με όρους αξιοπρέπειας και ανάλογους της οικονομικής και οικογενειακής τους κατάστασης. Από την άποψη αυτή οι πρόσφατες αποφάσεις του Υπ. Εργασίας αποτελούν τη μεγαλύτερη στεγαστική πολιτική παρέμβαση που έγινε έως σήμερα στη χώρα»…


Αυτό μεταξύ άλλων τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του Υπ. Εργασίας Μάριος Μουζάλας στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Λαρισαίων για τη ρύθμιση των δανείων που δόθηκαν από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ. Όπως τόνισε ο κ. Μουζάλας η σχετική απόφαση επιλύει ένα πρόβλημα που έρχεται ήδη από το 1970, διαιωνίζεται έως σήμερα και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες δανειολήπτες καθώς προσφέρει διαφορετικούς τρόπους για τη ρύθμιση του δανείου ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του, όπως τον επαναπροσδιορισμό του ύψους του δανείου, τον τρόπο εξόφλησης του άληκτου κεφαλαίου, των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών αλλά και εκπτώσεις σε ειδικές ομάδες πληθυσμού.  
Η εφαρμογή των μέτρων της υπουργικής απόφασης απαλλάσσει περί 47.000  δανειολήπτες από κάθε δανειακή υποχρέωση ενώ όσοι παραμένουν θα δουν τις μηνιαίες τους δόσεις να μειώνονται  κατά 50% έως και 70% καθώς επαναπροσδιορίζει το ύψος του δανείου και ορίζει νέους ,ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.
« Οι υπουργικές αποφάσεις αποκαθιστούν τις έννοιες της Κοινωνικής Παροχής και Αλληλεγγύης στη θέση μίας πολιτικής κερδοσκοπίας και πελατειακών σχέσεων που ασκήθηκε στο παρελθόν σε βάρος των εργαζομένων. Τα παραπάνω μέτρα δεν αποτελούν αποσπασματικά μέτρα αλλά εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης. Η εκκαθάριση των εκκρεμοτήτων που άφησε πίσω του ο τ. ΟΕΚ και το παλαιό πολιτικό σύστημα αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη χάραξη και άσκηση  μίας νέας στεγαστικής πολιτικής  κάλυψης των πραγματικών αναγκών στέγης. Δεν ξεχνάμε τις χιλιάδες των εργαζομένων που έως και σήμερα δεν έχουν λάβει κάποιου είδους στεγαστικής συνδρομής. Στην κατεύθυνση αυτή το Υπουργείο εργάζεται για τη χάραξη και άσκηση μιας πραγματικά νέας πολιτικής στέγης με κύρια χαρακτηριστικά την κοινωνική αλληλεγγύη, τη διαφάνεια ,την κάλυψη πραγματικών και όχι πελατειακών αναγκών, την αποκατάσταση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εργαζομένους»…
Να σημειώσουμε πως τα βασικότερα σημεία της ρύθμισης για τα συγκεκριμένα δάνεια είναι:
* Απαλλαγή των δανειοληπτών που η σημερινή τους οφειλή είναι έως 6.000€ ή έχουν αποπληρώσει το 60% του δανείου τους.
 * Διαγραφή κάθε είδους επιβληθέντος τόκου και υπολογισμό των τυχών καταβληθέντων στο καταβληθέν κεφάλαιο.
* Επαναπροσδιορισμός του ύψους του δανείου με ελάφρυνσή του κατά 15%, για όλους τους δανειολήπτες.
* Επιπλέον ελάφρυνση κατά 10%για τις λεγόμενες «ευάλωτες»  ομάδες (συνταξιούχοι, χηρεία, αναπηρία, μονογονεικές οικογένειες, ΑμΕΑ κλπ) και κατά 20% για τους πολύτεκνους.
* Προστασία των ανέργων και των ευρισκόμενων σε αντικειμενική κατάσταση αδυναμίας πληρωμής.
* Αύξηση κατά 10 έτη του προβλεπόμενου χρόνου αποπληρωμής.
* Θέσπιση ευνοϊκών όρων σε περίπτωση ταχύτερης αποπληρωμής.
Σημειώνεται πως χαιρετισμό στην εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Παν. Νταής ενώ μεταξύ άλλων παρευρέθηκε ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος της επιτροπής αγώνα του οικισμού «Μ. Μερκούρη» Βασίλης Μπεριτζάς κ.α.  
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass