ΤΕΛΟΣ Η ΑΠΟΧΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΩΝ - ΑΝΟΙΞΕ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ «ΚΥΜΑ» ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Επιστρέφουν οι πλειστηριασμοί στη Λάρισα

* Στο «σφυρί» σήμερα στην Αθήνα κατάστημα Λαρισαίας οφειλέτριας * «Ραντεβού» στο συμβολαιογραφείο έδωσαν μέλη της ΛΑΕ

Δημοσίευση: 28 Μαρ 2018 22:03
Η λήξη της αποχής των συμβολαιογραφών και η σταδιακή πιστοποίησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργεί νέα δεδομένα για πιστωτές και οφειλέτες στη Λάρισα Η λήξη της αποχής των συμβολαιογραφών και η σταδιακή πιστοποίησή τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργεί νέα δεδομένα για πιστωτές και οφειλέτες στη Λάρισα

Του Γιώργου Νούλη

Νέα δεδομένα και σαρωτικές ανατροπές που αλλάζουν άρδην το σκηνικό στους πλειστηριασμούς ακινήτων, διαμορφώνοντας ένα νέο τοπίο για πιστωτές και οφειλέτες, δημιουργεί η αναστολή της αποχής των μελών του συμβολαιογραφικού συλλόγου Εφετείου Λάρισας. Μετά από ένα δίμηνο αποχής τα μέλη του τοπικού συμβολαιογραφικού συλλόγου, αποφάσισαν σε έκτακτη  συνέλευσή τους και μετά από ομόφωνη εισήγηση του Δ.Σ., το τέλος της αποχής τους αποκτώντας τη δυνατότητα να πιστοποιηθούν στην πλατφόρμα και να συμμετέχουν στις διαδικασίες των e-πλειστηρισμών…  

Η απόφαση, αναπόφευκτη εκ των πραγμάτων, ήταν απόρροια των δεδομένων που δημιούργησαν οι ίδιες οι τράπεζες, αφαιρώντας εσπευσμένα από τους Λαρισαίους συμβολαιογράφους δεκάδες υποθέσεις πλειστηριασμών προκειμένου να τις χειρισθούν πιστοποιημένοι Αθηναίοι συνάδελφοί τους... Σήμερα μάλιστα στο νέο γύρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στην Αθήνα, περιλαμβάνεται και ένας επαγγελματικός χώρος, Λαρισαίας οφειλέτριας. Το ακίνητο, που θα βγει στο «σφυρί» με 1η προσφορά 85.000 ευρώ, είναι ένα ισόγειο κατάστημα 162,5 τ.μ. επί της οδού Γεωργιάδου και βαρύνεται με υποθήκες 138.000 ευρώ.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΕ
Το ακίνητο θα εκπλειστηριαστεί από συμβολαιογράφο των Αθηνών και ήδη μέλη της Λαϊκής Ενότητας Λάρισας έχουν τεθεί σε συναγερμό, προγραμματίζοντας σήμερα το μεσημέρι «εισβολή» στο συμβολαιογραφείο για να τον ματαιώσουν.  «Μαζικά θα απαντάμε με την παρουσία μας στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, σε όλη την χώρα» τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα Λάρισας. «Ούτε η αστυνομική βία -και οι προσαγωγές ούτε οι εικόνες με τη ρίψη χημικών της προηγούμενης εβδομάδας που έκαναν τον γύρο των ΜΜΕ και του διαδικτύου- δεν θα σταματήσει τον αγώνα, αντίθετα μας κάνει πιο δυνατούς»  διαμηνύουν…
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή της αποχής των συμβολαιογράφων του Εφετείου Λάρισας, η εμβέλεια του οποίου καλύπτει όλη τη Θεσσαλία, ανοίγει το δρόμο για τη διενέργεια ενός κύματος πλειστηριασμών, αφού θεωρείται δεδομένο ότι σταδιακά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα θα πιστοποιηθεί το σύνολο  των μελών του, μιας και το ενδεχόμενο κατάργησης της τοπικής αρμοδιότητάς τους δεν έχει ακόμη εκλείψει.
Άλλωστε στην ανακοίνωση του συλλόγου, διά της οποίας γνωστοποιείται η αναστολή της αποχής ξεκάθαρα υπονοείται αυτό το ενδεχόμενο. «Με το αίσθημα της ευθύνης που επιβάλλουν οι περιστάσεις, ο Σύλλογός μας δεν θα επιτρέψει, ούτε θα υποβοηθήσει την επιδιωκόμενη από αυτοαποκαλούμενους προστάτες των συμφερόντων της συμβολαιογραφίας παρέκταση της τοπικής αρμοδιότητας των συμβολαιογράφων, δηλώνοντας ταυτόχρονα προς πάσα κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει την έντιμη προσπάθειά του μέσα από δημοκρατικές και μόνο συλλογικές διαδικασίες, για την τελική δικαίωση του μέχρι σήμερα αγώνα μας, με σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων της συμβολαιογραφίας και του συμβολαιογράφου ως δημόσιου λειτουργού, άρρηκτα συνδεδεμένου με το κοινωνικό σύνολο».
ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΝΟΥ
Θυμίζουμε πως μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο στα τρία Ειρηνοδικεία του νομού (Λάρισας, Φαρσάλων και Ελασσόνας) είχαν προγραμματιστεί να γίνουν 77 συνολικά φυσικοί πλειστηριασμοί... Τώρα με την έναρξη των ηλεκτρονικών, έστω και αν δεν έχει αποκατασταθεί η κανονικότητα της ροής στην περιφέρεια, το «βασικό μενού» των τραπεζών θα εμπλουτιστεί, κυρίως για κακοπληρωτές, φυσικά και νομικά πρόσωπα... Είναι ενδεικτικό πως μέχρι στιγμής στην πλατφόρμα eauction.gr είχαν ανέβει  πάνω από 2.270 πλειστηριασμοί που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.
Στην ηλεκτρονική πλατφόρμα τον Μάρτιο έχουν συνολικά αναρτηθεί 886 πλειστηριασμοί όταν μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν 639. Η μετάπτωση όλων των πλειστηριασμών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να γίνει σταδιακά τους προσεχείς μήνες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμβολαιογράφων μέχρι τον Ιούνιο πάνω από 5.000 πλειστηριασμοί θα έχουν αναγγελθεί για να διενεργηθούν ηλεκτρονικά.
Για να επιταχυνθεί η μετάβαση με ειδική διάταξη που πέρασε στο πολυνομοσχέδιο στις αρχές του χρόνου, έχουν συμπτυχθεί οι προθεσμίες που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα για την αναγγελία των πλειστηριασμών. Όπως ορίζει ο νόμος «ο επισπεύδων είναι υποχρεωμένος να γνωστοποιήσει τη μεταβολή του τρόπου διενέργειάς τους με εντολή προς τον δικαστικό επιμελητή», τηρώντας μια σειρά ενεργειών, «το αργότερο είκοσι εργάσιμες ημέρες πριν από την ορισθείσα αρχικά ημερομηνία διενέργειας του φυσικού πλειστηριασμού». Σημειώνεται ότι μέχρι πρόσφατα ο χρόνος που μεσολαβούσε για τη μεταφορά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ήταν τρεις μήνες.  
 Σημειώνεται πως προς τον παρόν ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πραγματοποιούνται μία φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τετάρτη, ενώ λίαν συντόμως θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και σε δύο βάρδιες. Το στοκ των ακινήτων που εκκρεμούν να πλειστηριαστούν εντός του 2018 εκτιμάται ότι υπερβαίνει τις 10.000 και δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη δέσμευση έναντι του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) έχουν συναινέσει και οι τράπεζες. Πάντως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αποδεικνύονται για την ώρα αποτελεσματικό όπλο για την άσκηση πίεσης στους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Μέχρι στιγμής η… απειλή του πλειστηριασμού φαίνεται ότι λειτουργεί, καθώς το ένα τρίτο περίπου των οφειλετών των οποίων το ακίνητο βγαίνει στο σφυρί, αναζητά στο παρά πέντε συναινετική λύση με την τράπεζα. Στελέχη των τραπεζών πιστεύουν ότι εφόσον ξεκινήσει να ρολάρει το σύστημα, πολλοί περισσότεροι οφειλέτες θα σπεύσουν θα ρυθμίσουν το χρέος του μη θέλοντας, εφόσον έχουν την δυνατότητα, να χάσουν το ακίνητο.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass