ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΑΠΕΚΤΗΣΑΝ ΟΙ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ - ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50 ΑΤΟΜΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΤΟ ΚΕΥΔ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δωρεάν στήριξη σε πολίτες με "κόκκινα" δάνεια

* Εγκαινιάζεται επισήμως σήμερα το Κέντρο παρουσία του υπ. Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου και του γραμματέα της ΕΓΔΙΧ Φ. Κουρμούση

Δημοσίευση: 10 Οκτ 2017 22:23

Περισσότεροι από 50 υπερχρεωμένοι πολίτες έχουν ζητήσει συμβουλές και ενημέρωση  για θέματα που σχετίζονται με τη διαχείριση των δανείων και των οφειλών τους και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν από το Κέντρο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) στον πρώτο μήνα λειτουργίας του.


  Το Κέντρο που λειτουργεί από τις 4 Σεπτεμβρίου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που παραχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων στην οδό Αεροδρομίου 13 δίπλα από το ΚΕΠ και το οποίο θα εγκαινιαστεί επισήμως σήμερα στις 9 το πρωί, από τον υπουργό Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρίου και τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτη Κουρμούση, παρέχει με δύο υπαλλήλους σε καθημερινή βάση δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε πολίτες που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, λόγω της οικονομικής κατάστασης.
   Η επίσκεψη στο ΚΕΥΔ Λάρισας γίνεται μόνο με τηλεφωνικό ραντεβού, στο 2132-125730 ενώ το γραφείο λειτουργεί καθημερινά πλην Σαββάτου και Κυριακής, από τις 9.30 π.μ.  έως τις 4 το απόγευμα. Προς το παρόν όπως αναφέραμε λειτουργεί με δύο αποσπασμένους δημοσίους υπαλλήλους  που παρέχουν γενικές κατευθύνσεις σε κάθε άτομο που θέλει να διαχειριστεί υπεύθυνα και σωστά τα χρέη του ενώ όταν στελεχωθεί από νομικούς και οικονομολόγους θα παρέχει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και υποστήριξη.  
Οι προτάσεις που παρουσιάζουν τα ΚΕΥΔ λαμβάνουν υπόψη τα εισοδήματα των οφειλετών  γι αυτό το λόγο είναι σημαντικό οι πληροφορίες που δίνονται από τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο σαφείς και ειλικρινείς, ώστε οι συμβουλές να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και να είναι αποτελεσματικές. Γι΄ αυτό στα  ραντεβού πρέπει να έχουν μαζί τους τουλάχιστον το εκκαθαριστικό της εφορίας, οτιδήποτε που εμφανίζει την περιουσιακή τους κατάσταση, δανειακές συμβάσεις κα.  Σημειώνεται ότι το γραφείο δεν έχει τη δυνατότητα να αποφασίζει ρυθμίσεις χρεών προς τράπεζες, άλλους ιδιώτες, δημόσιο ή ασφαλιστικά ταμεία ή να παρεμβαίνουν στην εξέλιξη δικαστικών ενεργειών, όπως είναι οι πλειστηριασμοί.
Οι πολίτες συγκεκριμένα μπορούν να ενημερωθούν για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους σε ζητήματα, όπως για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, το νόμο Κατσέλη, τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, την προστασία από κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και πώληση δανείων σε funds κα. Το Κέντρο της Λάρισας με δεδομένο ότι για την ώρα είναι το πρώτο της Θεσσαλίας (σύντομα επίκειται και η ίδρυση αντίστοιχου στο Βόλο), το έχουν επισκεφθεί και πολίτες από Τρίκαλα και Καρδίτσα.
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  
Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, από τη προσέλευση των πολιτών στα αντίστοιχα γραφεία, προκύπτει πως ένας στους δύο πρέπει να ξεκινήσει την επικοινωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με τη διαδικασία περιγράφεται στον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, προς ρύθμιση των οφειλών. Από τα Κέντρα αυτά μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, έχουν εξυπηρετηθεί συνολικά 2.189 δανειολήπτες, ενώ από αυτούς: Το 50% ήταν φυσικά πρόσωπα (νοικοκυριά και ελεύθεροι επαγγελματίες), το 45% εκπρόσωποι πολύ μικρών επιχειρήσεων και μόλις το 5% εκπρόσωποι μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στο 90% των περιπτώσεων παρασχέθηκε μια γενικότερη ενημέρωση περί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για τα ζητήματα ρύθμισης οφειλών και τις διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ενώ μόλις το 10% των πολιτών ενδιαφερόταν για εξειδικευμένη συμβουλή επί προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες που παρουσίασαν ή ανέφεραν οι εξυπηρετούμενοι πολίτες προκύπτει ότι το 30% των πολιτών είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν περισσότερες από μια από τις υπάρχουσες εναλλακτικές προτάσεις, που παρέχονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Ειδικότερα:
- το 25% των πολιτών μπορούσε να υποβάλλει αίτηση ένταξης στη νομοθεσία για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, δηλαδή την αξιοποίηση των Νόμων Κατσέλη - Σταθάκη ή εναλλακτικά να ενταχθεί στον Κώδικα Δεοντολογίας.
- το 45% έπρεπε να ξεκινήσει την επικοινωνία με τα πιστωτικά ιδρύματα προς ρύθμιση των οφειλών τους ενώ το 20% των πολιτών μπορούσε να υποβάλει αίτηση ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων.
ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΦΕΙΛΕΣ
Ως προς τον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι οφειλές, διαπιστώνεται ότι:
- το 45% των δανειοληπτών που προσήλθαν στα ΚΕΥΔ - ΓΕΥΔ έχουν οφειλές τόσο προς τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και προς το Δημόσιο (ΔΟΥ και ΕΦΚΑ),
- το 40% των εξυπηρετούμενων δανειοληπτών είχε οφειλές μόνο προς τα πιστωτικά ιδρύματα ενώ το 15% είχε χρέη μόνο προς το Δημόσιο.

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass