Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΝΙΤΣΕΦΤΣΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ «ΠΑΡΩΝ» ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ

Καινοτομία και επιχειρηματικότητα ο ρόλος του Επιμελητηρίου του αύριο

* "Πρέπει να καταφέρουμε όλοι μαζί να επιστρέψουν οι επιχειρηματίες στο "σπίτι" τους" δηλώνει σε συνέντευξή του στην "Ε"

Δημοσίευση: 08 Οκτ 2017 22:13

Με όραμα ένα αξιόπιστο, ανοικτό, καινοτόμο, εξωστρεφές Επιμελητήριο, πρωταγωνιστή στις εξελίξεις και κυρίως δίπλα στις επιχειρήσεις – μέλη του, με όρεξη και διάθεση να υπηρετήσει τον νέο θεσμικό και αναπτυξιακό του ρόλο του στη νέα εποχή, θα είναι παρών στις επερχόμενες εκλογές ανάδειξης νέας διοίκησης ο Χρήστος Γενιτσεφτσής.

 Αποκαλύπτοντας, πως συγκροτείται μια δυναμική ομάδα, με στελέχη που έχουν εμπειρία αλλά κυρίως με νέους επιχειρηματίες, οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσουν χωρίς συντεχνιακές και καθεστωτικές αντιλήψεις.

Ο κ. Γενιτσεφτσής στη συνέντευξή του στην "Ε" ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της απερχόμενης διοίκησης του φορέα, επισημαίνει τις παραλείψεις της, αναδεικνύει τη σημαντικότητα των εκλογών και του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζει ως φορέας στην επιχειρηματικότητα και καταθέτει το όραμά του για το Επιμελητήριο του αύριο.

 * Η παρουσία σας στις επικείμενες εκλογές του Επιμελητηρίου Λάρισας από πού εκπορεύεται; Ποιος είναι ο Χρήστος Γενιτσεφτσής που δηλώνει «παρών» στη διαδικασία, ενός τόσου σημαντικού φορέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

- Είμαι επιχειρηματίας για πολλά χρόνια, με πεδία δράσης την εκπαίδευση και την επικοινωνία και ιδιαίτερα την εκπαίδευση στον αγροτικό τομέα και πρόεδρος της Αγροτικής Σχολής "Open Mellon". Είναι δεδομένη επίσης η προσφορά μου στον χώρο της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, έχοντας διατελέσει για σειρά ετών πρόεδρος του Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Θεσσαλίας, αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος και αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας. Η επιχειρηματική δράση και η πολυετής συμμετοχή μου σε επαγγελματικούς φορείς με ωθεί να δηλώσω παρών στις επερχόμενες εκλογές του Επιμελητηρίου.

* Από ποιες αρχές πρέπει να διέπονται τα μέλη που θα συγκροτούν την ομάδα σας;

- Επιθυμούμε να συγκροτήσουμε μία ομάδα, με στελέχη που έχουν εμπειρία, αλλά και με νέους επιχειρηματίες οι οποίοι είναι αποφασισμένοι να λειτουργήσουν χωρίς συντεχνιακές και καθεστωτικές αντιλήψεις και να μην επιτρέψουν σε κάποιους να αποφασίζουν ερήμην τους και μάλιστα για θέματα που απειλούν την επιβίωσή τους. Στοχεύουμε να είμαστε ο καταλύτης τής δημιουργίας εκείνων των προϋποθέσεων, ώστε οι επιχειρηματίες να αγκαλιάσουν το Επιμελητήριο.

* Πώς αποτιμάτε το έργο της απερχόμενης διοίκησης; Ως μέλος του Επιμελητηρίου Λάρισας θα έχετε μια άποψη.

- Ως γνωστόν, η προηγούμενη θητεία χωρίζεται σε δύο τμήματα, τη διοίκηση του κ. Γιαννακόπουλου και τη διοίκηση του κ. Αδάμ, με χρόνια δράσης 2 και 4, αντίστοιχα. Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι οι δύο προηγούμενοι πρόεδροι κατεβαίνουν φέτος με ξεχωριστά ψηφοδέλτια, θα έλεγα ότι η προηγούμενη θητεία δεν χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως επιτυχημένη, με εξαίρεση τη δημιουργία και άριστη λειτουργία του ΓΕΜΗ.

Είδαμε όμως έλλειψη φαντασίας στον σχεδιασμό των δράσεων του Επιμελητηρίου, με ταξίδια και εκθέσεις χωρίς μετρήσιμα αποτελέσματα και έλλειψη δημιουργίας δικτύων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Η δε δημιουργία αναπτυξιακής εταιρίας του Επιμελητηρίου δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να απαξιωθεί η έννοια του "επιχειρείν", απομακρύνοντας τους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα τους νέους επιχειρηματίες από το ίδιο τους το «σπίτι».

* Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει η νέα διοίκηση;

- Το ζητούμενο της νέας εποχής είναι η καινοτομία και η εξωστρέφεια. Για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, με όχημα την καινοτομία και την εξωστρέφεια, θα πρέπει να κινηθούμε σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συνένωσης υγιών δυνάμεων με κοινό κώδικα αξιών, πριν ή μετά τις εκλογές. Σκοπός, φυσικά, είναι να διοικηθεί το Επιμελητήριο με απόλυτη διαφάνεια, με δημοκρατικές διαδικασίες, σεβόμενοι το νομοθετικό πλαίσιο. Εμπρός, λοιπόν, να καταφέρουμε όλοι μαζί να επιστρέψουν οι επιχειρηματίες στο σπίτι τους, το Επιμελητήριο.

* Ποιες είναι οι δικές σας θέσεις; Πώς οραματίζεστε το Επιμελητήριο του αύριο;

 - Καταρχήν, χρειάζεται μια αλλαγή κουλτούρας στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια της προσφοράς, της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και στον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Επιμελητήριο στη νέα εποχή γενικότερα, δεδομένης της επικείμενης συνένωσης των Επιμελητηρίων (Καλλικρατικό Επιμελητήριο). Η νέα διοίκηση, λοιπόν, καλείται να αναλάβει δράσεις, όπως:

- Τη διαχείριση Βιομηχανικών πάρκων και ζωνών καινοτομίας και εκθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, να αναλάβει, μόνη της ή σε συνεργασία με άλλους φορείς, μετά από πρόταση του διοικητικού τους συμβουλίου και απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, τη διαχείριση βιομηχανικών και ελεύθερων ζωνών, εμπορικών κέντρων, μόνιμων εκθέσεων και εκθετηρίων χώρων, σταθμών, λιμένων, αιθουσών δημοπρασιών, γενικών αποθηκών, εργαστηρίων ανάλυσης και εξέτασης εμπορευμάτων.

- Δράσεις Καινοτομίας: Είναι γνωστό ότι ένας από τους κύριους μοχλούς της Ανάπτυξης της Επιχειρηματικότητας είναι και η Καινοτομία. Καινοτομία, που βασίζεται στη συνεργασία του Επιμελητηρίου με το Πρόγραμμα RIS3 της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αδικαιολόγητα έχει καθυστερήσει. Άρα προτείνεται η άμεση δημιουργία ενός Ανοιχτού Δικτύου Καινοτομίας σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και φορείς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας (Περιφέρεια, Σύνδεσμοι, Επιστημονικοί Φορείς κ.α.).

-Τη δημιουργία Μητρώου εθελοντών μεντόρων.

-Τη Δημιουργία virtual θερμοκοιτίδας startup επιχειρήσεων και ειδική μεταχείριση αυτών.

-Τη Δημιουργία δομής εκπαίδευσης με έμφαση στα τεχνικά επαγγέλματα ΚΕΒΙΔΙΜ 2 ( τεχνική σχολή) .

-Τη δημιουργία θερμοκοιτίδας επιχειρήσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

-Τη δημιουργία άτυπου τμήματος Αγροτικού Επιμελητηρίου με στόχο την αποτελεσματικότερη συνεργασία των συναφών κλάδων με τα ήδη υπάρχοντα τμήματα.

-Τη δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων σε συνεργασία με άλλους φορείς και τη δημιουργία κέντρου logistics με έδρα τη Λάρισα.

-Την προσπάθεια ενεργοποίησης του αεροδρομίου Λάρισας σε Cargo (εμπορευματικό).

-Τη δημιουργία ανεξάρτητου γραφείου υποστήριξης των Εξαγωγών και του τουριστικού προϊόντος, λειτουργώντας ως ο διαμεσολαβητής των ξένων αγορών με τις τοπικές επιχειρήσεις. Η αμοιβή του γραφείου θα προέρχεται από μέρος των πωλήσεων.

-Τη δημιουργία τομεακών Clusters καθώς και τη δημιουργία γραφείου ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass