ΡΕΚΟΡ ΕΝΝΕΑΜΗΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ ΑΠΟ ΤΟ 2001 ΣΕ ΛΑΡΙΣΑ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Περισσότερες αλλά φθηνότερες θέσεις εργασίας

* Η "ψαλίδα" ωστόσο μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών της διευρύνεται πανελλαδικά ανησυχητικά…

Δημοσίευση: 07 Οκτ 2017 22:09

Την υψηλότερη επίδοση πρώτου 9μήνου έτους από το 2001 μέχρι σήμερα, καταγράφει το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017 στη Λάρισα και τη Θεσσαλία γενικότερα, με τη "ψαλίδα" ωστόσο μεταξύ της πλήρους απασχόλησης και των ευέλικτων μορφών της να εξακολουθεί να διευρύνεται ανησυχητικά.  


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», αν και το Σεπτέμβριο συνολικά στη Θεσσαλία χάθηκαν 79 θέσεις απασχόλησης, λόγω της λήξης της τουριστικής περιόδου και της αποχώρησης των εργαζομένων από τις τουριστικές μονάδες των Σποράδων, οι καθαρές θέσεις εργασίας στο 9μηνο ήταν κατά 7.783 περισσότερες από τις απολύσεις, δείχνοντας πως η αγορά εργασίας στον ιδιωτικό τομέα έχει αρχίσει να κινείται …
Τα στοιχεία για το ν. Λάρισας, , είναι ιδιαιτέρως θετικά καθώς το Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 1029 περισσότερες θέσεις εργασίας στο δε 9μηνο 3.253. Στους πίνακες που παραθέτουμε καταγράφονται αναλυτικά οι ροές μισθωτής απασχόλησης για κάθε νομό της Θεσσαλίας ξεχωριστά. Ανάλογη είναι και η εικόνα σε πανελλαδικό επίπεδο. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2017, οι αναγγελίες προσλήψεων ανήλθαν στις 1.849.872 και οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 1.584.001, είτε από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου είτε από λήξη συμβάσεων ορισμένου χρόνου είτε από οικειοθελείς αποχωρήσεις.
Συνεπώς το ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης του πρώτου εννεάμηνου του έτους 2017 είναι θετικό και διαμορφώνεται στις 265.871 νέες θέσεις εργασίας.  Επιπρόσθετα, το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε, τον Σεπτέμβριο του 2017, θετικό ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων κατά 17.128 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 261.807, ενώ οι αποχωρήσεις σε 244.679.  
Το ανησυχητικό όμως είναι πως η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας εξακολουθεί να είναι «μερικής» ή «εκ περιτροπής» εργασία, καθώς μόνο το 46,5% των θέσεων που δημιουργήθηκαν αφορούν σε πλήρη απασχόληση. Εν ολίγοις "μεγαλώνει"  περαιτέρω η γενιά των φθηνών εργαζόμενων, των 400 ευρώ.  Η πραγματικότητα για έναν εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα φαντάζει πλέον εφιαλτική, καθώς καλείται να ζήσει την οικογένειά του με «ψίχουλα».
Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης, το Σεπτέμβριο του 2017, εκτινάχθηκαν στο 60,33%, με την πλήρη απασχόληση να συρρικνώνεται μόλις στο 39,67%. Πρόκειται για μια εξαιρετικά αρνητική επίδοση, που επηρεάζει τόσο το σύνολο της αγοράς εργασίας, όσο και τη διαμόρφωσή της.
 Τον Σεπτέμβριο, από το σύνολο των 261.807 προσλήψεων, μόλις οι 103.846 θέσεις αφορούν εργασία πλήρους απασχόλησης. Οι υπόλοιπες 157.961 θέσεις είναι είτε για μερική απασχόληση είτε για εκ περιτροπής.
Να σημειωθεί πως την κυριαρχία των ευέλικτων μορφών εργασίας διαπιστώνει και η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, σύμφωνα με την οποία  οι νέες προσλήψεις έφτασαν στα επίπεδα του 60% το επτάμηνο του 2017. Ειδικότερα η έκθεση διαπιστώνει κυριαρχία των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, αφού οι νέες προσλήψεις έφτασαν στα επίπεδα του 60% το επτάμηνο του 2017 (μερική απασχόληση 47,86% και εκ περιτροπής εργασία 13,81%). Συνέπεια αυτής της πορείας της ελληνικής οικονομίας είναι ο μέσος μισθός να έχει υποχωρήσει στα 397,67 ευρώ, για απασχολούμενους με μερική απασχόληση ενώ συνολικά από το 2009 έως το 2016 υπάρχει μείωση μισθών 18,1%.
Οριοθετώντας τέλος την πραγματική ανεργία το β’ τρίμηνο του 2017, στο 28,7%, στην ενδιάμεση έκθεση για την ελληνική οικονομία, το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις εκείνες που μπορούν να οδηγούν στο συμπέρασμα για «σταθερή και διατηρήσιμη ανάπτυξη».  Πρόκειται για ένα ποσοστό που συνεκτιμά στους ανέργους, την υποαπασχόληση και τους απογοητευμένους ανέργους, οι οποίοι δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία. Επιπλέον, η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι η ανεργία θα υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό, στις αρχές της δεκαετίας του 2030…


  Του Γιώργου Νούλη
 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass