ΑΝΑΣΤΑΤΟΣ Ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ "ΛΟΥΚΕΤΩΝ"

Η υπερφορολόγηση επιδοτεί τη φοροδιαφυγή

* Αδάμ: Ανακοινώσεις - αφίσες της ΑΑΔΕ στις βιτρίνες των καταστημάτων στιγματίζουν τους επαγγελματίες - Να επανεξεταστούν και οι τραπεζικές προμήθειες για την πληρωμή φόρων

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2017 22:22
Για ακραίες πρακτικές των ελεγκτικών οργάνων που στιγματίζουν επαγγελματίες έκανε λόγο χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ  Για ακραίες πρακτικές των ελεγκτικών οργάνων που στιγματίζουν επαγγελματίες έκανε λόγο χθες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας Δημ. Αδάμ

Να σταματήσει η διαπόμπευση των επιχειρηματιών που υποπίπτουν σε φορολογικές παραβάσεις και να επανεξεταστεί το ζήτημα των τραπεζικών προμηθειών για όσους πληρώνουν φόρους στα γκισέ, ζήτησε χθες ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας.


Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου και έχοντας εισπράξει τη δυσθυμία και τη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου για ακραίες πρακτικές των ελεγκτικών οργάνων, έθιξε δύο σημαντικά "αγκάθια" που άπτονται της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Την φοροδιαφυγή και την υπερφορολόγηση...
Εκτιμώντας πρωτίστως πως η υπερφορολόγηση "επιδοτεί" τη φοροδιαφυγή και δημιουργεί αναπτυξιακά αντικίνητρα,  σχολίασε πως ο επιχειρηματικός και επαγγελματικό κόσμος της Λάρισας είναι υπέρ της πάταξης της φοροαπαφυγής και της παραοικονομίας. "Υπό το πρίσμα αυτό, "λουκέτα" που συνοδεύονται με πηχυαίες ανακοινώσεις περί φοροδιαφυγής στη βιτρίνα των επιχειρήσεων, δίνουν "τροφή" για διαπόμπευση και στιγματισμό ανθρώπων και καλό είναι να σταματήσουν", είπε…
Να θυμίσουμε πως από πέρυσι οι κυρώσεις για μη έκδοση αποδείξεων έχει αυστηροποιηθεί και αν κάποιος επιχειρηματίας που θα ελεγχθεί και διαπιστωθεί ότι δεν έχει εκδώσει περισσότερες από δέκα αποδείξεις ή αποδείξεις -ανεξαρτήτως πλήθους- των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 500 ευρώ, το κατάστημά του "σφραγίζεται" για 48 ώρες.
Εν προκειμένω όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Αδάμ «η φοροδιαφυγή είναι απολύτως κατακριτέα και το Επιμελητήριο πολλάκις έχει καταφερθεί κατά κάθε πράξης φοροδιαφυγής από οποιαδήποτε επιχείρηση. Όμως η υπερφορολόγηση είναι αυτή που την επιδοτεί. Είναι η κεντρική αιτία για την ύφεση και την παραμονή σε κρίση. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία το 80% της φοροδιαφυγής γίνεται από μεγάλες επιχειρήσεις ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν πλούτο, θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος έχουν καταστεί το εύκολο θύμα" είπε προσθέτοντας πως "η τελευταία σκηνή στο θέατρο του παραλόγου της υπερφορολόγησης και της αδυναμίας πάταξης της παραοικονομίας από το κράτος αποτελούν τα μέτρα διαπόμπευσης του επιχειρηματία με τις γνωστές τεράστιες αφίσες – ανακοινώσεις. Αδυνατούμε να αντιληφθούμε τι μπορεί να προσφέρει η διαπόμπευση ανθρώπων, ιδιαίτερα σε μικρές κοινωνίες, όπου όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας. Πρόκειται για απαράδεκτη επιλογή του ελεγκτικού μηχανισμού, κλεμμένη από χώρες με άλλα ήθη και άλλες κοινωνικές δομές που παραπέμπει σε εποχές πριν το μεσαίωνα. Αναρωτιέμαι, κατέληξε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λάρισας, ποια μπορεί να είναι η συνέχεια των μέτρων διαπόμπευσης, το δημόσιο μαστίγωμα ή το κόψιμο του χεριού;».
ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ
Επιπροσθέτως και αφού ζήτησε την παρέμβαση του πρωθυπουργού για την άμεση απόσυρση της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις νέες χρεώσεις, που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις. Για τις τραπεζικές προμήθειες που επιβάλλονται για συναλλαγές στα γκισέ.  
Οι επιχειρηματίες τόνισε "παλεύουν και για το 1 ευρώ. Ακόμη και αυτά τα ποσά, του ενός ή των δύο ευρώ οι επαγγελματίες δυσκολεύονται να τα καταβάλουν», είπε, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως απαιτείται επανεξέταση και αυτού του μέτρου.   
 Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών, να επαναλάβουμε πως όσοι επιμένουν να πληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις στο γκισέ της τράπεζας αντί να χρησιμοποιήσουν πλαστικό χρήμα ή την ηλεκτρονική τραπεζική εντολή θα χρεώνονται. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)  έπαψε να καλύπτει το ίδιο τις τραπεζικές προμήθειες για πληρωμές στο Δημόσιο και τις φόρτωσε στους ίδιους τους φορολογούμενους. Μέχρι πρότινος όποιος πλήρωνε φόρους εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, τέλη κυκλοφορίας, φόρους κληρονομιών, γονικών παροχών ή δωρεών είτε στον γκισέ, είτε με κάρτα, είτε με ηλεκτρονική τραπεζική (e-banking) δεν επιβαρύνονταν  καθώς τις προμήθειες των τραπεζών αναλάμβανε σε ετήσια βάση η εφορία. Πλέον για να μην πληρώσει κάποιος τραπεζική προμήθεια θα πρέπει να καταβάλει τους φόρους τους μέσω της ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking και πλαστικό χρήμα). Από τις προμήθειες για πληρωμή φόρων στο γκισέ εξαιρούνται συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού καθώς οι χρεώσεις καλύπτονται από το Δημόσιο. Από τις προμήθειες εξαιρούνται συνταξιούχοι άνω των 70 ετών, άτομα που παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω ή είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών. Προσοχή όμως. Απαραίτητη προϋπόθεση για να μην πληρώσουν είναι να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς το λογαριασμό του Δημοσίου. Αν δηλαδή πάνε στο γκισέ να πληρώσουν με μετρητά, χωρίς να κάνουν κατάθεση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, δεν θα τη γλιτώσουν την προμήθεια. 

Του Γιώργου Νούλη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass